Ana Caddede Ağır Kaza: Geçiş Hakkı & Aşırı Hız / Kusur Oranı Ne Olur?

Motosikleti
Yamaha Cygnus L
Arkadaşlar selamlar,

Bugün yaşadığım caddede maalesef çok ağır bir motosiklet kazasına tanık oldum. Olayın hukuki ve teknik boyutunu, forumdaki tecrübeli abilere/kardeşlere sormak istedim.

Ana caddeden oldukça süratli bir şekilde Yamaha XMAX 250 geliyor(kaza yapan PTT kuryesinin demesine göre). O sırada PTT kuryesi motosikletiyle ana cadde üstünden karşı yola geçmek üzere yola çıkıyor. Kuryenin ifadesine göre XMAX çok hızlı olduğu için onu fark edememiş ve XMAX doğrudan PTT motoruna çarpıyor. Zaten uyuyordum öyle bir ses geldi ki gerçekten yatağımdan uyandırdı. Hemen ne olmuş bitmiş diye evden çıktım XMAX'li motorcu abimiz ne yazık ki herhalde travmadan dolayı bilinci açık değildi ve sürekli titriyordu. Olay yerindeki polislerle konuştum pek olumlu konuşmadılar açıkçası umarım hayatını kaybetmemiştir ama ağırdı durumu. PTT kuryesinde ise ayağında falan kırıklar vardı.

Merak ettiğim şey şu yol hakkı kesinlikle ana caddeden gelen XMAX'in tarafındaydı. Ancak kuryenin "Çok hızlıydı, göremedim" beyanı ve XMAX'in aşırı süratli oluşu göz önüne alındığında bilirkişi veya trafik polisi kusur oranını nasıl böler?

Motosikleti
Suzuki Burgman UH200
Yaralanmalı bir kazada tutanak trafik polisi tarafından tutulur. Tahminen asli kusuru yola kontrolsüz giren sürücüye, tali kusuru da hız sınırını ihlal eden sürücüye verirler.

Motosikleti
D400
normali %75 ptt, %25 xmax

Xmax'in hız sınırının çok üstünde gittiği kanıtlanırsa %25 oranı yükselir.

Motosikleti
Yamaha Cygnus L
Yaralanmalı bir kazada tutanak trafik polisi tarafından tutulur. Tahminen asli kusuru yola kontrolsüz giren sürücüye, tali kusuru da hız sınırını ihlal eden sürücüye verirler.
Anladım hocam, gerçekten çok kötü bir kazaydı. XMAX’in yanına gidip ne olduğunu anlamaya çalıştım, gidip kontağı falan kapattım. Önden hasarı çok büyüktü; ön tarafı tamamen parçalanmış, şasesi bile yamulmuş gibiydi. PTT motorunda ise gözle görülür bir hasar göremedim. Belki de XMAX sürücüsü motorla tam çarpışamadan kontrolü kaybedip yol kenarındaki duvara vurdu ve o şekilde devrildi. PTT motoru da geçmek istediği yola doğru yana yatmıştı.
Orada ekipmanın önemini bir kez daha çok acı bir şekilde anladım. Adam belki de gözümün önünde titreye titreye can verdi. 😔

Motosikleti
SYM JetX 125 2026
Motorcu camiasında şu Xmax sürenlerden hep kaçındım, alayında bir problem var. Motorda alt devirleri güçlü bir motor olunca belirli bir süre sonra aşırı şımarıyorlar. Daha bugün ara sokaktan net bir tanesi 70 ile geçti.

Ama kaza olayına gelirsek muhtemelen %75 kontrolsüz giren kuryeye, %25'de hız sınırını aşan Xmax'liye suç bulunur.

Motosiklette haklı veya haksız olayı kazalardan sonra pek önemli olmuyor maalesef. En iyisi önlem almak. Nöbet geçirdiyse büyük ihtimal beyni hasar gördü, çok zor. İyileşse bile kalıcı fazla etkisi olacak.

Motosikleti
Yamaha Cygnus L
Motorcu camiasında şu Xmax sürenlerden hep kaçındım, alayında bir problem var. Motorda alt devirleri güçlü bir motor olunca belirli bir süre sonra aşırı şımarıyorlar. Daha bugün ara sokaktan net bir tanesi 70 ile geçti.

Ama kaza olayına gelirsek muhtemelen %75 kontrolsüz giren kuryeye, %25'de hız sınırını aşan Xmax'liye suç bulunur.

Motosiklette haklı veya haksız olayı kazalardan sonra pek önemli olmuyor maalesef. En iyisi önlem almak. Nöbet geçirdiyse büyük ihtimal beyni hasar gördü, çok zor. İyileşse bile kalıcı fazla etkisi olacak.
Evet, XMAX kitlesine baktığım zaman genelde kendine çok güvenen ama sıfır ekipmanla dolaşan tipleri görüyorum. XMAX aslında en sevdiğim maxi scooter serisi, aşırı güzel bir motor ama demek ki Türkiye'deki kullanıcı kitlesi ciddi anlamda sıkıntılı ne yazık ki ):

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar