İlk Kez Motorsiklet Sürmeye Başladığınızda Viraja Yatmaktan Korktunuz mu?

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
İlk Motorsiklet Sürmeye Başladığınızda Viraja Girmekten/Yatmaktan Korktunuz mu? ve Korkunuzu Nasıl Yendiniz?

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Bu işlere başlarken iyi bir temel oluşturmak için eğitim almak faydalı olur. Sonra bol bol sürüş ve eğitimleri bir üst seviyeye taşımak gerekir.

Her şeyden önce de motorunuza ve lastiklerinize güvenmek için motorunuza uyumlu kaliteli bir set lastik almak şarttır.

Yeni başlayan bir sürücünün virajda yatma merakı bana 31 çekmek gibi geliyor. Siz yatmaya kalkmaya odaklanmayın, sürebiliyorsanız zaten o virajı alacaksınız, gerisi süs, gerisi poz.

9-10 yıl oldu, ben hala korkuyom, düzgün yol yok. ya piçin biri karşıdan senin şeridine dalar, ya köpek vardır, ya yama vardır, ya çukur vardır, ya mıcır vardır, ya toz vardır, ya su akıyordur...

motora, lastiğe, bi nebze de kendime güveniyorum; ama amk yollarına güvenmiyorum.

Motosikleti
Bmw R 1300 Gs
Tabiki korktum, Antalyada akseki virajlarında ilk zamanlarda hep yavaştan gidiyordum, dogal olarak arkamda biriken 4-5 araç ve korna seslerini hatırladıkça gülerim 😂

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
Ben motora binmeye ilk başladığımda yatırmaktan çok korkuyordum. Canım annem, babam görmesin diye hep yama yapardı dizlerime. Lise sonda bi gün eve gittiğimde pantalonumun dizleri yırtık içindeydi. Yine viraja yatırırken dizleri değdirmişim fark etmeden. Korkunun ecele faydası yoktu o dakikadan sonra. Eve girdim kimseye görünmeden odama kaçacakken o zaman binbaşı olan albay emeklisi babam tekmil diye bağırınca “act izmir emredin komtanım” diye esas duruşa geçtim. Dizler gözüktü. Tabi o anda anlaşıldı motora bindiğim. Sen motoramı biniyosun eşşoğlusu diye bi temiz dayak attı. Kaç yıl geçti, hala yatırmaya korkarım motora binmeye devam ettiğimi anlayacak diye. Yenemedim korkuyu kısacası.

Bu da böyle bir hikayemdir.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
1.5 sene oldu başlayalı sonra 5 6 aydır yeni yeni performans sürüşleri yapıyorum dozu gittikçe arttırıyorum hala daha motorun üstünden sarkmaya pek yemiyor ama artık onu da öğrenmek gerekiyor yoksa limitime ulaştım

9-10 yıl oldu, ben hala korkuyom, düzgün yol yok. ya piçin biri karşıdan senin şeridine dalar, ya köpek vardır, ya yama vardır, ya çukur vardır, ya mıcır vardır, ya toz vardır, ya su akıyordur...

motora, lastiğe, bi nebze de kendime güveniyorum; ama amk yollarına güvenmiyorum.
Budur. Türkiye'de hiçbir şeye güvenemezsiniz.

Motosikleti
BMW 1250 GS ADV

İşte bu nedenlerden dolayı sistemi kullanıyoruz. Karşıdan şeride dalan birisi var mı diye bilgi topluyoruz, köpek vs görünmeden yola çıkar diye , önümüzde açık ve engelsiz yolda duracak hızda sürmeye çalışıyoruz, mıcır, toz vb yakalanmamak adına da bilgi ve konumu kullanıyoruz.

Maalesef Türkiye şartlarında kat be kat daha dikkatli kullanmak durumundayız.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Ben motora binmeye ilk başladığımda yatırmaktan çok korkuyordum. Canım annem, babam görmesin diye hep yama yapardı dizlerime. Lise sonda bi gün eve gittiğimde pantalonumun dizleri yırtık içindeydi. Yine viraja yatırırken dizleri değdirmişim fark etmeden. Korkunun ecele faydası yoktu o dakikadan sonra. Eve girdim kimseye görünmeden odama kaçacakken o zaman binbaşı olan albay emeklisi babam tekmil diye bağırınca “act izmir emredin komtanım” diye esas duruşa geçtim. Dizler gözüktü. Tabi o anda anlaşıldı motora bindiğim. Sen motoramı biniyosun eşşoğlusu diye bi temiz dayak attı. Kaç yıl geçti, hala yatırmaya korkarım motora binmeye devam ettiğimi anlayacak diye. Yenemedim korkuyu kısacası.

Bu da böyle bir hikayemdir.
kardeşim bir de yatırmaktan korkmasan mazallah :) İnce esprilerini hayranlıkla takip ediyorum. Harikasın.....
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Piste girmeyeceksek eğer çok yatırıp diz değdirmeye çalışmak gereksiz. En basit hatada motor üstünden atar ve ağır yaralanırsın.
Katil bariyer de parçalanmak da var işin ucunda tabi
Diz değdirme Hang off tekniği zaten pistlerde kullanılır. Normal yollarda ayna görüşünü kaybettirmesi, yol taramasını yapamama, acil bir durumda ters kontra vermenin güçlüğü gibi nedenlerle normal kontra tekniğini kullanıyourz.

Eğitim ve pratikle bir süre sonra daha güvenli viraj alabiliyor insan.

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
İşte bu nedenlerden dolayı sistemi kullanıyoruz. Karşıdan şeride dalan birisi var mı diye bilgi topluyoruz, köpek vs görünmeden yola çıkar diye , önümüzde açık ve engelsiz yolda duracak hızda sürmeye çalışıyoruz, mıcır, toz vb yakalanmamak adına da bilgi ve konumu kullanıyoruz.

Maalesef Türkiye şartlarında kat be kat daha dikkatli kullanmak durumundayız.
Dün Tireye gittim İzmirden, 5. viteste sollamaya çıkarken gazı açınca tc yandı söndü arkayı bi salladı. 5. vites ya hızım nereden baksak 120 falandı. Yerde ne renk değişikliği ne de bariz şekilde görünen görünen toz vb birşey vardı. Hiç bir belirti yoktu. Öndeki aracı geçtim dikkatlice, önüm arkam boşken acaba orasıyla alakalı bi durum mu diye tekrar gazı açtım yine devreye girdi. Hızı düşürdüm sonrasında.

Bu şartlarda motora binerek şansımızı zorluyoruz aslında.

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Geçtiğimiz ay... Ankara'da hava açık ama soğuk. Yerler kuru ama anlamadığım biçimde motosiklet zeminle bütünleşmiyor. Sanki buz üzerinde gidiyorum hissi...

Dedim herhalde lastikler ısınmadı falan. Neyse İncek tarafında bir dönel kavşakta sola döneceğim. Durduğum yer düz ama kavşak yokuş yukarı. Kavşağa 2 otomobil ile girdim. Birinci vitesteyim. Tam sola dönüş anında motorun arkası ayrı, önü ayrı gitmeye başladı. Resmen dalgalı denizde gibi yalpaladım. Kesin düşüyorum dedim ama gidonu da sıkmadım. Nasıl oldu bilmiyorum ama herhalde motosiklet elektronikleri falan devreye girdi toparladım. Düşsem birde motor yokuş aşağı sürüklenecek. Tam kepazelik. İlk defa ciddi korktum.

Sonra düşündüm nedir diye. Lastik basınçları tamam, lastikler yeni. Ama bu yıl Ankara'da enteresan bir tuzlama yapmışlar. Toz gibi dağılıyor yola. Muhtemelen onun etkisiyle zeminde görünmeyen bir kaygan tabaka oluşmuş. Sonraki günlerde yağmur yağdı. Zemin temizlendi. Ve o kayma hissi de geçti.

Kıssadan hisse; trafiğe açık yollarda, hele hele bizim memleketteki gibi her an sürprizlere açık yollarda virajda yatmak, diz değdirmek vs. tam fantezi. Ha yapılır mı, yapan var...ben hem beceremiyorum hem riski sevmiyorum. Sevene de bir şey diyemem...

NoxBGy.jpg

bak bu yolda, çok aşırı dikkatli bakarsanız, sağdan sola hafif bir eğim var. burdan geçerken quickshifter ile vites düşürdüğümde, motorda kaydırmalı debriyaj da var, gaz kapalı, motor dik; ama hala motorun götü sola atıyor ve çekiş kontrol devreye giriyor.

bilmem anlatabildim mi?

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
NoxBGy.jpg

bak bu yolda, çok aşırı dikkatli bakarsanız, sağdan sola hafif bir eğim var. burdan geçerken quickshifter ile vites düşürdüğümde, motorda kaydırmalı debriyaj da var, gaz kapalı, motor dik; ama hala motorun götü sola atıyor ve çekiş kontrol devreye giriyor.

bilmem anlatabildim mi?
Anlayışım biraz kıt tekrar anlatır mısınız?

Google görüntüsünün benim yaşadığım olayla alakalı bir şey değiştireceğini sanmıyorum (bariz bir eğim yok çünkü) ama olay burada yaşandı.

Motosiklet sürmeye yeni başlayacaklar için bence motosiklet ve ekipmana bütçe ayırdığı gibi eğitim içinde bütçe ayırması hayatta kalmasını sağlayacaktır.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
NoxBGy.jpg

bilmem anlatabildim mi?
h0n384c.png

aynısını aha burada yaşıyorum tabi bu görüntü eski üçgen şekilde kaldırım artık yok oradan dönüş yapılabiliyor sola ama bu eğimde bile vites düşürdüğümde mutlaka lastik kayıyor lastiği yeni değiştirdim belki ondan dolayı olabilir diye düşünüyorum deneme fırsatım olmadı

Motosikleti
Kymco Skytown 125, Multistrada V2S
Geçtiğimiz ay... Ankara'da hava açık ama soğuk. Yerler kuru ama anlamadığım biçimde motosiklet zeminle bütünleşmiyor. Sanki buz üzerinde gidiyorum hissi...

Dedim herhalde lastikler ısınmadı falan. Neyse İncek tarafında bir dönel kavşakta sola döneceğim. Durduğum yer düz ama kavşak yokuş yukarı. Kavşağa 2 otomobil ile girdim. Birinci vitesteyim. Tam sola dönüş anında motorun arkası ayrı, önü ayrı gitmeye başladı. Resmen dalgalı denizde gibi yalpaladım. Kesin düşüyorum dedim ama gidonu da sıkmadım. Nasıl oldu bilmiyorum ama herhalde motosiklet elektronikleri falan devreye girdi toparladım. Düşsem birde motor yokuş aşağı sürüklenecek. Tam kepazelik. İlk defa ciddi korktum.

Sonra düşündüm nedir diye. Lastik basınçları tamam, lastikler yeni. Ama bu yıl Ankara'da enteresan bir tuzlama yapmışlar. Toz gibi dağılıyor yola. Muhtemelen onun etkisiyle zeminde görünmeyen bir kaygan tabaka oluşmuş. Sonraki günlerde yağmur yağdı. Zemin temizlendi. Ve o kayma hissi de geçti.

Kıssadan hisse; trafiğe açık yollarda, hele hele bizim memleketteki gibi her an sürprizlere açık yollarda virajda yatmak, diz değdirmek vs. tam fantezi. Ha yapılır mı, yapan var...ben hem beceremiyorum hem riski sevmiyorum. Sevene de bir şey diyemem...
Ben de İncek yolunda dolanırken 2 defa benzer bir senaryo yaşadım. Agresif ya da apaçi gibi de kullanmam açıkçası çok şaşırmıştım.
Ondan sonra durduk yere bir tedirginlik geldi sürerken. Sebebi dediğiniz gibi olabilir. Bu sene öyle böyle tuzlamadılar. Bazı günler esnafların kaldırımdan süpürgeyle tuz temizlediklerini görüyordum.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar