Türkiye'de bakım aralıklarının kısa tutulması hakkında bir araştırma.

Bu araştırmayı buldum, İsrail ve Hindistan'da bizden daha uzun. Benzin yurtdışından kötü değildir. Kış şartları İngiltere'den kötü değildir diye düşünüyorum.

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/679578
kulandığım motosikletin küresel kitapçığına bakıp ona göre bakımı kendim yapıyorum. garantili bir motosiklet aldıysam 10k bakımı dahil serviste yaptırıp bir sonraki bakımda yollarımızı ayırıyoruz :)

F54

bu konu ile ilgili sosyal medya da birçok örnek var özellikle periyodik bakım konusu çok araştırdım senede 1 defa veya 12000 km de bir yağ ve filtre değişiyorum usta ne derse desin veya servis
bazı markalar 15000 bakım diyor adamlar o kadar arge yapsın bakım aralığını uzatsın mal pazarlasın satsın burda ki ahmet usta da yollar tozlu 5000 de gel yağ değişelim desin

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
Yahu çok saygın(!), bol aboneli youtube kanalı olan ustalar bile üreticisinin 15.000'de bir yağ değişimi yap dediği motorların yağ değişiminin 5.000'de bir olması gerektiği konusunda ahkâm kesiyor. Hadi 15.000 içine sinmedi 10.000'de yap da 5.000 nedir? Küllüm zarar ziyan.
Ustalar, servisçiler daş mı yesin? Arabayı, metresi, "dayreyi" yenilemesin mi? 🥱

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Ustalar, servisçiler daş mı yesin? Arabayı, metresi, "dayreyi" yenilemesin mi? 🥱
Hak ettikleri işçilik ücretini istesinler madem; öyle 2 kat fazla servise çağırarak, perakendecide fiyatı 1 lira olan yağı 2 liraya satarak doyacaklarsa olmaz öyle. :) Bu işler Laffer Eğrisi gibidir, optimum noktayı bulmazsan toplamda kazancın azalır.

Sık sık yağ değişimiyle iyi birşey yaptığını zannediyor insanlar , psikolojik olarak mutlu oluyorlar ama esasen bir motora çok kısa periyotlarla yeni yağ koymanın yarardan çok zararı vardır , yağların içinde çeşitli deterjanlar var ve bunlar faydalı karbon birikintisinide alır götürür , daha iyi anlayabilmeniz için şöyle yazayım , sık sık bu deterjanlara maruz kalan motorunuz hiç rodaj yapmamış bir motora döner , diğer bir kötü yanı ise petrol türevlerinin tüketiminin ikiye üçe katlanmasıdır , hem ekonomi hemde çevre sağlığı için motor yağınızı global tavsiyelere uygun periyotta değiştirin , maalesef TR de servislerin karnını doyurmak için kullanıcılara garanti sopasını sallıyorlar..

Motosikleti
RKS 125S
Keeway RKS 125 İngilizce kullanım kılavuzu:
3000 km yağ değişim aralığı koymuş. Ayrıyeten kullanma kılavuzunda nasıl yağ değişimi yapıldığı, bujinin nasıl kontrol edildiği, sigorta değişimi, hava filtresi değişimi gibi bilgiler de yer alıyor.

Kuba bayisinden RKS 125S marka motor alıyorsun. 2000 km'de bir yağ değişimine çağırıyorlar. Motoru kendin kurcalaman garanti kapsamı dışına çıkarıyor.

Motosikleti
Honda ADV-350
Yağ bakımları cidden çok kısa geliyor banada, mesela ben Spontini'de 2000 kilometrede bir yağ değişiyorum fakat kimi zaman bu 2500 kilometreye çıkabiliyor. Zaten hep full sentetik koyuyorum, haliyle kolay kolay bozulacak bir yağda olmuyor. Yağ filtresiz motor deriz gene problem olmaz ama yağ filtresi olan bir motosiklette 2.500 de falan değiştirmek gereksiz. Honda'nın çakallığı vardı 6 ay veya 6.000 kilometre, o halen duruyor mu?
Durmaz olur mu her 6 ayda bir.

Motosikleti
Honda ADV-350
Benim 7 ay olmuş az önce çağrı merkezini aradım 6 ay dedi garantiden çıkmış.
diğer şiakyetler :

Son düzenleme:
Motosikleti
Crf250 L - Wave 110i - Crypton S - CB125F
2017 Rally motorumu her 4 binde ya da yılda bir çağırıyordu Honda.

2023 Rally motorumu her 12 binde bir ya da yılda bir çağırıyorlar.

2023 CB125F ise her 3 binde bir ya da 6 ayda bir galiba.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Benim 7 ay olmuş az önce çağrı merkezini aradım 6 ay dedi garantiden çıkmış.
diğer şiakyetler :

Motosiklet modeli nedir? Yüksek cc olanlar için 1 yıl 12k sanırım... Hornet vs.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar