Motoru üst üste stop ettirmek zarar verir mi?

Selamlar.
Yakın zamanda sıfır km bir motosiklet satın aldım fakat ehliyetim ve tecrübem hiç yok. Ehliyet sınavıma ve eğitimlere daha 1 ay var ve bu süre içinde kendim de pratik yapmak adına ara sıra motoru otopark içerisinde kullanmaya çalışıyorum(sadece otoparkta sürüyorum,trafiğe çıkmıyorum). Acemiliğimden dolayı bazen motoru kaldırmaya çalışırken 4-5 kez üst üste motoru stop ettirdiğim oluyor. Bunun kalıcı bir zararı olur mu? Eğer önemli bir zararı varsa ehliyeti alana kadar tekrar sürmeyi denemeyeceğim.

Motosikleti
Hero X Pulse 200
kalıcı zarar olmaz, aküye zararı olur oda sarf malzeme zaten.

Daha az stop ettirmek için öncelikle 1. vitese alıp debriyaj ile sadece yarım kavrama yapın yanı kalkıyormuş gibi yapın ama kalkmayın, önce hem eliniz hem zihniniz debriyaj kavramasına hakim olsun. Sonra kalkış yapıp 2. vitesi denersiniz, tecrubeli arkadaşınız varsa yardım isteyin, ben ilk deneyimimde 40 kere falan stop ettirmişimdir :)

kalıcı zarar olmaz, aküye zararı olur oda sarf malzeme zaten.

Daha az stop ettirmek için öncelikle 1. vitese alıp debriyaj ile sadece yarım kavrama yapın yanı kalkıyormuş gibi yapın ama kalkmayın, önce hem eliniz hem zihniniz debriyaj kavramasına hakim olsun. Sonra kalkış yapıp 2. vitesi denersiniz, tecrubeli arkadaşınız varsa yardım isteyin, ben ilk deneyimimde 40 kere falan stop ettirmişimdir :)
Aslında düz zeminde kaldırmaya alıştım sayılır sadece ara sıra stop ettiriyorum fakat bugün otoparktan dışarı çıkmam gerekti ve otoparka geri girerken giriş kısmında çok ufak açılı bir diklik var ve diklikte durmam gerekti. Durunca da tekrar kaldırmayı beceremedim ve olduğum yerde 4-5 kez stop ettirdim. Geri gidip düzlükte hafif hızlanarak girebildim. İnternette biraz araştırınca şanzıman ve marş motoruna zararı olabilir yazanlar vardı biraz korkup buradaki tecrübeli insanlara danışayım dedim. Eğer kalıcı zararı yoksa pratik yapmaya devam edeceğim teşekkür ederim.

gaz kolundan korkma biraz fazla çevirdin diye fezaya fırlamazsın, merak etme; korkulacak bi kontrol varsa o da debriyaj maneti.

boyuna stop ettirmeyle başta akü bitmesi olmak üzere zamanla marş motoru dişlisini de yersin.

Motosikleti
Triumph Trident 660
0 km motoru ehliyetsiz deneyimsiz nasıl aldın.
Bayi mi getirdi motoru ayağınıza

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
practice makes perfect herkes zamanında aynılarını yaşadı hem motora zararlı olsa napacan sürmeyecen mi sanki :D işin tricki sana en uygun debriyaj ayarı ve hafif gaz vererek kaldırmak debriyaja alışırsanız gaz vermenize de gerek kalmaz

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
0 km motoru ehliyetsiz deneyimsiz nasıl aldın.
Bayi mi getirdi motoru ayağınıza
Ben de motoru sıfır aldığımda ehliyetim ve deneyimim yoktu, bayiden kendi motorumla artçı olarak çıkmıştım. Tabi ki otoparkta vb. de denemedim, ehliyet kursuna yazıldım ehliyet sınavını geçene kadar yalnızca artçı olarak bindim motoruma.

bir süre hiç gaz kullanmadan sadece debriyaj ile kalkış deneyin. iyice alıştıktan sonra debriyaj ve gaz ile deneyin.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar