Honda bayileri yağ problemi.

Motosikleti
Honda Forza
YouTube'da izlediğim bir videoda Forza sahibi arkadaş Honda'nın scooter yağ değişiminde normalde servis kitapçığında yazan 10-30 MB yağ yerine 10-40 normal yağ kullandığını söylemişti. Uygun yağı dışarıdan kendin getirirsen de kullanıyor ama garantiden çıkartıyorlarmış.

Motosikletin rodajı tamamlanmak üzere ve randevu için aradığında hangi yağı kullanacaklarını sordum ve 10-40 dediler.

Şimdi anlamadığım konu koskoca Honda nasıl kendi servis kitapçığında yazan yağı bulundurup kullanmaz?

Ayrıca getirilen yağı kullanıp kayda 'araç sahibinin getirdiği yağ kullanıldı' yazıp yağ ile ilgili bir sorun yaşanırsa (sahte çıkması ihtimali nedeniyle) garanti dışı kalır yazmak yerine direkt garanti dışı bırakılır?

YouTube'da izlediğim bir videoda Forza sahibi arkadaş Honda'nın scooter yağ değişiminde normalde servis kitapçığında yazan 10-30 MB yağ yerine 10-40 normal yağ kullandığını söylemişti. Uygun yağı dışarıdan kendin getirirsen de kullanıyor ama garantiden çıkartıyorlarmış.

Motosikletin rodajı tamamlanmak üzere ve randevu için aradığında hangi yağı kullanacaklarını sordum ve 10-40 dediler.

Şimdi anlamadığım konu koskoca Honda nasıl kendi servis kitapçığında yazan yağı bulundurup kullanmaz?

Ayrıca getirilen yağı kullanıp kayda 'araç sahibinin getirdiği yağ kullanıldı' yazıp yağ ile ilgili bir sorun yaşanırsa (sahte çıkması ihtimali nedeniyle) garanti dışı kalır yazmak yerine direkt garanti dışı bırakılır?
Şöyle söyleyeyim 10w40 5100 değişim fiyatı 650TLydi 10w40 7100 ise 850TLydi bayilerde yanlış hatırlamıyorsam . Adamlar nasıl en karlı şekilde çıkacaksa o şekilde çalışıyor Türkiye'de bu durum en çok Çinli motosikletlerde var Japonlara da sıçramaya başlamış.

Motosikleti
Honda Forza
Şöyle söyleyeyim 10w40 5100 değişim fiyatı 650TLydi 10w40 7100 ise 850TLydi bayilerde yanlış hatırlamıyorsam . Adamlar nasıl en karlı şekilde çıkacaksa o şekilde çalışıyor Türkiye'de bu durum en çok Çinli motosikletlerde var Japonlara da sıçramaya başlamış.
Doğru yağı koyup aynı parayı alsın ona da razıyız da yok. Çinli yapsa nasıl güzel boklardık cibi cibi ciks marka anca bu kadar olur diye de Honda yapınca g*t gibi kaldık. Bakım sonrası güncellerim durumu ayrıntılı sorup öğrendikten sonra.

Motosikleti
Honda Forza
10W40, 10W30'dan fazlasıdır.
Hocam bunu doğru bulmuyorum. Bu rakam bulunulan ülkenin konumuna, ortalama sıcaklığına göre belirlenir. Aynı aracı üretip hem Türkiye'ye hem Rusya'ya gönderen üretici kitapçığa ona göre yağ önerisi yazar. Hatta Türkiye gibi Güneyinde ayrı, Kuzeydoğusunda çok ayrı hava sıcaklık ortalaması olan yere birden fazla yağ önerisi koyar ve yanına hangi sıcaklıkta hangi yağı kullanmamız gerektiğini yazar.

Şimdi Honda servis kitapçığına 10-30 MB yazmışken servis yok 10-40 daha iyi babuş diyorsa bir durup düşünürüm. Herhalde üretenden daha iyi bilmiyordur bizim ESNAF servislerimiz.

Şunu da belirteyim biraz araştırdım İnternette ve her sorana yakında gelecek cevabı veriyormuş paşalarım. Doğrusu bu diyen yok içlerinde 'yakında gelecek'

Gelecek ama ne zaman gelecek?
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Hatta son bir kaç yıla kadar Fren hidrolik sıvısına değişmez diyen Ustalara sahiptik. Adama fren hidrolik sıvısını değiştir diyorum değişmez diyor. Ömürlükmüş fren hidroliği. Zor bela ikna ediyorsun adamı bu kez de hidrolik merkezinden ekleyip tek lastikten yeni sıvı gelinceye kadar tahliye edip tamam diyor. Eee tek lastiğe geldi yeni sıvı peki diğer 3 fren merkezi?

Şanzıman yağı konusuna hiç girmiyorum bile ona hala değişmez diyor çoğu.

Bunlara sinirlenip kendim değiştirdim fren hidrolik sıvısını. Keza artık aracın yıllık bakımını da kendim yapıyorum. Hem yarı fiyatına mâl edip hem iyi yağ ve Mann filtre kullanmış oluyorum.

Son düzenleme:
Hocam bunu doğru bulmuyorum. Bu rakam bulunulan ülkenin konumuna, ortalama sıcaklığına göre belirlenir. Aynı aracı üretip hem Türkiye'ye hem Rusya'ya gönderen üretici kitapçığa ona göre yağ önerisi yazar. Hatta Türkiye gibi Güneyinde ayrı, Kuzeydoğusunda çok ayrı hava sıcaklık ortalaması olan yere birden fazla yağ önerisi koyar ve yanına hangi sıcaklıkta hangi yağı kullanmamız gerektiğini yazar.

Şimdi Honda servis kitapçığına 10-30 MB yazmışken servis yok 10-40 daha iyi babuş diyorsa bir durup düşünürüm. Herhalde üretenden daha iyi bilmiyordur bizim ESNAF servislerimiz.

Şunu da belirteyim biraz araştırdım İnternette ve her sorana yakında gelecek cevabı veriyormuş paşalarım. Doğrusu bu diyen yok içlerinde 'yakında gelecek'

Hatta son bir kaç yıla kadar Fren hidrolik sıvısına değişmez diyen Ustalara sahiptik. Adama fren hidrolik sıvısını değiştir diyorum değişmez diyor. Ömürlükmüş fren hidroliği. Zor bela ikna ediyorsun adamı bu kez de hidrolik merkezinden ekleyip tek lastikten yeni sıvı gelinceye kadar tahliye edip tamam diyor. Eee tek lastiğe geldi yeni sıvı peki diğer 3 fren merkezi?

Bunlara sinirlenip kendim değiştirdim fren hidrolik sıvısını. Keza artık aracın yıllık bakımını da kendim yapıyorum. Hem yarı fiyatına mâl edip hem iyi yağ ve Mann filtre kullanmış oluyorum.
Esnaflıkta kalmadı değil yakın gelenecek denir :ROFLMAO: ,Türkiye'de adamlar hangisini ucuza alıyorsa ona göre anlaşma ve bakım yapılıyor . Güzel bir usta bulmak artık düzgün bir kız bulmakla aynı zorlukta. İlden ile bile değişiklik gösterir bu 10w40 mı 10w30mu diye ama hepsi 10w40 koyup geçiştiriyor önceden bu mevzular sadece Çinli motosikletlerde vardı artık hepsine yayılmaya başladı ne düzgün bir kontrol eden var ne düzgün bir esnaf var kuruyla birlikte yaş yanmasın bazılarının hakkını yememek lazım. Ben uzun süredir kendi bakımlarımı kendim yapıyorum hem işçiliğe ödiyeceğim para yerine motoruma benzin atıp kafama göre geziyorum .

Kusura bakmayın da içine edeyim öyle servisinde öyle politikanında , adam kendi motoru hakkında yok 5100 yok 7100 diye düşünüp yıpranacaksa , sen servis olarak müşterini kıytırık bir yağ değişimi falanca kilometre bakımı vs diye bir düzine paranın altına atıyorsun ama daha doğru düzgün yağ bakımı bile yapamıyorsun. İçine edeyim öyle servisinde öyle bakımında ulan hem dünya para hemde dünya emek, cidden yazık yaw.

Kusura bakmayın da içine edeyim öyle servisinde öyle politikanında , adam kendi motoru hakkında yok 5100 yok 7100 diye düşünüp yıpranacaksa , sen servis olarak müşterini kıytırık bir yağ değişimi falanca kilometre bakımı vs diye bir düzine paranın altına atıyorsun ama daha doğru düzgün yağ bakımı bile yapamıyorsun. İçine edeyim öyle servisinde öyle bakımında ulan hem dünya para hemde dünya emek, cidden yazık yaw.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Garanti dışı bırakamaz, serviste 10w30 yağ yoksa sizin getirdiğinizi kullanmak zorunda. Bunu da servis formuna aynen "servisimizde 10w30 yağ olmadığı için motosiklet sahibinin getirdiği ... ürünü kullanılmıştır" diye.

Bence bunu Honda'ya şikâyet edin. Yok öyle keyfi uygulamalar...

Hangi şehirdesiniz? İstanbul ise Okmeydanı Esengül 10w30 yağ bulunduruyor ve kullanıyor.

Motosikleti
Honda Forza
Garanti dışı bırakamaz, serviste 10w30 yağ yoksa sizin getirdiğinizi kullanmak zorunda. Bunu da servis formuna aynen "servisimizde 10w30 yağ olmadığı için motosiklet sahibinin getirdiği ... ürünü kullanılmıştır" diye.

Bence bunu Honda'ya şikâyet edin. Yok öyle keyfi uygulamalar...

Hangi şehirdesiniz? İstanbul ise Okmeydanı Esengül 10w30 yağ bulunduruyor ve kullanıyor.
Yasal olarak bence de bırakamaz ama köpek, köy ve değnek üçlemesinin sonucu.

Arkadaşım adamlar her sene bakım kılavuzu yenileyip yayınlıyor bir zahmet bakın.

Servislerde maalesef aynı biri 10w30 kullan diyor artık kimse kafayı yormuyor.

10w30 kullanılan yerlerde honda nın şu standartları karşılayan diğer yağlarda kullanılır kısmını okusan 2025 forza bakım kılavuzu sayfa 114.

Gönül rahatlığı ile 20w40 kullanabilirsin.

Hatta Antalya gibi bir yerde kurye isen 15w50 bile kullanabilirsin.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Doğru yağı koyup aynı parayı alsın ona da razıyız da yok. Çinli yapsa nasıl güzel boklardık cibi cibi ciks marka anca bu kadar olur diye de Honda yapınca g*t gibi kaldık. Bakım sonrası güncellerim durumu ayrıntılı sorup öğrendikten sonra.
Belki o servisin numarasıdır, başka bri yetkili servisle de görüşün.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Arkadaşım adamlar her sene bakım kılavuzu yenileyip yayınlıyor bir zahmet bakın.

10w30 kullanılan yerlerde honda nın şu standartları karşılayan diğer yağlarda kullanılır kısmını okusan 2025 forza bakım kılavuzu sayfa 114.

Burada sadece 10w30 yazıyor yalnız?

Motosikleti
Honda Forza
Belki o servisin numarasıdır, başka bri yetkili servisle de görüşün.
Hayır İstanbul'da aynı durum maalesef. Zaten durumdan haberdar olmamı sağlayan arkadaş İstanbul'da yaşıyor. Belki burada böyle değildir dedim ama öyleymiş. Ülke genelinde aynı politika.
Evet bundan bahsediyorum işte. 10-30 ve 10-40 seçeneği olsa da adamlar sadece 10-40 kullansa diyeceğim bir bildikleri vardır bu daha uygundur ama adamlar kitapçıkta yazmayan şeyi kullanıyorlar.

Hocam size okumadığımı düşündürten şey neydi?

Buyrun sayfa 114'te yazanlar siz de okuyun ve benim yanlış anladığım yer varsa düzeltin.

Son düzenleme:

Evet, şanzıman yağı değişmez diyen ve yanılan, fren hidroliği hakkında yanlış bilgi veren tamirciler var ama benim motorumda 10W30 veya daha iyisi diyor, ben de bunu kapsayıp fazlası olduğu için 31 bin km'dir Motul Scooter Power 5W40 kullanıyorum, bir şikâyetim yok.

Motosikleti
Ns200 15"

Burada aynı model yağın farklı viskozite değerleri var, Kinematik viskozite (Kinematik viskozite, bir sıvının dinamik viskozitesinin aynı sıcaklıkta sıvının yoğunluğuna oranıdır. Yerçekimi etkisi altında sıvı akış direnci ölçüsüdür.) arasında oynamalar mevcut. Madeni yağ mühendisi değilim fakat 10w30 için üretilmiş bir blokta ısınana kadar kimi yerlerden yağ yeteri kadar basınçlı geçeceğini düşünmüyorum.

Bir zamanlar arabam için 10w60 yağa geçmeyi düşünüyordum ve kitapçıkta 5w50 bile onaylıyordu fakat (belkide 1990 yıllarında 10w60 yağ seçeneği yoktu) kitapta olmadığı için o yağı koymakta çekindim.

Hondanın yıllardır kronikleşip, niye düzeltmediğini anlayamadığım sorunu. Ankarada honda tansoy isteğe bağlı olarak motul 7100 10w30 kullanıyordu fakat yağ hakkında bişey demezseniz direk hondanın 10w40 yağını koyuyor her servis. Bence bunda honda türkiyenin büyük hatası var. Yurtdışında hemen heryerde olup kullanılan 10w30 honda yağı getirmiyolar gibi duruyor.

Abi bu konuda yanlışın var. Türkiyenin heryerinde 10w30 kullanılması gerekiyor. Mühendis blokta üst kapağa giden yağ kanallarını, krank rulmanlarının arasındaki boşluğu ayarlayıp ona göre yağ seçer bu olmalı diye yazar. O viskozu kullanmadığın sürece de motorun verimsiz yağlanır. Zamanında krank koran cbrların bi kısmını bile bu yanlış viskozite olayına bağlıyorum, avrupada 300lük blok 1 krank kırdıysa burdakiler 5 kırıldı.

Ayrıca en serin çalışan motor 80 90 dereceleri her türlü görür, 30 derece havada 90 derecede çalışan motor 40 derece havada da 50 derece havada da yine 90 derecede çalışır(su soğutmalılar için). Viskozite o yüzden ne yazıyosa o olmalı, hava sıcakmış soğukmuş etkisi artık yok gibi bişey.

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar