Motor freni hakkındaki rivayetler

Motosikleti
Jüpiter 125
Kendi haline bırakın çok yavaşlatıyorsa az gaz verin boşta gibi gider 😆
Zaten fiziksel müdahele hariç bir şey kontrol edilemediği için kafa yormaya da gerek yok, sadece vites boştayken çok hızlı gidiyorsanız gaza basmayın yavaşlıyıp basın yeterli 😆
Kayışı boşa düşürmemeye çalışıyorum ama gaz kapatmayı da istemsizce yapıyorum 😄 Biraz daha dikkat etmem gerekiyor sanırım.
Gazı kapatıp yokuş inersen fark edersin ki bir zamandan sonra teker boşa düşer, kontrollü iniş yapıyorsan inerken minnacık gaz vermek senin için motor freni olur. Sen gene ön ve arka frenler de kullan.
Motor freni alışkanlığımı bırakmam gerekiyor. Gazı iyice kısıp kapatmamak gerekiyormuş.
Çocukken babamın 125cc motorda 60la giderken yapmıştım, çaaat diye bir ses gelince öğrendim, yapmamak lazımmış 🤣
Umarım bir gün ben de yaşamam 😄 Kayış kopması korktuğum bir durum yersiz ve zamansız bir yerde koparsa tehlikeye atar.

Motosikleti
2014 Hero Thriller 150
Kayışı boşa düşürmemeye çalışıyorum ama gaz kapatmayı da istemsizce yapıyorum 😄 Biraz daha dikkat etmem gerekiyor sanırım.

Motor freni alışkanlığımı bırakmam gerekiyor. Gazı iyice kısıp kapatmamak gerekiyormuş.

Umarım bir gün ben de yaşamam 😄 Kayış kopması korktuğum bir durum yersiz ve zamansız bir yerde koparsa tehlikeye atar.
Düzgün kullan, bakımlarını aksatma, iyi parça kullan uzun süre binersin zaten.

Motosikleti
Ns200 15"
13 yaşımda yaşadım bu olayı . Sonra o arabayı pert ettim kafayı gözü dağıttım. 2005 yılında babama aynı model bir Anadol hediye ettim . Şu anda bana yadigar kaldı.
Anadol ile başından badire geçmemiş insan yok sanırım, babam yanlarken arabayı deviriyormuş rahmetli dedeside köprüden az daha uçup askıda kalmış, bir kerede tarlaya uçmuş.

Yıllardır araba ve motosiklette motor freni kullanırım hiç bir problem yaşamadım. Yukarıda bir arkadaşın dediği gibi ayarında zararı olmaz.

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Bu durumun ABS ile alakası yok. Motor freni, şaft freni retarder vb sistemler frenlerin yükünü azaltmak için var. ABS olsun olmasın tüm yükü tekerlek frenine bindirirseniz fren önce ısınacak ardından tutmayacak. ABS bunu değiştirmez. Ayrıca motosiklette özellikle virajlarda en güvenli devir, gazlayınca hızlanacak, gazdan eli çekince yavaşlayacak devirdir. Bunun tercümesi kompresyondur.

O değil de yardımcı fren sistemleri olmayan ve istihap haddine yakın yükte kullandığım hafif ticari ile rampa inerken klimayı bile açıyorum.
Kardeşim yardımcı frenli ağır vasıta şoförlüğü yapmış biriyim. Boşken, düzde asla kullanmaz kimse. Yüklüyken, zemin kaygansa yine kullanmaz. Burada motosikletten bahsediyoruz. Kaç ton sizin motosikletiniz? Sizin motor freni dediğiniz zaten teknil terim cahilliği. Motor freni ekzost manifoldunu kapatarak motoru boğan bir sistemdir. Motora çok zarar verir. Kurumlama yapar. Isıyı arttırır.
Retarder şaft frenidir. Ancak o da balatalarla sağlanır.
Proretarder şanzıman frenidir o da balatalarla sağlanır.
Yani metal metale baskı yok.
Sizin bahsettiğiniz vites düşürme. Yani şanzıman dişlilerine ani stres.
Kamyon, otobüs, tır asla vites düşürerek yavaşlamayı denemez.
Kompresyon dediğiniz şey yüksek devirdeyken gazı aniden bırakınca olan yığılma. Vites düşürme ayrı kompresyon ayrı. Hatta tam tersi. Vites düşürünce ani devir yükselir, kompresyonda ani devir düşer. İşte bu yüzden 25 yaş altı sürücülerden 2. el motor, araba alınmaz.

Son düzenleme:
Motosikleti
Çin Malı Skuter
Kompresyon dediğiniz şey yüksek devirdeyken gazı aniden bırakınca olan yığılma. Vites düşürme ayrı kompresyon ayrı. Hatta tam tersi. Vites düşürünce ani devir yükselir, kompresyonda ani devir düşer. İşte bu yüzden 25 yaş altı sürücülerden 2. el motor, araba alınmaz.
Bu dediğinize katılmıyorum. Bizim "motor freni" diye bildiğimiz şey, vites düşürünce yükselen devirle beraber motorun devir düşürerek yavaşlaması, biz buna motor freni diyoruz. Doğrudur, yanlıştır tartışılır ki zaten bir tır ile aynı fren sistemine sahip olacak değiliz 150-200 kiloluk bir makina üzerinde. Zararlı veya yararlı olduğu, hiçbir etkisi olup olmadığı tartışılır. Neye dayanaraktan 25 yaş altı sürücülerden alınmaz dediniz? Tek bu sebepten ötürü mü?

Motosikleti
2014 Hero Thriller 150
Bu dediğinize katılmıyorum. Bizim "motor freni" diye bildiğimiz şey, vites düşürünce yükselen devirle beraber motorun devir düşürerek yavaşlaması, biz buna motor freni diyoruz. Doğrudur, yanlıştır tartışılır ki zaten bir tır ile aynı fren sistemine sahip olacak değiliz 150-200 kiloluk bir makina üzerinde. Zararlı veya yararlı olduğu, hiçbir etkisi olup olmadığı tartışılır. Neye dayanaraktan 25 yaş altı sürücülerden alınmaz dediniz? Tek bu sebepten ötürü mü?
Yanlış bilmiyorsam biz vites düşürdüğümüzde bizi yavaşlatan şey dişli oranları. İlk viteslerde motor frenini son viteslerde göre daha hissedilir bir şekilde yaşamamızı sebebi de oranlar.

Vites düşürdüğümüzde dişli oranı öncekinden farklı olduğu için devir artıyor ancak motor freninin etkisi de arttığından yavaşlıyoruz. Devir eşleme muhabbeti de vites küçültürken ara gaz verip bu yavaşlamanın önüne geçiyor.

Motosikleti
Çin Malı Skuter
Yanlış bilmiyorsam biz vites düşürdüğümüzde bizi yavaşlatan şey dişli oranları. İlk viteslerde motor frenini son viteslerde göre daha hissedilir bir şekilde yaşamamızı sebebi de oranlar.

Vites düşürdüğümüzde dişli oranı öncekinden farklı olduğu için devir artıyor ancak motor freninin etkisi de arttığından yavaşlıyoruz. Devir eşleme muhabbeti de vites küçültürken ara gaz verip bu yavaşlamanın önüne geçiyor.
Evet, bende böyle biliyorum.

Motor Freni illaki sağlıklı Tüm araçlar için.
Velakin nerede nasıl ne dozajda kullanıyorsunuz zurnanın zırt dediği yer orası. Klasik bir şanzımanda Motor freninin kaba olacak ama tabiri caiz ise Hayvan gibi kullandığımızda ya arka teker kitleyecek ya şanzımana anlık yük binecek illaki zararını göreceğiz.
Misal Rampa aşağı iniyorsun , bu arabada da böyle motorda da böyle.. 5. viteste sürekli ayak frende inmek mi güvenli yoksa 4 e çekip motor gücü ile inmek mi ? Rampanın meyiline göre ve aracınızın durumuna göre o kararı siz vereceksiniz yoksa bunun bir standartı yok.
Motosikletinizin kabiliyeti nedir ? Islak tip debriaj mı yoksa klasik debriaj mı ?
Kısaca , Motor freni diye bir şey vardır. Haa Motor freni kullanmayanda kendi bilir. Onlara göre yoktur. Ama dediğim gibi Dozaj herşey.
Tuzu az atarsın tad vermez çok atarsın yenmez..

Motosikleti
Hero X-Pulse 200 4v
Kardeşim yardımcı frenli ağır vasıta şoförlüğü yapmış biriyim. Boşken, düzde asla kullanmaz kimse. Yüklüyken, zemin kaygansa yine kullanmaz. Burada motosikletten bahsediyoruz. Kaç ton sizin motosikletiniz? Sizin motor freni dediğiniz zaten teknil terim cahilliği. Motor freni ekzost manifoldunu kapatarak motoru boğan bir sistemdir. Motora çok zarar verir. Kurumlama yapar. Isıyı arttırır.
Retarder şaft frenidir. Ancak o da balatalarla sağlanır.
Proretarder şanzıman frenidir o da balatalarla sağlanır.
Yani metal metale baskı yok.
Sizin bahsettiğiniz vites düşürme. Yani şanzıman dişlilerine ani stres.
Kamyon, otobüs, tır asla vites düşürerek yavaşlamayı denemez.
Motosiklet ve otomobilde başka bir sistem olmadığı için kompresyonu motor freni olarak nitelendirdim. Ağır vasıta konusundaki tecrübenize bir şey diyemiyorum. Dedikleriniz doğrudur. Ancak 1988 (bin dokuz yüz seksen sekiz) yılından beri otomobil, 2007 yılından beri motosiklet kullanan, yağ eksiltme vb sorun olmadan 260bin km aynı otomobili, 70bin km aynı motosikleti kullanan biri olarak şunları söyleyebilirim. Otomobilde de motosiklette de yukarıda söylediğim şekilde gazdan ayağınızı çekince yavaşlayacak hızda yokuşu inmeniz gerekir. Yüksek viteste inerseniz adına ister kompresyon, ister motor freni deyin motorun yavaşlatma etkisinden faydalanamayacak ve frenlerinize fazla yükleneceksiniz. Bu da bir süre sonra freninizi tutmaz hale getirecektir. Ağır vasıta şöförü olarak kaçıs rampasının ne işe yaradığını benden daha biliyor olmalısınız.

Bu arada kullandığınız aracı tanımak da önemlidir. İlk otomobil kullandığım yıllardaki (1964 model direksiyondan 3 ileri manuel dahil) kullandığım eski otomobiller karbüratörlü idi ve bunlarda rölanti için yakıt hep motora giderdi. Onun için belli bir devirin altında viteste olmak yavaşlamaya olumsuz etki yapardı. devir düşünce motoru debriyaj ile aradan çıkarmak daha faydalı olurdu. Ancak karbüratörlü sistemlerin son dönemlerinden itibaren, şu anki enjeksiyonlu sistemlerin de hemen hepsinde cut off sistemi mevcuttur. Bu sistem belirlenmiş devirlerde gazı tamamen keser ve açar. Kesip açtığı devir çoğu zaman aynı değildir. Şöyle ki misal yüksek hızdan yavaşlarken cut off 2000 devirde devre dışı kalıp rolanti gazını verirken, düşük hızdan yokuş aşağı yer çekimi etkisiyle hızlanırken 4000 devirde gazı keser. yani 2500 - 4000 devirde cutoff'un devrede olup olmadığı sizin ivmenize bağlı değişir. Bu verdiğim devirler farklı araçlarda farklı olabilir elbette, deneyerek açma kapama devirlerini bulabilirsiniz. Bunlar yazılımla değişebilen durumlar.

Günümüzde bazı motosikletlerde kompresyon oranını değiştirmek için gaz kelebeğinin gaz vermiyorkenki açıklığını değiştirme ayarı bile var. Kompresyon maksimumda (gaz kelebeği kapalı) motosiklet gaz verilmediğinde daha çok yavaşlayacak bu da size virajlı dağ yolları gibi yollarda daha kontrollü bir sürüş sağlayacaktır. Aksine düzlüklerin yoğun olduğu yollardaysa gaz kelebeğinin gaz verilmediğinde açık kalması da motorun yokuş aşağı yavaşlamadan "akmasına" sonuç olarak yavaşlamadan momentumunuzu kullanarak yakıt tasarrufunu sağlayacaktır. Gaz kelebeğinin açık ya da kapalı olması kompresyonu değiştirir.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar