Motor freni hakkındaki rivayetler

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
bildiğim kadarıyla retarder boş viteste kullanılmıyor. Yani aynı zamanda şanzıman, şaft ve difransiyel ile yavaşlama sağlıyor. O yüzden bir çeşit motor freni dedim. Sadece motor burada işlem dışı kalıyor. Ki aslında şanzıman da motoru çevirdiği için yine devir rölantiden yüksek olacak. Yanlışım varsa düzeltin.
Yanlışın yok. Aslında vites düşürüp şanzımanı mahvederek yapılan işi retarderlar şaft ya da şanzımanı yine balatalarla kasarak yapıyor. Yani yanma odalarını kapatan eski motor freni kalktı. Ağır vasıtalar retarderlarla yavaşlıyor. Ama burada aktarmaya yük bindirmiyorlar. Yine şaft ve şanzıman balatalarla yavaşlıyor. Yani adamlar 12den 11vitese düşmüyorlar. Biz ne yapabiliriz? Rampa dikleştiyse aşağıya, önce frenle yavaşlayıp devri düşürürüz, sonra vites düşürüp ara ara frenlerle hızlanmadan ineriz. Ancak örneğin 2. vitesle saldın ve devir sona dayandı frenle yardımcı olmazsan yine şanzımana ve motora yük biniyor. Devir yükseliyor ve şanzıman zorlanıyor bayır aşağı da salsan.
Burada kastettiğiniz fren yerine vites düşürerek fren yapmak ise kayar düşersiniz ve tüm aktarmalara hasar verirsiniz. Otobüs ve tırcılar acil frende, ıslak ve kaygan yolda asla retarder kullanmazlar. Çünkü patinaj önleme ve 4 tekerlekten yavaşlatma yok. 2017ye kadar tankerciydim. Tır ve otobüs kullanmadım ama retarderli kamyon, kırkayaklar kullandım. Şimdi tırların dorsede de abs var. Adam keriz mi sadece kafanın arka lastiğiyle yavaşlasın. Ofansif sürüş eğitimlerinde tır tankercilere debriyaj fren refleksi kazandırılıyor. Asla retarder önermiyorlar. Onlar sadece düz, kuru zeminde yavaşlatmak için. Fren değiller.

Son düzenleme:
Motosikleti
Hero X-Pulse 200 4v
Artık abssiz araç yok. Bas frene.
Bu durumun ABS ile alakası yok. Motor freni, şaft freni retarder vb sistemler frenlerin yükünü azaltmak için var. ABS olsun olmasın tüm yükü tekerlek frenine bindirirseniz fren önce ısınacak ardından tutmayacak. ABS bunu değiştirmez. Ayrıca motosiklette özellikle virajlarda en güvenli devir, gazlayınca hızlanacak, gazdan eli çekince yavaşlayacak devirdir. Bunun tercümesi kompresyondur.

O değil de yardımcı fren sistemleri olmayan ve istihap haddine yakın yükte kullandığım hafif ticari ile rampa inerken klimayı bile açıyorum.

Motosikleti
Ns200 15"
Viraja gelmeden motor freni yapıp kıçıda hafif hafif attırınca feda ediyor insan herşeyi, şunun zevkini yapan bilir. :D

Motosikleti
Jüpiter 125
Scooter kullananlar ne yapmalı ? Özellikle yokuş aşağı inerken gazı kapatmalı mıyım ?

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
Yani bunu söyleyen kamyoncular, tırcılar, otobüsçüler neye dayanarak öyle demiş?
Bence buna en iyi cevabı forumdaşımız @kamyoncumemo verecektir. 🥱

Motor freni yaparak motoru eline almış birisiyle tanıştınız mı hiç?
Tanıştık. Şu videodaki hırt. ;)
83u1m04.jpg

Son düzenleme:
Motor freni dediğimiz olayda yanma odalarını kapatma vs gibi bir durum söz konusu olmamakta hatta mekanik olarak imkansız bir durumdur, motora yakıt göndermeyi kestiğimiz zaman yanma odasında yanma oluşmaz doğal olarak bir atıkta oluşmamakta, ancak hareket halindeki vasıtanın yanma odalarına giden yakıtı kestiğimizde mevcut ataletinden dolayı aktarma organları tekerleklerden gelen enerjiyi kullanmaya başlar, yanma odasında yakıt olmadığı içinde ( 90'larda üretilen otomobillerde mevcuttur motosikletlerde var mı bilmiyorum) yakıt otomatik kesilir ve yanma odasındaki kompresyon kullanılır, arabayı vurdurmak gibi bir durum oluşur ancak bu motor bloğundaki senkronize çalışan parçaların zamanlamasında bir hata oluşturmaz. Bu noktada diğer arkadaşlarında belirttiği gibi vitese uygun olamayan devirlerde yapılmadığı sürece sisteme (zincir konusunda bilgim yok hesaplamak lazım) ekstra bir yük bindirmez.

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Scooter kullananlar ne yapmalı ? Özellikle yokuş aşağı inerken gazı kapatmalı mıyım ?
Ara sıra evet, yani saldın yokuş aşağı gazı kestin, arka tas boşa düştü devamlı hızlanırsın. Hissettiğin anda azıcık gaz verip tası debriyajla buluşturursun. Böylece motoru kompresyonda tutarsın. Hızı sabit tutmaya çalışırsın.

Motosikleti
Jüpiter 125
Ara sıra evet, yani saldın yokuş aşağı gazı kestin, arka tas boşa düştü devamlı hızlanırsın. Hissettiğin anda azıcık gaz verip tası debriyajla buluşturursun. Böylece motoru kompresyonda tutarsın. Hızı sabit tutmaya çalışırsın.
Kompresyona girerken anlık olarak kayışa fazla yük binmiş olmaz mı ?

Motosikleti
Ns200 15"
Rahmetli babamin Anadolunu 100km ile giderken 3 den 4 e cekecegim derken ikiye takip vites kutusu kovani patlatmisligim var. Babamin nazik uyarisi ile birkac kaburgam ezilmisti ama motor saglam kalmisti 🤭
Hocam senin gibi bir Anadol sürücüsüne yakıştıramadım. Geriye takarken oraya sert davranırsak 1. vitese atıcam diye çok geriye atılır. :D

Babanıza rahmet dilerim, mekanı cennet olsun.

Motosikleti
(yok)
Onu yapma bunu yapma şunu yapma yemin ediyorum millet kafayı yedi artık elimdeki malı nası daha uzun az masrafla kullanırım diye.. bence yerinde düzgün şartlarda yapılır yapılmalıdır da çünkü düşük hızlarda frenlere abanıp motorun akıcılığını bozcağına daha akıcı bir şekilde ilkin frenlersin uygun devire hıza inersin sonra vitesini düşürüp yavaşça yavaşlarsın, bazı şeyleri aşırı düşünmenin kaçınmanın uygulamaya geçmekten uygulamaktan daha zararlı olduğuna inanıyorum :)

Kendi haline bırakın çok yavaşlatıyorsa az gaz verin boşta gibi gider 😆
Zaten fiziksel müdahele hariç bir şey kontrol edilemediği için kafa yormaya da gerek yok, sadece vites boştayken çok hızlı gidiyorsanız gaza basmayın yavaşlıyıp basın yeterli 😆

Motosikleti
2014 Hero Thriller 150
Gazı kapatıp yokuş inersen fark edersin ki bir zamandan sonra teker boşa düşer, kontrollü iniş yapıyorsan inerken minnacık gaz vermek senin için motor freni olur. Sen gene ön ve arka frenler de kullan.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar