Scooter da frenlemenin püf noktaları

Motosikleti
cbf 150
Ben scooter diye yalnızca xmax 250 sürdüm, onda arka fren iş görüyordu ama ön freni daha çok kullanıyordum, diğer scooterları bilmem.
aynen xmaxlar mesela plastiktir heryeri, vespalar öyle değil full metal. birde lambrettalar geldi onlarda uzun motorlar ağırlık tamamen arkada birde yolcu oturunca işin rengi değişiyor. tıpkı harleyler gibi

Motosikleti
2014 Hero Thriller 150
Bende scooter varken ön freni daha çok kullanıyordum, aslında iki freni birden kullanıyordum hep ama hafif yavaşlamak için ön fren yetiyordu, arka freni daha az kullanıyordum. Vitesli motora geçince yavaş manevralarda da ön freni kullanıp motoru devirince en azındna yavaş sürüşlerde ön freni kullanmamaya başladım. Yine de motoru durduran ön fren derim, yavaş dönüşler harici ön freni daha çok kullanırım arka fren yalnızca dengelemeye yarıyor.
Bende de o alışkanlık kalmış, başıma bela açtı. Arkamda kardeşimle giderken sokak arasında dar bir dönüş vardı. Dönüşün köşesinde de park halinde bir araba, araba yanlış park etmedi onda sorun yok. Debriyajı sıkınca gelen ivmeyle dönerim dedim, arabaya yaklaştım. 2 kişi olduğumuz için ivme fazla geldi, frenle yavaşlarım dedim önü fazla sıktığım için fazla yavaşladım, fazla yavaşlayınca motor durdu, durunca sağa yatmaya başladı. Kardeşim arada ezilmesin diye var gücümle tuttum. O köşedeki arabadan da destek alıp kardeşimi sağlama aldım, ufak tefek bir şey zaten. Arada kaldı usul usul beni bekliyor kaldırayım :D. Motoru daha fazla tutamayınca arabaya yasladım. Gidonla aynayı lastiğe, sepeti de arabanın ön kapısına yasladım. Tabi bilmiyorum nasıl kaldırayım mereti. İtebilecek yerim yok sağ araya sığmıyorum, soldan çekince gelmiyor fazla çeksem yıkılacak diye korktum. O sırada araç geçiyordu yardıma çağırdım onlar geldi kaldırdı motoru öyle kurtulduk. Arabaya çok yavaş değdiğim için arabaya da, motora da bize de bir şey olmadı.

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Scooterda frenlemenin %70'ı lastik kalitesidir hatta %80. Geri kalanı senin becerin. Çünkü motoru kompresyona bindirip yavaşlatamazsın. Çok becerikli olsanda lastik tırtsa yapacak birşey kalmıyor. Progresif, dedikleri limon sıkar gibi, diye tarif ettikleri olay burada da geçerli. Arka fren durdurmaz. İlk önce ön freni sıkacaksın, amartisörler kapanmaya başlayacak bu esnada sende fren dozajını arttıracaksın. Boş alanda biraz tecrübe edersen farkı anlayacaksın.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Scooterda frenlemenin %70'ı lastik kalitesidir hatta %80. Geri kalanı senin becerin. Çünkü motoru kompresyona bindirip yavaşlatamazsın. Çok becerikli olsanda lastik tırtsa yapacak birşey kalmıyor. Progresif, dedikleri limon sıkar gibi, diye tarif ettikleri olay burada da geçerli. Arka fren durdurmaz. İlk önce ön freni sıkacaksın, amartisörler kapanmaya başlayacak bu esnada sende fren dozajını arttıracaksın. Boş alanda biraz tecrübe edersen farkı anlayacaksın.
scooter niye motoru kompreyona bindirip yavaşlamasın ki? xmax ile ben öyle yavaşlıyordum. Çok yavaşlayınca debriyaj boşa düşüyor ama 20km/saat hızlara kadar gaz keserek yavaşlayabiliyordum.
Beylikdüzünden Büyükçekmece'ye aşağı inen meşhur deve bağırtan yokuşundan öyle iniyordum.

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Abi eyvallahta öyle vitesli motordaki gibi olmaz yani buna güvenemezsin. Viteslide yetmezse bir vites daha düşersin ama scooterda nasıl yapacağız?

Motosikleti
cbf 150
Viteslideki gibi olmaz ama genede durur en azından vespalar duruyor. neyse burdaki arkadaşın aklını iyice karıştırmıyalımda gidip eğitim alsın ve trafiğe çıkmasın.
Sizlerede önerim böyle başlıklarda çok uzatmıyalım eğitim alın diyip geçelim cidden ölüm kalım meselesi bu işler kimsenin vebaline girmiyelim.

Motosikleti
Voge 250RR
Bugün hava yağmurluydu aşağıda kapalı alanda lastik kaymasini denedim 360 attim motor düşmedi ama ayni durumu dışarıda yaşarsam diye korkuyorum on freni sıkınca yere düşersin arka freni sıkarsan kayar falan filan ben nasil duracağım?
Scooterlar diğer motorlar gibi değildir fren yaptığında motor öne doğru yatmaz arka kampana ön çift disk dediğin için arkayı ne kadar sıkarsan sık lastiğin veya yol çok çok kotu değilse kitlememesi lazım. Benim ilk motorum da kara duzen scooterdi arka kampanaydı ve istesem bile arkayı kaydiramiyordum. Ön disk olması nedeniyle ve teker çapının küçük olmasinin da sebebiyle ön kitlemeye daha meyillidir. Sana önerim ilk başta arkayı %70 sıkıp yaklaşık 1 saniye sonra on freni kademeli limon sıkar gibi sıkman ama bunu normal bir motorda yaptığından daha yavaş ve daha nazik yapman. Sadece ön fren sık diyen bile olmuş dehsete düştüm istersen sadece ön fren sıkmanın ne kadar saçma olduğunu yine aynı yerde düşerek öğrenebilirsin.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Abi eyvallahta öyle vitesli motordaki gibi olmaz yani buna güvenemezsin. Viteslide yetmezse bir vites daha düşersin ama scooterda nasıl yapacağız?
scooterda viteslideki kadar kontrol yok tabi ki, yani frenleri daha çok kullanacağız.
bir de küçük hacim motorlarda kompresyon etkisi daha az, yani 250cc bir sooter ile 125cc scooterın gaz kesme ile yavaşlaması daha farklı olması doğal.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Scooterlar diğer motorlar gibi değildir fren yaptığında motor öne doğru yatmaz arka kampana ön çift disk dediğin için arkayı ne kadar sıkarsan sık lastiğin veya yol çok çok kotu değilse kitlememesi lazım. Benim ilk motorum da kara duzen scooterdi arka kampanaydı ve istesem bile arkayı kaydiramiyordum. Ön disk olması nedeniyle ve teker çapının küçük olmasinin da sebebiyle ön kitlemeye daha meyillidir. Sana önerim ilk başta arkayı %70 sıkıp yaklaşık 1 saniye sonra on freni kademeli limon sıkar gibi sıkman ama bunu normal bir motorda yaptığından daha yavaş ve daha nazik yapman. Sadece ön fren sık diyen bile olmuş dehsete düştüm istersen sadece ön fren sıkmanın ne kadar saçma olduğunu yine aynı yerde düşerek öğrenebilirsin.
Ben ön freni daha çok kullanyordum demiştim, sadece ön fren sık demem, öyle şey olmaz zaten frenler sadece biri sıkılmaz ikisini birden sıkmak gerekli ve duruma göre iki frenin dozunu ona göre ayarlamak gerekiyor.

scooter niye motoru kompreyona bindirip yavaşlamasın ki? xmax ile ben öyle yavaşlıyordum. Çok yavaşlayınca debriyaj boşa düşüyor ama 20km/saat hızlara kadar gaz keserek yavaşlayabiliyordum.
Beylikdüzünden Büyükçekmece'ye aşağı inen meşhur deve bağırtan yokuşundan öyle iniyordum.
bende de xmax var ama senin dediğin normal bir yavaşlama gaz kesiyosun enjeksiyon yakıt basmıyor varyatör eski haline gelmeye çalışıyor bu yavaşlama ile vitesli motorun kompresyonu bir değil hadımköyde oturuyorum aynı şekil dediğin gibi her hafta o yoldan geçiyom

Motosikleti
Hero Dash 125, CB125F
Ön freni hafifçe sıkıp yavaş yavaş dozu arttırarak motorun öne yığılmasına izin verin. Hız azaldıkça arka frene de basmaya başlayıp ikisini de sıkarak durun.

Yağmurlu havada kayar yapacak bir şey yok. Hızınızı ayarlayacaksınız, frene daha öncesinden yavaş yavaş basacaksınız. Islakta ani frende hiçbir taktik ve tecrübe iş yapmaz ABS bu yüzden gerekli. Ama en azından lastik kalitesini arttırabilirsiniz.

Pratik lazim.hic bir zaman on ve ya arka freni yuzde yetmisden fazla sikmicaksin.
Ayrica scooterda arka fren sklir,on fren destekleyicidir.fitesli motosikletin tam tersi yani

Kesinlikle böyle bir durum yok. Her tür motorda durdurucu fren ön frendir. Hele de kampana arka frenli bir scooterda önü destekleyici olarak kullanırsanız en kısa zamanda öndeki arabaya dalarsınız.

Arka tek disk mis lastigi sisirirken gordum arkadaşlar motor arora zr7 elektrikli
Şuan aklimda kalan tek soru on freni sıkınca düşen motorlar aklima geliyor ben suanda arka fren + on fren limon yapıyorum 2 eliminde frende olması garip mi gözüküyor acaba
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Ayrıca konuya yeni bakan arkadaşlar arka fren ağırlıklı kullansınlar motor kaymamasi içinde motoru ok gibi tutun obur turlu arka bir yana siz bir yana gidersiniz scooterde ağırlık merkezi arkada olduğu için arka fren daha ağırlıklı kullanılır mış ani frende yan düşen motorculari biliyorsunuzdur onlar zaten on frenle düştüğü için arka fren kullanın

Arka fren tek disk*

Son düzenleme:
Motosikleti
BMW 1250 GS ADV
Ehliyetim yok eğitim de yok sadece youtube dan izlediklerim ve trafikte dikkatlice sürüyorum her ne kadar dikkatli olsamda olabildiğince herseyi kontrol ediyorum ve o yüzden bu konuyu açtım kaba olmayın kimse motor sürmeyi bilerek doğmadı ❤️
Abisi ehliyetin yoksa daha ne diyebiliriz ki? Acilen önce ehliyet al.

Motosikleti
2014 Hero Thriller 150
Teşekkürler abi
Düzgün bir yerden al, mümkün olduğunca öğretsinler ve tarihler hakkında lam cim yapmasınlar. Ehliyetle beraber kaza anında hak payı ve trafik kontrolünden sorunsuz geçiş haklarını kazanıyorsun ve bu güzel bir şey.

Bende 1 yıl kadar ehliyetsiz kullandım, sonunda çevirmede temizinden cezayı yedim. Cezayı yemesem ehliyeti erteleyecektim, ertelesem elbet bir gün başıma daha büyük bir sorun gelecekti.

Baktın düzgün öğretmiyorlar ehliyeti alırken kursiyerlerin sürebileceği bir kurs motoru var, kobay faresi misali üstünde dene istediğini. Vites düşürürken devir eşleme, motor freni, yarım debriyaj ve benzeri, he ön kaldırma veya debriyajsız vites geçirmeyi deneme sana zarar verme ihtimali daha yüksek bu ikisinin.

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar