Scooter da frenlemenin püf noktaları

Bugün hava yağmurluydu aşağıda kapalı alanda lastik kaymasini denedim 360 attim motor düşmedi ama ayni durumu dışarıda yaşarsam diye korkuyorum on freni sıkınca yere düşersin arka freni sıkarsan kayar falan filan ben nasil duracağım?

Pratik lazim.hic bir zaman on ve ya arka freni yuzde yetmisden fazla sikmicaksin.
Ayrica scooterda arka fren sklir,on fren destekleyicidir.fitesli motosikletin tam tersi yani

Motosikleti
BMW 1250 GS ADV
Bugün hava yağmurluydu aşağıda kapalı alanda lastik kaymasini denedim 360 attim motor düşmedi ama ayni durumu dışarıda yaşarsam diye korkuyorum on freni sıkınca yere düşersin arka freni sıkarsan kayar falan filan ben nasil duracağım?
Bulunduğun il de acilen bir Güvenli ve İleri Sürüş Eğitmeni bul ve kapalı alan hakimiyet eğitimi al.

Panik fren çalışması sonunda hem fren yapmayı öğrenirsin, öğrendikten sonra da görürsün ki fren mesafen belirgin ölçüde kısalmış.

Bursa da eğitim verdiğim öğrencilerim içinde sürüşünde sadece ön freni kullanmamış öğrencilerim bile vardı. Onlara önce sadece arka, sadece ön ve kombin fren yaptırıp, frenleme mesafelerini gösterdiğimde çok şaşırıyorlar. ABS devreye girdiğinde frenlemeyi bırakan vs.vs.

Frenleme hayati bir konudur. Lütfen nasıl frenleme yapacağınızı kapalı bir alanda ilinizdeki eğitmenden öğrenin. Buradaki yorumlar sizi çok ama çok yanlış yere götürebilir ve bunu çok net görüyoruz. Allah korusun hayatınıza mal olabilir.

Motosikleti
Ns200 15"
Lastikleriniz nedir? Nylon lastiklerle olası bir durum, eğer lastikleriniz iyi değilse değişmenizi tavsiye ederim.

Scooterda hafif frenlerde arka fren kullanılır, hızlı fren yapılması gereken durumlarda arka frenin üstüne önden de destek alınır.

Scooter için bence en önemli etken fren kalitesi, düşük seviye modellerde bildiğimiz bisiklet freni var motor zar zor duruyor ABS falan zaten yok. Bu tip bir motor kullanacaksan ekstra dikkat etmen lazım ama motor frenlerine güvenilebilecek bir motor ise arka + fazlası gerekirse ön kombinasyonu ve frenleri sonuna kadar sıkmamak (ABS varsa bunu o kurtarır ama gerek yok) fazlasıyla yeterli olur diye düşünüyorum.

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
2 kanallı abs varsa ikisini birden sık. Sadece önde abs varsa önü sık. Abs yoksa kademeli, pompalayarak sadece ön freni sık. Beceremeyeceksen yavaş git.
Ancak lastik her şeydir. ABS yoksa hele ki scooterlarda lastik küçük muhakkak michelin ya da metzeler taktır. Cidden kaymıyorlar. Abs ve patinaj önleme bozuk zannediyorum bazen. Kaydırmak için sert fren, sert viraj yapıyorum yağmurda kaymıyor michelin citygrip 2. Metzeleri de Anlas Çapradan sonra 150MR Vultureda denemiştim. Çapra iyi ama Metzeler yanında lastik değilmiş.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
kombine fren honda dioda bi frene fazla abanınca biraz diğer freni de sıkmaya başlıyor ama ben her fren yapışımda alışkanlık haline getirdim 2 freni birden kullanıyorum bu güne kadar hiç frenle ilgili bi problem yaşamadım

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
2 kanal abs var ise ikisini birden kullanabilirsin. Sadece önde var ise önü kullan. Ama lastik en önemlisi. Michelin ve metzeler cidden kaymıyor. Anlas tournee falan lastik bile değil yanlarında. Özellikle abssiz motorlarda lastikten tasarruf etmeyin.

Bulunduğun il de acilen bir Güvenli ve İleri Sürüş Eğitmeni bul ve kapalı alan hakimiyet eğitimi al.

Panik fren çalışması sonunda hem fren yapmayı öğrenirsin, öğrendikten sonra da görürsün ki fren mesafen belirgin ölçüde kısalmış.

Bursa da eğitim verdiğim öğrencilerim içinde sürüşünde sadece ön freni kullanmamış öğrencilerim bile vardı. Onlara önce sadece arka, sadece ön ve kombin fren yaptırıp, frenleme mesafelerini gösterdiğimde çok şaşırıyorlar. ABS devreye girdiğinde frenlemeyi bırakan vs.vs.

Frenleme hayati bir konudur. Lütfen nasıl frenleme yapacağınızı kapalı bir alanda ilinizdeki eğitmenden öğrenin. Buradaki yorumlar sizi çok ama çok yanlış yere götürebilir ve bunu çok net görüyoruz. Allah korusun hayatınıza mal olabilir.
Eğitim kısmı zor scooterda arka frenmi oncelikli on fren mi bilmiyorum onun için sıkıntı benim için CBS var on 2 disk arka kampana
Lastikleriniz nedir? Nylon lastiklerle olası bir durum, eğer lastikleriniz iyi değilse değişmenizi tavsiye ederim.
CST Fabrika
Scooterda hafif frenlerde arka fren kullanılır, hızlı fren yapılması gereken durumlarda arka frenin üstüne önden de destek alınır.

Scooter için bence en önemli etken fren kalitesi, düşük seviye modellerde bildiğimiz bisiklet freni var motor zar zor duruyor ABS falan zaten yok. Bu tip bir motor kullanacaksan ekstra dikkat etmen lazım ama motor frenlerine güvenilebilecek bir motor ise arka + fazlası gerekirse ön kombinasyonu ve frenleri sonuna kadar sıkmamak (ABS varsa bunu o kurtarır ama gerek yok) fazlasıyla yeterli olur diye düşünüyorum.
Teşekkürler
2 kanallı abs varsa ikisini birden sık. Sadece önde abs varsa önü sık. Abs yoksa kademeli, pompalayarak sadece ön freni sık. Beceremeyeceksen yavaş git.
Ancak lastik her şeydir. ABS yoksa hele ki scooterlarda lastik küçük muhakkak michelin ya da metzeler taktır. Cidden kaymıyorlar. Abs ve patinaj önleme bozuk zannediyorum bazen. Kaydırmak için sert fren, sert viraj yapıyorum yağmurda kaymıyor michelin citygrip 2. Metzeleri de Anlas Çapradan sonra 150MR Vultureda denemiştim. Çapra iyi ama Metzeler yanında lastik değilmiş.
Tavsiye için teşekkürler
kim ehliyet veriyor size? kim eğitim veriyor
Ehliyetim yok eğitim de yok sadece youtube dan izlediklerim ve trafikte dikkatlice sürüyorum her ne kadar dikkatli olsamda olabildiğince herseyi kontrol ediyorum ve o yüzden bu konuyu açtım kaba olmayın kimse motor sürmeyi bilerek doğmadı ❤️

Motosikleti
cbf 150
Kaba olmuyorum git kursa ölürsün abi tavsiyesi. Traifige fren yapmayı bilmeden çıkıyorsun

Sukuter veya vitesli fark yok bütün motosikletlerde ön arka aynı anda kullanılır beyler , yarım yamalak tecrübenizle insanlara yanlış bilgi vermeyin , bilmiyorsanız bırakın forumda eğitimci üyeler cevaplasın böyle konuları..

Motosikleti
Ns200 15"
Cst lastikler iyi değildir, ıslak havalarda dahada kötü olur. İyi bir lastik bir çok probleminizi ortadan kaldırır.

Motoru durduran ön frendir , Arka fren motoru durdurmaz.. Velakin duruma ve zemine göre değişir. Motosiklette her zaman 2+ 2 = 4 etmez.
Yukarıda ne güzel yazmışlar , eğitim al . Bu işin şakası yok. Sakın biri çıkıpta '' Virajda ön fren kullan da görelim '' demesin. Boşa polemiğe girecek zamanım yok.

Motosikleti
Suzuki Burgman 650
Motoru alır almaz üzerinde gelen lastikleri değişeceksiniz. Fabrika çıkışlı lastikler kuru havada idare eder ama yağmurlu havalarda gtü başı ayrı oynar. Acemi olduğunuz içinde frene aniden zınk diye basarsanız kayma ihtimali yükselir. Frende ani fren sıkarsanız kayar her iki freni de limon sıkar gibi yavaş yavaş sıkarsanız sorun yaşamazsınız. Yağmurlu havalarda takip mesafesini fazla bırakın geç durur abs yok ise.

forumda yeni başlayan yada bilgiye aç birisi olunca hemen tokmak kafalar gelip yargı dağıtıyor yok kim ehliyet veriyor size yok acil eğitim al hatta okadar acil alki böyle çakarlı dat dat dat diye eğitim merkezine gitmelisin o derece

sukuter kullanıyorsan bu motorlar vitesli değil kompresyonları birden yavaşlatmıyor motoru gazı bırakınca o yüzden çok fazla fren ve disk harcar
fren balataların ve fren sıvını değiştir motorun salak tepkiler veriyorsa
kombine fren yap motor yatkken ön frene basma acemisin çok uzun yıllar sonra basarsın virajda ön frene (bunu tepki çekmesi için yazıyorum :) )
lastiklerin motorun garibansa onu düzeltmeye çalış zaten böyle bi konuda bilgi almaya buraya yazdıysan sen bilinçli bir sürücü olmaya çalışıyosun
ama ekipman sarf malzemen frende en öncelikli şeyler

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Bende scooter varken ön freni daha çok kullanıyordum, aslında iki freni birden kullanıyordum hep ama hafif yavaşlamak için ön fren yetiyordu, arka freni daha az kullanıyordum. Vitesli motora geçince yavaş manevralarda da ön freni kullanıp motoru devirince en azındna yavaş sürüşlerde ön freni kullanmamaya başladım. Yine de motoru durduran ön fren derim, yavaş dönüşler harici ön freni daha çok kullanırım arka fren yalnızca dengelemeye yarıyor.

Motosikleti
cbf 150
Bende scooter varken ön freni daha çok kullanıyordum, aslında iki freni birden kullanıyordum hep ama hafif yavaşlamak için ön fren yetiyordu, arka freni daha az kullanıyordum. Vitesli motora geçince yavaş manevralarda da ön freni kullanıp motoru devirince en azındna yavaş sürüşlerde ön freni kullanmamaya başladım. Yine de motoru durduran ön fren derim, yavaş dönüşler harici ön freni daha çok kullanırım arka fren yalnızca dengelemeye yarıyor.
Scooterdan Scootera değişir benim Vespa GTS Harley gibi. Arkada herşey. Arka fren kullanırım ağırlıklı şehir içinde şehir dışı dengeli iki frende. Acil durumda tabi ön fren arka fren

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Scooterdan Scootera değişir benim Vespa GTS Harley gibi. Arkada herşey. Arka fren kullanırım ağırlıklı şehir içinde şehir dışı dengeli iki frende. Acil durumda tabi ön fren arka fren
Ben scooter diye yalnızca xmax 250 sürdüm, onda arka fren iş görüyordu ama ön freni daha çok kullanıyordum, diğer scooterları bilmem.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar