Başlangıç Motoru Tercihi: Yeni Yamaha MT-07 Y-AMT mi, Honda NC750X DCT mi? (Tecrübelerim + Sorularım)

JaS

Herkese merhaba,
Sizlerden fikir almak istediğim bir konu var. Şöyle özetleyeyim:
  • Hiç aktif motor tecrübem yok.
  • 10 yıl önce Honda Academy'de motosiklet başlangıç eğitimi aldım, ardından sürücü kursuna yazılarak birkaç ders sonrası motor kullanmayı öğrenip ehliyetimi aldım.
  • Ancak sonrasında hiç motor sahibi olmadım ve üzerine uzun yıllar geçti.
  • Maddi durumumu biraz düzelttikten sonra, özellikle yeni çıkan otomatik vites motosikletler sayesinde eski hayalimi gerçekleştirmek için adım atmaya karar verdim.
  • 25 Mart'ta Yamaha Academy'de "Motosiklet Temel Hakimiyet ve Sürüş Teknikleri Eğitimi"ne katıldım.
  • Eğitim sonrası özgüvenim arttı ve bu işi artık ciddi şekilde yapmak istiyorum.
  • Yeni Honda NC750X için kaporamı da yatırdım (10 bin TL). Ancak Yamaha'nın yeni MT-07 Y-AMT versiyonu da aklımı çelmeye başladı.
  • İki modelin de bu ay (Nisan 2025) Türkiye lansmanı yapılıp satışa sunulacak.
Fiziksel bilgilerim:
  • Yaşım: 39 ,Boy: 1.74 cm, Kilo: 86 kg Crossfit yapıyorum, fiziksel olarak aktif ve güçlüyüm.
Kullanım planım:
  • Hafta sonları kısa geziler, sahil rotaları.(Sonrasında uzun rotalar; Sapanca, Ören ,Yunanistan...)
  • Spor/performans değil, akıcı, güvenli ve keyifli bir kullanım hedefliyorum.
Şu anda aklımda takılanlar:
  • Honda NC750X DCT'nin ağırlığı (~220 kg) beni ilk dönem zorlar mı?
  • Yamaha MT-07 Y-AMT daha hafif ve atik gözüküyor (~180 kg) ama başlangıç için fazla mı canlı olur?
  • İki model de otomatik vitesli olduğu için rahatlık arıyorum.
  • NC750X'in alt devir gücü ve sakin karakteri daha mı iyi olur yoksa bir süre sonra ağır mı gelir?
  • MT-07 Y-AMT ile daha fazla mı risk almış olurum?
  • Düşük hızda manevra, yokuşta kalkış, şehir içi kontrol gibi konularda hangisi daha kolay adapte olunacak bir motor olur?
Özetle:
  • Başlangıç motoru için hangisi daha affedici olur?
  • Hangi motor uzun vadede daha çok özgüven kazandırır?
  • İlk 6 ay - 1 yıl içinde "keşke başka motor alsaydım" dedirtmeyecek bir tercih yapmak istiyorum.

İki modeli de sabırsızlıkla bekliyorum ama forumdaki gerçek kullanıcıların ve tecrübelilerin fikirleri benim için çok değerli.
Şimdiden zaman ayırıp yorum yapacak herkese teşekkür ederim! 🙏

Motosikleti
K 1600 GTL
Ağırlık başlangıç için bir handikap. İlla ikisinden biri ise tercih nc daha mantıklı gibi. Sağlam koruma demiri filan taktırırsın. Ama mantıklı olan daha hafif düşük cc bir motorla başlamak... mt 7 yi tracer 7 gibi anladım, Mt yi hiç düşünme bile....

• Beğen
Tepkiler: JaS

JaS

ooo yamaha academy de temel hakimiyet eğitimi almışsın kardeş git hemen hayabusa al :D

şimdi biz sana yanlış yapıyorsun desen de dinlemeyeceksin, en azından nc al da mt07 gibi kafana geçmez :D
:) Ben fikirlerinize saygı duyuyorum. Bu otomatik vitesler de en düşük cc li modeller çok kısıtlı. Daha düşük hafif otomatik vites bir motosiklet modeli olsa hemen onu tercih ederim.Maalesef scooter istemiyorum. Seçenekler bu iki model olarak gözüküyor.Belki Honda CB650R E-clutch modeli alternatif olarak ekleyebilirim. Tartışalım lütfen tecrübeli kişileri özellikle dinlemek istiyorum. :unsure:

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
ben de nc ile başladım. aslında ufak motorla başlamak daha iyimiş ama beni dinlemezsin zaten.

ikisi arasında nc bence daha mantıklı

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Yorumlarınız çok önemli. Dinlerim sizi :) yaşadığınız eksileri lütfen yazın.

yani bilmiyorum ben araba kullanmayı, yani trafiği de bilmeden nc700 le basladım.

cok stres olduğumu hatırlıyorum.kaza bela olmadı ama öğrenme sürecini bence uzattı.

halbuki 250 cc motorla hersey cok daha kolay olurdu.

çok soylediler bana da dinlemedik. altımda illa buyuk motor olsun istedim :)

yani bilmiyorum ben araba kullanmayı, yani trafiği de bilmeden nc700 le basladım.

cok stres olduğumu hatırlıyorum.kaza bela olmadı ama öğrenme sürecini bence uzattı.

halbuki 250 cc motorla hersey cok daha kolay olurdu.

çok soylediler bana da dinlemedik. altımda illa buyuk motor olsun istedim :)

Burak arkadaşın söylediği trafik bilgisi çok önemli. Eğer başka bir taşıt kullandıysanız ve trafiğe hakimseniz işiniz daha kolay. Hangi araç ne yapar , nasıl hareket eder, kim makas atar, taksicilerden korkmalı mıyım ? vs. Yaşadığınız şehir de önemli. Ben Yalova’da yaşıyorum yollar dar ve bozuk olmasına rağmen aksiyonel pek durum olmadı. Gittim Kocaeli de kaza yaptım 😂Tabii ki şehirin trafik kültürü de önemli.
Motora gelecek olursak NC ile başlaman daha iyi olacaktır. Mt-07 acemi işi değil. hadi kendime hakim olurum gaz açmam desen bile gaza getirici bir makina mutlaka açmak istersin ve sıkıntı olabilir.

Motosikleti
Bmw R 1300 Gs
benimde düşüncem nc den yana, hem otomatik hem kolay kullanımlı, dahada iyi bir başlangıç ararsan bmw r1300 derim👍

• Beğen
Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
biri bmw 320 diğeri doblo birbirinden bu kadar farklı aletler önce ne istediğinize karar verin

10 sene önce almışsınız eğitimi üzerine bi tecrübe kazanmamışsınız hala elde var sıfır

motorun tarzından amacından önce otomatik olmasını istiyorsunuz 700cc bi motorun performansını kullanamayacaksın bile boşuna o kadar para verme forza veya xmax daha çok sana göre zamanı gelince geçiş motoru olarak güzel aletler ama şuan değil

Motosikleti
Cf Cl-x 250 / Tvs Jupiter125
Nc750 hacmindeki en kısık güçlü ve en az devir çeviren motorlardan biri yani başlangıç için daha makul bir model. Kısık olmasının komik derecede düşük yakıt tüketimi ve sorunsuzluk gibi artıları var sizin isteklerinize tam olarak uyan model bu + olarak ön tarafta bagajının olması paha biçilemez bir özellik.

• Beğen
170 boyla 150cc scooterda 6000 km'den sonra nc750'ye geçmiştim. ağırlığı sadece motor rampadaysa ve yerde hareket ettirmek gerekirse problem oluyor ki anladığım kadarıyla sizin fiziki durum daha iyi, hiç problem olmaz. trafikte ya da hareket halinde nc750 dct'nin de avantajıyla scooter rahatlığında bir motor. gücü de gayet tatminkar. buraya gelip şu beygir bu beygir diye yazanlara hiç aldırış etmeyin. iki motor arasında sizin için nc750 hiç tartışmasız seçenek. mt07 direkt agresifliğiyle bilinen bir motor olduğu için başlangıç motoru olarak hiç uygun değil.

ben hiç öyle 150likle başla, sonra 250 sonra 400vs diyenlere aldırış etmiyorum açıkçası. vakti zamanında rahmetlinin meşhur ettiği bir "kafana geçer" muhabbeti var. o yüzden herkes papağan gibi yüksek cc'yle başlanmaz diyor. ama yine de bir scooter'la motor trafiğine biraz alışıp sonra nc750'ye binseniz daha iyi olabilir. nc'nin yanında bir tane de çinli küçük scooter alın ucuzundan. bir iki ay sonra 10bin lira zararla satar nc'yle devam edersiniz.

aktif olarak 125cc ile kuryelik yapıyorum hobi olarak da izinli günlerimde xsr700 kullanıyorum. ilk zamanlarda altımda oyuncak oldu satıp yükselteyim yav dediğim xsr700 şimdi korkutup ürkütüyor aşırı temkinli kullanıyorum. başlangıç için hafife kesinlikle alınmaması gereken beygirler torklar. gerçi nc biraz daha yumuşak ama mt'ye sürüş modu eklendi rain yada her neyse düşük güçlü olan moddan belli bir süre çıkmayın. dikkatsizliğe gelecek yada hafife alınacak motorlar değil.

• Beğen

JaS

Burak arkadaşın söylediği trafik bilgisi çok önemli. Eğer başka bir taşıt kullandıysanız ve trafiğe hakimseniz işiniz daha kolay. Hangi araç ne yapar , nasıl hareket eder, kim makas atar, taksicilerden korkmalı mıyım ? vs. Yaşadığınız şehir de önemli. Ben Yalova’da yaşıyorum yollar dar ve bozuk olmasına rağmen aksiyonel pek durum olmadı. Gittim Kocaeli de kaza yaptım 😂Tabii ki şehirin trafik kültürü de önemli.
Motora gelecek olursak NC ile başlaman daha iyi olacaktır. Mt-07 acemi işi değil. hadi kendime hakim olurum gaz açmam desen bile gaza getirici bir makina mutlaka açmak istersin ve sıkıntı olabilir.
Araç kullanıyorum.Trafik bilgim var. İstanbulda yaşıyorum. Bayiden alıp Ümraniyeden Kozyatağına getirsem.Kapalı garaja koyucam. Geceleri sabahları , hafta sonları ilk 1000km trafiksiz alanlarda pratik yapmayı planlıyorum. Bayiden alıp, Kozyatağına nasıl getircem onu düşünüyorum. :) Düşük CC otomatik y-amt, asa, e-clutch gibi scooter dışında bir model olsa onu alabilirim. Bir ay sonra belki istediğim modele geçerim. Lansman fiyatında yeni nc750x i satın alırsam avantajlı olacağınıda düşünüyorum.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

biri bmw 320 diğeri doblo birbirinden bu kadar farklı aletler önce ne istediğinize karar verin

10 sene önce almışsınız eğitimi üzerine bi tecrübe kazanmamışsınız hala elde var sıfır

motorun tarzından amacından önce otomatik olmasını istiyorsunuz 700cc bi motorun performansını kullanamayacaksın bile boşuna o kadar para verme forza veya xmax daha çok sana göre zamanı gelince geçiş motoru olarak güzel aletler ama şuan değil
Haklısınız biri naked diğeri adventure touring diye geçiyor. Benim düşüncem tecrübe kazandıktan sonra uzun sürüşler. Yaz bitmeden de Yunanistan... Ehliyet almadan 10 sene önce eğitim aldım.Tekrar yıllar sonra 15 günce önce Yamada Academyden de eğitim aldım. Scooter ısınamıyorum. Vitesli eğitimde kullandım benim hoşuma gitmiyor.O refleksi kazanmak istemiyorum. Dikkatimi yola ve trafiğe odaklanmak istiyorum. İlerleyen süreçlerde touring asa, y-amt , dct şanzımanlı modelleri tercih etmeyi düşünüyorum.

Son düzenleme:

JaS

170 boyla 150cc scooterda 6000 km'den sonra nc750'ye geçmiştim. ağırlığı sadece motor rampadaysa ve yerde hareket ettirmek gerekirse problem oluyor ki anladığım kadarıyla sizin fiziki durum daha iyi, hiç problem olmaz. trafikte ya da hareket halinde nc750 dct'nin de avantajıyla scooter rahatlığında bir motor. gücü de gayet tatminkar. buraya gelip şu beygir bu beygir diye yazanlara hiç aldırış etmeyin. iki motor arasında sizin için nc750 hiç tartışmasız seçenek. mt07 direkt agresifliğiyle bilinen bir motor olduğu için başlangıç motoru olarak hiç uygun değil.

ben hiç öyle 150likle başla, sonra 250 sonra 400vs diyenlere aldırış etmiyorum açıkçası. vakti zamanında rahmetlinin meşhur ettiği bir "kafana geçer" muhabbeti var. o yüzden herkes papağan gibi yüksek cc'yle başlanmaz diyor. ama yine de bir scooter'la motor trafiğine biraz alışıp sonra nc750'ye binseniz daha iyi olabilir. nc'nin yanında bir tane de çinli küçük scooter alın ucuzundan. bir iki ay sonra 10bin lira zararla satar nc'yle devam edersiniz.
Süper güzel yeni bir tavsiye.Teşekkürler.Garaja ufak bir scooter sadece eğitim amaçlı NC nin yanına koyabilirim. 50-60 bin e bir model olabilir. Geçen youtubeda QJ LTM 125 modelini izlemiştim. İyi kaliteli falan diye bahsediyorlardı. Motosiklet tipinde scooter olmayan böyle ucuz otomatik bir çin li model var mı? Bana gerçekten kazanım sağlar mı? yoksa ileride satmak için çok zorlanır mıyım?
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Otomatik istemeseniz içim hep “V-Strom 650 al” diyor. :)
Güzel tavsiye.Fakat vitesli istemiyorum. Vitesli bir model tercih etsem, duke 125-250, mt-25 absli düşük cc bir model seçerdim.

Motosikleti
Hero Dash 125, CB125F
MT07 adam öldürür, yeni başlayan motor sürmemiş birine kimse tavsiye edemez. Nc750 de çok güçlü makina ama tekere falan kolay kolay gelmez diye tahmin ediyorum.vitese debriyaja alışana kadar daha affedici bir motorla tecrübe kazanın.

• Beğen
Dünyada görecek bir şeyim artık kalmadı. Ölsemde sorun yok diyorsan mt al. Yok yaşım daha genç biraz daha yaşamak istiyorum gezip tozmak istiyorum dersen nc al.
Nc nin tepkisi biraz geçtir
Yani elin kaydi gaza değdi bi anlık hata vs oldu nc onu tolere eder. En azından frene basmak için yarım saniye zamanın olur.
Mt de aynı şeyi yaparsan milisaniye içinde bakmışsın motorla yer degistirmissin, artık sen onun üzerinde değil o senin tepene çıkmış.
Bi yerini yaraladığınami yanarsın, motor durduk yerde hurda oldu ona mı yanarsın.
Niye 18 yaşında A sınıfı ehliyet vermiyorlar acaba ?
Işte bu mantıktan dolayı.
Yapma gözüm, yapma dostum hayat güzel kıymetli.
Iyicene ögrenene kadar hırçın makina alma,alma ki 80 yaşına kadar motor sür.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar