Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Yanlışın yok. Aslında vites düşürüp şanzımanı mahvederek yapılan işi retarderlar şaft ya da şanzımanı yine balatalarla kasarak yapıyor. Yani yanma odalarını kapatan eski motor freni kalktı. Ağır vasıtalar retarderlarla yavaşlıyor. Ama burada aktarmaya yük bindirmiyorlar. Yine şaft ve şanzıman balatalarla yavaşlıyor. Yani adamlar 12den 11vitese düşmüyorlar. Biz ne yapabiliriz? Rampa dikleştiyse aşağıya, önce frenle yavaşlayıp devri düşürürüz, sonra vites düşürüp ara ara frenlerle hızlanmadan ineriz. Ancak örneğin 2. vitesle saldın ve devir sona dayandı frenle yardımcı olmazsan yine şanzımana ve motora yük biniyor. Devir yükseliyor ve şanzıman zorlanıyor bayır aşağı da salsan.bildiğim kadarıyla retarder boş viteste kullanılmıyor. Yani aynı zamanda şanzıman, şaft ve difransiyel ile yavaşlama sağlıyor. O yüzden bir çeşit motor freni dedim. Sadece motor burada işlem dışı kalıyor. Ki aslında şanzıman da motoru çevirdiği için yine devir rölantiden yüksek olacak. Yanlışım varsa düzeltin.
Burada kastettiğiniz fren yerine vites düşürerek fren yapmak ise kayar düşersiniz ve tüm aktarmalara hasar verirsiniz. Otobüs ve tırcılar acil frende, ıslak ve kaygan yolda asla retarder kullanmazlar. Çünkü patinaj önleme ve 4 tekerlekten yavaşlatma yok. 2017ye kadar tankerciydim. Tır ve otobüs kullanmadım ama retarderli kamyon, kırkayaklar kullandım. Şimdi tırların dorsede de abs var. Adam keriz mi sadece kafanın arka lastiğiyle yavaşlasın. Ofansif sürüş eğitimlerinde tır tankercilere debriyaj fren refleksi kazandırılıyor. Asla retarder önermiyorlar. Onlar sadece düz, kuru zeminde yavaşlatmak için. Fren değiller.
Son düzenleme: