- Konu Yazar
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
İlk Motorsiklet Sürmeye Başladığınızda Viraja Girmekten/Yatmaktan Korktunuz mu? ve Korkunuzu Nasıl Yendiniz?
Eğitim alarak.Korkunuzu Nasıl Yendiniz?
Budur. Türkiye'de hiçbir şeye güvenemezsiniz.9-10 yıl oldu, ben hala korkuyom, düzgün yol yok. ya piçin biri karşıdan senin şeridine dalar, ya köpek vardır, ya yama vardır, ya çukur vardır, ya mıcır vardır, ya toz vardır, ya su akıyordur...
motora, lastiğe, bi nebze de kendime güveniyorum; ama amk yollarına güvenmiyorum.
Piste girmeyeceksek eğer çok yatırıp diz değdirmeye çalışmak gereksiz. En basit hatada motor üstünden atar ve ağır yaralanırsın.İlk Motorsiklet Sürmeye Başladığınızda Viraja Girmekten/Yatmaktan Korktunuz mu? ve Korkunuzu Nasıl Yendiniz?
İşte bu nedenlerden dolayı sistemi kullanıyoruz. Karşıdan şeride dalan birisi var mı diye bilgi topluyoruz, köpek vs görünmeden yola çıkar diye , önümüzde açık ve engelsiz yolda duracak hızda sürmeye çalışıyoruz, mıcır, toz vb yakalanmamak adına da bilgi ve konumu kullanıyoruz.9-10 yıl oldu, ben hala korkuyom, düzgün yol yok. ya piçin biri karşıdan senin şeridine dalar, ya köpek vardır, ya yama vardır, ya çukur vardır, ya mıcır vardır, ya toz vardır, ya su akıyordur...
motora, lastiğe, bi nebze de kendime güveniyorum; ama amk yollarına güvenmiyorum.
kardeşim bir de yatırmaktan korkmasan mazallahBen motora binmeye ilk başladığımda yatırmaktan çok korkuyordum. Canım annem, babam görmesin diye hep yama yapardı dizlerime. Lise sonda bi gün eve gittiğimde pantalonumun dizleri yırtık içindeydi. Yine viraja yatırırken dizleri değdirmişim fark etmeden. Korkunun ecele faydası yoktu o dakikadan sonra. Eve girdim kimseye görünmeden odama kaçacakken o zaman binbaşı olan albay emeklisi babam tekmil diye bağırınca “act izmir emredin komtanım” diye esas duruşa geçtim. Dizler gözüktü. Tabi o anda anlaşıldı motora bindiğim. Sen motoramı biniyosun eşşoğlusu diye bi temiz dayak attı. Kaç yıl geçti, hala yatırmaya korkarım motora binmeye devam ettiğimi anlayacak diye. Yenemedim korkuyu kısacası.
Bu da böyle bir hikayemdir.
Diz değdirme Hang off tekniği zaten pistlerde kullanılır. Normal yollarda ayna görüşünü kaybettirmesi, yol taramasını yapamama, acil bir durumda ters kontra vermenin güçlüğü gibi nedenlerle normal kontra tekniğini kullanıyourz.Piste girmeyeceksek eğer çok yatırıp diz değdirmeye çalışmak gereksiz. En basit hatada motor üstünden atar ve ağır yaralanırsın.
Katil bariyer de parçalanmak da var işin ucunda tabi
Dün Tireye gittim İzmirden, 5. viteste sollamaya çıkarken gazı açınca tc yandı söndü arkayı bi salladı. 5. vites ya hızım nereden baksak 120 falandı. Yerde ne renk değişikliği ne de bariz şekilde görünen görünen toz vb birşey vardı. Hiç bir belirti yoktu. Öndeki aracı geçtim dikkatlice, önüm arkam boşken acaba orasıyla alakalı bi durum mu diye tekrar gazı açtım yine devreye girdi. Hızı düşürdüm sonrasında.İşte bu nedenlerden dolayı sistemi kullanıyoruz. Karşıdan şeride dalan birisi var mı diye bilgi topluyoruz, köpek vs görünmeden yola çıkar diye , önümüzde açık ve engelsiz yolda duracak hızda sürmeye çalışıyoruz, mıcır, toz vb yakalanmamak adına da bilgi ve konumu kullanıyoruz.
Maalesef Türkiye şartlarında kat be kat daha dikkatli kullanmak durumundayız.
Şahsen korku oldu bende fakat düşmeden öğrendim tabiki sen böyle yapma çünkü düşme ihtimalin yüksek olabilir eğitim almak en sağlıklısı.İlk Motorsiklet Sürmeye Başladığınızda Viraja Girmekten/Yatmaktan Korktunuz mu? ve Korkunuzu Nasıl Yendiniz?
Anlayışım biraz kıt tekrar anlatır mısınız?![]()
bak bu yolda, çok aşırı dikkatli bakarsanız, sağdan sola hafif bir eğim var. burdan geçerken quickshifter ile vites düşürdüğümde, motorda kaydırmalı debriyaj da var, gaz kapalı, motor dik; ama hala motorun götü sola atıyor ve çekiş kontrol devreye giriyor.
bilmem anlatabildim mi?
benim yol, birkaç derece yokuş iniş ve aynı zamanda birkaç derece de X ekseninde (sağ taraf yüksek sol taraf alçak) eğimli. motor freninde arka tarafa sola doğru yanlıyor.Anlayışım biraz kıt tekrar anlatır mısınız?
![]()
bak bu yolda, çok aşırı dikkatli bakarsanız, sağdan sola hafif bir eğim var. burdan geçerken quickshifter ile vites düşürdüğümde, motorda kaydırmalı debriyaj da var, gaz kapalı, motor dik; ama hala motorun götü sola atıyor ve çekiş kontrol devreye giriyor.
bilmem anlatabildim mi?
Ben de İncek yolunda dolanırken 2 defa benzer bir senaryo yaşadım. Agresif ya da apaçi gibi de kullanmam açıkçası çok şaşırmıştım.Geçtiğimiz ay... Ankara'da hava açık ama soğuk. Yerler kuru ama anlamadığım biçimde motosiklet zeminle bütünleşmiyor. Sanki buz üzerinde gidiyorum hissi...
Dedim herhalde lastikler ısınmadı falan. Neyse İncek tarafında bir dönel kavşakta sola döneceğim. Durduğum yer düz ama kavşak yokuş yukarı. Kavşağa 2 otomobil ile girdim. Birinci vitesteyim. Tam sola dönüş anında motorun arkası ayrı, önü ayrı gitmeye başladı. Resmen dalgalı denizde gibi yalpaladım. Kesin düşüyorum dedim ama gidonu da sıkmadım. Nasıl oldu bilmiyorum ama herhalde motosiklet elektronikleri falan devreye girdi toparladım. Düşsem birde motor yokuş aşağı sürüklenecek. Tam kepazelik. İlk defa ciddi korktum.
Sonra düşündüm nedir diye. Lastik basınçları tamam, lastikler yeni. Ama bu yıl Ankara'da enteresan bir tuzlama yapmışlar. Toz gibi dağılıyor yola. Muhtemelen onun etkisiyle zeminde görünmeyen bir kaygan tabaka oluşmuş. Sonraki günlerde yağmur yağdı. Zemin temizlendi. Ve o kayma hissi de geçti.
Kıssadan hisse; trafiğe açık yollarda, hele hele bizim memleketteki gibi her an sürprizlere açık yollarda virajda yatmak, diz değdirmek vs. tam fantezi. Ha yapılır mı, yapan var...ben hem beceremiyorum hem riski sevmiyorum. Sevene de bir şey diyemem...