Eski Üretimli Kask

ahe

Selamlar,
Bu "kaskın raf ömrü 5 yıl, sonra çöpe at" konusu uzun zamandır aklımı kurcalıyor. Forumlarda bolca konuşulmuş ama çoğu başlıkta ya kopyala-yapıştır bilgiler var ya da kimse net bir şey demiyor. Ortada bir “standart” gibi duran bu 5 yıl meselesi var ama sanki konu o kadar da siyah-beyaz değil.

Şöyle düşünüyorum:
Kapalı kutu, sıfır, hiç kullanılmamış bir kask — ama 5-6 yıl önce üretilmiş.
Eğer bu kask güneş ışığına, neme veya aşırı sıcağa maruz kalmadıysa, yani düzgün depolandıysa, neden tehlikeli olsun? Yabancı forumlarda da bu şekilde yorum yapan çok kişi var.

Şu an AGV K6 kullanıyorum, kitapçığında klasik “satın aldıktan kullanım süresi 5 yıl” uyarısı var. (Üretim tarihi 2022)
Önceki kaskım Shoei GT-Air’di. Orada daha çok raf ömrüne vurgu yapılmıştı. Yani “kullanmaya başladıktan sonra 5 yıl” gibi bir yaklaşım vardı.

Diyelim ki elinizde HJC RPHA 12 gibi karbon, aramid, hibrit ve doğal fiber karışımı bir üst seviye kask var. kaynak
Bu kask 2025’te üretilmiş ve 5 yıl boyunca bir odada, kapalı, sabit sıcaklıkta, güneş görmeden saklanmış.
Şimdi soruyorum:
2030 yılında bu kask gerçekten “artık korumaz” denecek seviyeye mi gelir?
Ya da bu sadece bir algı mı?

Bu noktada insanın kafası karışıyor:
Gerçekten kaskın malzemesi 5 yıl sonra kendiliğinden zayıflıyor mu?
Yoksa bu süreler biraz da firmaların “yasal sorumluluk” için yazdığı, güvenli tarafta kalma metinleri mi?

Kask güneşte beklemediği sürece ya da kazaya karışmadıysa, bence raf ömrü biraz daha esnek olabilir gibi geliyor. Elbette bu işin “gözle görünmeyen yapısal yorgunluk” kısmı da var ama... Yani konu gri alan gibime geliyor. Tam olarak bu konuda net bir bilgi göremedim, tabi bu bir tercih meselesi kimisi asla almaz vs

Yani eski üretimli kask alın gibi bir yönlendirme gibi algılanmasın ama ben konuda araştırma yaptığım zaman doğru düzgün bir kaynak bulamadım belki o kaynak buradan çıkar...
Siz ne düşünüyorsunuz?

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Selamlar,
Bu "kaskın raf ömrü 5 yıl, sonra çöpe at" konusu uzun zamandır aklımı kurcalıyor. Forumlarda bolca konuşulmuş ama çoğu başlıkta ya kopyala-yapıştır bilgiler var ya da kimse net bir şey demiyor. Ortada bir “standart” gibi duran bu 5 yıl meselesi var ama sanki konu o kadar da siyah-beyaz değil.

Şöyle düşünüyorum:
Kapalı kutu, sıfır, hiç kullanılmamış bir kask — ama 5-6 yıl önce üretilmiş.
Eğer bu kask güneş ışığına, neme veya aşırı sıcağa maruz kalmadıysa, yani düzgün depolandıysa, neden tehlikeli olsun? Yabancı forumlarda da bu şekilde yorum yapan çok kişi var.

Şu an AGV K6 kullanıyorum, kitapçığında klasik “satın aldıktan kullanım süresi 5 yıl” uyarısı var. (Üretim tarihi 2022)
Önceki kaskım Shoei GT-Air’di. Orada daha çok raf ömrüne vurgu yapılmıştı. Yani “kullanmaya başladıktan sonra 5 yıl” gibi bir yaklaşım vardı.

Diyelim ki elinizde HJC RPHA 12 gibi karbon, aramid, hibrit ve doğal fiber karışımı bir üst seviye kask var. kaynak
Bu kask 2025’te üretilmiş ve 5 yıl boyunca bir odada, kapalı, sabit sıcaklıkta, güneş görmeden saklanmış.
Şimdi soruyorum:
2030 yılında bu kask gerçekten “artık korumaz” denecek seviyeye mi gelir?
Ya da bu sadece bir algı mı?

Bu noktada insanın kafası karışıyor:
Gerçekten kaskın malzemesi 5 yıl sonra kendiliğinden zayıflıyor mu?
Yoksa bu süreler biraz da firmaların “yasal sorumluluk” için yazdığı, güvenli tarafta kalma metinleri mi?

Kask güneşte beklemediği sürece ya da kazaya karışmadıysa, bence raf ömrü biraz daha esnek olabilir gibi geliyor. Elbette bu işin “gözle görünmeyen yapısal yorgunluk” kısmı da var ama... Yani konu gri alan gibime geliyor. Tam olarak bu konuda net bir bilgi göremedim, tabi bu bir tercih meselesi kimisi asla almaz vs

Yani eski üretimli kask alın gibi bir yönlendirme gibi algılanmasın ama ben konuda araştırma yaptığım zaman doğru düzgün bir kaynak bulamadım belki o kaynak buradan çıkar...
Siz ne düşünüyorsunuz?
Lastik gibi değil. 1000 yılda bile bozulacak bir malzeme değil abs plastik bile olsa. Plastiği su da yıpratamaz. Sadece soğuk, sıcak, darbe yıpratır. Gözle görülemeyecek çatlaklar darbede yarılır. Fiber ve karbonfiber kask darbe, sıcak, soğuktan da fazla etkilenmez.
Ona bakarsak motorlarımızda giydiğimiz cordura kumaş en çok yıpranıp eskiyen şey. Her türlü hassas yıkama, kuru temizleme, güneş, silme, sağa sola sürtme hepsi yıpratır.

• Beğen
Tepkiler: ahe
Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
çene açılır kask mevzusuyla aynı bu kaskı üreten 5 sene diyorsa 5 senedir üreticiden daha iyi biliyorum diyen varsa çıksın bilgilerini paylaşsın

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Geçenlerde shoei web sitesinde neotec 3 kaskın özelliklerine bakarken 7 yıl yazdıklarını görmüştüm ama hangi sayfadaydı kaybettim onu.

en az 5 yıllık orta halli bir kaskım var. Bir defa düştüm kafadan darbe aldım Kask sayesinde kurtuldum. Hala ilk günkü gibi yeni. Tabii ömrü ne kadar bilmiyorum.

5 yıl ömrü savunan biri olarak şunu diyebilirim ki tam olarak bu saklama koşulları yüzünden söylüyorum, aynı şey lastik konusu için de geçerli. Aldığınız kaskın hangi koşullarda saklandığını bilemezsiniz. Kapalı güneş almayan ama bol rutubetli bi depoda saklanmış olabilir, güneş alan biyerde saklanmış olabilir, komple açıkta olabilir, hasbelkader gayet korunaklı biyerde de saklanmış olabilir. Riske girmemek adına üretimi en kötü 1 2 yıllık bi kask alıp 5 yıl kullanıp değiştirmek en makulü, ki yılın 12 ayı biniyosanız 5 yılı bile doldurmadan eskitiyosunuz kaskı.

Aynı modele 200-300 lira fazla verin yeni tarihli olsun. Çok eskiyse zaten satıcılar da biliyo ki kolay kolay satamayacak, yarı fiyatına bile verebiliyolar. Kanmayın derim.

Edit: Bu arada yorumlara bakarak şunu da ekleyeyim, dış kabuğun formunun zerre önemi yok. Yepyeni görünen kask ölü, rezil görünen kask sağlam olabilir. Önemli olan dış kabuk değil, darbeyi emen içerdeki köpüktür ve buranın ömrü asıl önemli olan şeydir.

hocam dediğiniz şekilde sabit bir sıcaklık, nem, ışık gibi uygun koşullarda saklanmışsa kullanım ömründen yiyeceğini düşünmüyorum. kaskın içerisindeki köpük dışarıda kullanımda maruz kaldığı ısı ve nem değişimleri sonucu özelliğini yitirmekte, bu sebeple de 5-10 yıl arası ömür biçilmekte.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
...
Edit: Bu arada yorumlara bakarak şunu da ekleyeyim, dış kabuğun formunun zerre önemi yok. Yepyeni görünen kask ölü, rezil görünen kask sağlam olabilir. Önemli olan dış kabuk değil, darbeyi emen içerdeki köpüktür ve buranın ömrü asıl önemli olan şeydir.
Ben de sağduyuya dayalı böyle bir yorum yapacaktım sonra araştırayım dedim ve şöyle bir sonuç çıktı: Köpük malzemesi olan polistiren çok dayanıklı bir malzeme, 30-50 yıl arası dayanımı var. İnce dış kaplaması hariç sırf bu malzemeden üretilen bisiklet kasklarıyla test yapmışlar ve 26 yıllık kasklar bile testleri geçmiş. (Tekrar bulabilirsem link de bırakacağım...)

Ekleme, link: https://helmets.org/helmetlineraging.htm

çene açılır kask mevzusuyla aynı bu kaskı üreten 5 sene diyorsa 5 senedir üreticiden daha iyi biliyorum diyen varsa çıksın bilgilerini paylaşsın
Kullanılmamış kaskın, direk güneş ışığına maruz kalmadığı sürece, teknoloji, kasktan beklenen şartlar değişmedikçe elli yıl bir şey olmayacağını düşünüyorum.

Laboratuvarda yaşlandırma testi yapan bir laboratuvar şefi olarak. Gerçi üç yıl yaptım.

Çene açılan kasklar ve diğer kaslar için kullanım süresi tavsiye edilen beş yıl olabilir.

Not: İşin teknik kısmını anlatmaya gerek var mı? Oksijen molekülü iki atomludur. Güneş ışınları altında üç atomlu oksijen molekülü oluşur buna da ozon denir, çok karasızdır hemen iki atomlu oksijen molekülüne dönüşür, bir adet eşleşmiş oksijen atomu kalır buda polimerler ile reaksiyona girerek, polimer zincirlerini parçalar, bu parçalanmanın oranı polimer zincirinin ömrünü belirler falan.

Not: Kask için ömür testi yapmadım ama herhalde yanılmıyorumdur diye düşünüyorum.

Yine not: Elli yıl dedim ama gelişen teknoloji yüzünden elli yıl sonra artık antika olur.

Son düzenleme:

ahe

Bu işin net bir doğrusu yok bence anlaşılan o :D Ben gidip tercih etmem, ama alanada saklama koşullara güveniyorsa neden aldın diyede sormam :D
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Ben de sağduyuya dayalı böyle bir yorum yapacaktım sonra araştırayım dedim ve şöyle bir sonuç çıktı: Köpük malzemesi olan polistiren çok dayanıklı bir malzeme, 30-50 yıl arası dayanımı var. İnce dış kaplaması hariç sırf bu malzemeden üretilen bisiklet kasklarıyla test yapmışlar ve 26 yıllık kasklar bile testleri geçmiş. (Tekrar bulabilirsem link de bırakacağım...)

Güzel kaynak hocam teşekkürler.

Son düzenleme:
Motosikleti
Düzgün yerde (havası temiz/kimyasalsız, aşırı soğuk veya sıcak olmayan, nemsiz) düzgün şekilde kutusunda saklanmışsa 7 yıl sonra da alıp kullanılabilir gibi geliyor bana şimdi... Güzel bir indirimle (neredeyse yarı fiyatına yakın) satılması koşuluyla tabi.

Hemen inceliyorum, doğruysa yanlış bilgiyi düzeltmiş oluruz.

Edit: Çalışma gerçekten de köpüğün yaş ile eskimediğini kanıtlamış, gerçekten yapılmış ve uydurma değil ise. 3 ve 6.2 metreden aşağı atarak test yapılmış ki bence test için gayet yüksek ve yeterli mesafeler. Yalnız son paragrafa şöyle bişey yazılmış; kaskın değiştirilmesi için kayış bozulmaları(eskimeleri), beden büyümesi(eskimeye bağlı) ve kaza yapılması gibi sebepler olabilir, fakat köpüğün eskimesi bi sebep olamaz. Yani köpük konusundaki takıntımız gereksizmiş, yine de çene altı bağlantı kayışının veya birleşim noktalarının eskimesi ve kaza yapılması değişmeye sebeptir. Veyahut kayışın ve bağlantı yerlerinin kontrol edilerek, kafaya oturan süngerler değiştirilerek kask kullanılmaya devam edilebilir diye yorumluyorum. Ha bunların maliyeti ne olur, yeni kask almak yerine uğraşmaya değecek kadar düşük olur mu orası bireysel kullanılan kask özelinde araştırılmalı.

Edit2: Şu bilgiler ışığında yatmış kask da gayet alınıp kullanılabilirmiş saklama koşullarına göre.

Son düzenleme:
Bu başlıkla dönüş yapayım foruma. (14 seneden sonra)

14 sene önce motorumu satıp yerleşmek üzere Kıbrıs'a gittim. Giderken tüm ekipmanlarımı babamın evinde ışık görmeyen ve sıcak soğuk farkı olmayan bir dolapta bıraktım. Kaskları orjinal kutusunda bıraktım. İki taneside sıfırdı hiç giymek nasip olmamıştı.

İstemeden bir deney gerçekleştirmiş gibi oldum sonuçlarından bahsedeyim size.

Yapısal olarak kabukta hiçbir çatlama bozulma boya kalkması vs yok. Fakat iki tane sorun var. Suni deri gibi olan kısımlar tamamen bozulmuş tuttuğunuzda dağılıyor. Yapışkanlar bozulmuş. Bu sebeple kullanmanın güvenli olmayacağını düşünüp değiştirmeye karar verdim. Kabuk ve köpük kısmında hiçbir sorun yok ama bağlama halkası vs kasktan ayrılırsa kaskın ne kadar sağlam olduğunun bir önemi olmaz kafanızdan uçar gider çünkü.

Motosikleti
1190 ADV

🔧 Mantıklı açıklaması var mı? Evet, var.

Kaskların belirli bir raf ömrünün olmasının güvenlik açısından geçerli teknik sebepleri bulunuyor:

1. Malzeme Yorgunluğu ve Bozulması

Kasklar genellikle polikarbonat, kompozit fiber veya karbon fiber dış kabuk ve EPS (Expanded Polystyrene) iç köpükten yapılır. Bu malzemeler zamanla:

• UV ışınlarına,
  • ısıya,
  • neme ve
  • kimyasal temasa (örneğin benzin buharı, temizlik ürünleri) maruz kaldıkça
    özelliklerini kaybederler.

Özellikle EPS iç köpük, darbe enerjisini emme işlevini zamanla kaybedebilir. Fiziksel olarak sağlam görünse bile eski EPS’nin koruyuculuğu düşebilir.

2. Plastik ve Reçine Degradasyonu

Plastik parçalar ve reçine bazlı malzemeler (örneğin bazı vizör bağlantıları, havalandırma sistemleri) zamanla esnekliğini yitirir, çatlamaya daha yatkın hale gelir.

3. Yapıştırıcıların Zayıflaması

Kask içindeki bazı bileşenler (pedler, kayış sistemleri) yapıştırıcılarla sabitlenmiş olabilir. Bu yapıştırıcılar zamanla kuruyabilir ve tutuculuğunu kaybedebilir.

💰 Peki işin ticari yönü var mı? Evet, o da var.

Bazı üreticiler bu durumu agresif pazarlama stratejisiyle abartıyor olabilir. Gerçekten 5 yıllık kullanım süresinden sonra kasklar sihirli şekilde etkisiz hale gelmiyor.

Ancak genel konsensüs şu yönde:

• Kask aktif olarak kullanılıyorsa: 5 yıl civarında değiştirilmesi önerilir.
  • Kask hiç kullanılmamış ve uygun koşullarda saklanmışsa: 7 yıla kadar raf ömrü olabilir.
  • Kaza geçirmiş bir kask ise: Mutlaka hemen değiştirilmelidir.

🔍 Sonuç:​

Kask ömrü konusu tamamen uydurma değil — kimyasal ve fiziksel değişiklikler nedeniyle bir noktada koruma seviyesi düşmeye başlıyor. Ancak bu durumun pazarlama tarafından suistimal edildiği de inkâr edilemez.

Kaskının yaşı, saklama koşulları ve fiziksel durumu önemli. Gözle görülür deformasyon, pedlerde yıpranma veya gevşeme varsa değişim zamanı gelmiş olabilir.

Motosikleti
Bu başlıkla dönüş yapayım foruma. (14 seneden sonra)

14 sene önce motorumu satıp yerleşmek üzere Kıbrıs'a gittim. Giderken tüm ekipmanlarımı babamın evinde ışık görmeyen ve sıcak soğuk farkı olmayan bir dolapta bıraktım. Kaskları orjinal kutusunda bıraktım. İki taneside sıfırdı hiç giymek nasip olmamıştı.

İstemeden bir deney gerçekleştirmiş gibi oldum sonuçlarından bahsedeyim size.

Yapısal olarak kabukta hiçbir çatlama bozulma boya kalkması vs yok. Fakat iki tane sorun var. Suni deri gibi olan kısımlar tamamen bozulmuş tuttuğunuzda dağılıyor. Yapışkanlar bozulmuş. Bu sebeple kullanmanın güvenli olmayacağını düşünüp değiştirmeye karar verdim. Kabuk ve köpük kısmında hiçbir sorun yok ama bağlama halkası vs kasktan ayrılırsa kaskın ne kadar sağlam olduğunun bir önemi olmaz kafanızdan uçar gider çünkü.
Kullanılmış kaskları sakladığınızda iç astar kumaşı falan da dağılıyor. Eşimin 2017'den beri kullanmadığı kaskının suni deri kaplamaları tamamen soyuldu mesela. Ancak buradaki konu hiç kullanılmadan stokta ve makul saklama koşullarında bekleyen ürünler. Bunlar için 7 yıla kadar bir süre makul olabilir bence. Anlamlı bir fiyat farkıyla düşünülebilir. Yanlız eski ürün alırken yedek parçasını da düşünmek lazım. Mekanizmadır, vizördür vs. bulamayacağınız kadar eski bir model almanın da bir mantığı olmaz.

ahe

🔧 Mantıklı açıklaması var mı? Evet, var.

Kaskların belirli bir raf ömrünün olmasının güvenlik açısından geçerli teknik sebepleri bulunuyor:

1. Malzeme Yorgunluğu ve Bozulması

Kasklar genellikle polikarbonat, kompozit fiber veya karbon fiber dış kabuk ve EPS (Expanded Polystyrene) iç köpükten yapılır. Bu malzemeler zamanla:

• UV ışınlarına,
  • ısıya,
  • neme ve
  • kimyasal temasa (örneğin benzin buharı, temizlik ürünleri) maruz kaldıkça
    özelliklerini kaybederler.

Özellikle EPS iç köpük, darbe enerjisini emme işlevini zamanla kaybedebilir. Fiziksel olarak sağlam görünse bile eski EPS’nin koruyuculuğu düşebilir.

2. Plastik ve Reçine Degradasyonu

Plastik parçalar ve reçine bazlı malzemeler (örneğin bazı vizör bağlantıları, havalandırma sistemleri) zamanla esnekliğini yitirir, çatlamaya daha yatkın hale gelir.

3. Yapıştırıcıların Zayıflaması

Kask içindeki bazı bileşenler (pedler, kayış sistemleri) yapıştırıcılarla sabitlenmiş olabilir. Bu yapıştırıcılar zamanla kuruyabilir ve tutuculuğunu kaybedebilir.

💰 Peki işin ticari yönü var mı? Evet, o da var.

Bazı üreticiler bu durumu agresif pazarlama stratejisiyle abartıyor olabilir. Gerçekten 5 yıllık kullanım süresinden sonra kasklar sihirli şekilde etkisiz hale gelmiyor.

Ancak genel konsensüs şu yönde:

• Kask aktif olarak kullanılıyorsa: 5 yıl civarında değiştirilmesi önerilir.
  • Kask hiç kullanılmamış ve uygun koşullarda saklanmışsa: 7 yıla kadar raf ömrü olabilir.
  • Kaza geçirmiş bir kask ise: Mutlaka hemen değiştirilmelidir.

🔍 Sonuç:​

Kask ömrü konusu tamamen uydurma değil — kimyasal ve fiziksel değişiklikler nedeniyle bir noktada koruma seviyesi düşmeye başlıyor. Ancak bu durumun pazarlama tarafından suistimal edildiği de inkâr edilemez.

Kaskının yaşı, saklama koşulları ve fiziksel durumu önemli. Gözle görülür deformasyon, pedlerde yıpranma veya gevşeme varsa değişim zamanı gelmiş olabilir.
hocam bu chatgpt yanıtı gibi olmuş :D

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Arkadaşlar belki de eski üretimli kask aynı performansla bizi korur, belki de koruma görevini yerine getiremez. Ben bu konuda risk almama tarafındayım. Neden işi şansa bırakalım ki?

Motosikleti
Arkadaşlar belki de eski üretimli kask aynı performansla bizi korur, belki de koruma görevini yerine getiremez. Ben bu konuda risk almama tarafındayım. Neden işi şansa bırakalım ki?
Şöyle bir ihtimalde anlamlı olabilir: Çok kaliteli bir kask ancak alıcının bütçesi yetmiyor. Sonra 5 yıl stokta kalmış sıfır kaskı yarı fiyatına veriyorlar ve bütçeye uygun hale geliyor. İşte böyle bir durumda o alıcı için güzel bir seçenek olabilir. Şu anda kullandığım kask 5 yıllık (2 yıl yoğun - günlük - kullanım gördü sonra az...) bana halen güven veriyor, ufak tefek çizikler hariç eskiyen püsküyen bir yeri yok. (Sürekli balaklava ile kullanınca az yıpranıyor...) Yatmış bir kask kullanılmıştan elbet daha fazla güven verir.

Motosikleti
Hero Dash 125, CB125F
Montajında kullanılan yapıştırıcılar özelliğini yitirebilir, onun haricinde kask öyle 5 yıl 10 yıl raf ömrü biçilebilecek bir malzeme değil. Kim iddia ediyorsa kask satarak geçimini sağlıyordur fazla takılmayalım böyle şeylere.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar