İlk motorumu aldığımdan ve Türk piyasasının nasıl işlediğinden emin olmadığımdan yorumlarımı buna göre okumak gerekiyor tabii.
Yaklaşık 1 aydır
2022, CB250R kullanıyorum, aynı şekilde yaklaşık 20-30 kilo fark abuk geldiğinden D250 almadım, ayrıca
Hintlilere çok da güvenemedim.
Şu anda gayet memnunum,
- ağırlığı gayet rahat. Motora baktığın zaman "Ulan bu kaç kilodur?" sorusunun cevabını oturduğunda gayet rahat anlıyorsun. Artık ağırlık dağılımını mı iyi yapmışlar, ben mi süpermoto'cuyum bilemiyorum fakat ne önü ne arkası sanki farklı bir ağırlığı var da ekstradan orayı da yönetmen gerekiyor gibi hissettirmiyor. Örneğin CL250'yi test için bindiğimde beklediğimden çok da hafif ve rüzgarla arkadaş olabilecek bir motora benziyor gibi hissettirmişti, bu ise gayet kompakt ve tek parça metal gibi hissettiriyor.
- güzel bir motor. Neresinden bakarsan bak ne renk, ne kıvrımları, ne de görüntü olarak estetik algıları süper yüksek olan Hintlilerin motorları (bkz: Ganj sarısı D250) gibi görünmüyor; kendisini belli ediyor.
ama,
- titreşim hala tam emin olmasam bile var, belli bir devirdeyken ayaklarında ve bilmum bazı özel yerlerinde kırmızıda bekleyen Harley'lerin masaj sekansını hissettirmiyor değil.
- problemimden biri teker boyutlarından 110-70, 150-60/17 her yerde bulunmuyor. Hala lastikçilere girmedim tabii, fakat internetten baktığımda çok da fazla seçeneğim yok gibi görünüyordu, belki de Türkiye'deki çoğu motor için böyledir, emin de değilim,
- ayrıca akünün pozisyonu abuk bir yerde. Benzin deposunun altına bir yere koymuşlar, önceki sahibi elektrikçi arkadaş aküyü değiştirirken göklere küfretmiş

Unutmamak lazım ki Honda'nın bu modeli,
CB250R (CBF250NA)
dünyanın her yerinde bulunan bir model değil, özellikle 250'lik modeli. Malezya, Tayland gibi bazı
İngilizce konuşmayan ülkelerde, ve bizde var diye biliyorum. Bunun dışında 300'lük versiyonu (CB300R - CBF300NA) gerek AB'de gerekse ABD'de var, fakat 300lük motorları özellikle Amerikalılar ufak bulduğundan oradan da
çok fazla bilgi bulamıyorsun (Adamlar 600'lük motorlarla başlayabiliyorlar, bizim gibi '50cc skuter başlangıçtır' gibi bakış açıları yok).
Bu motosiklet ile ilgili
bazı bilgileri bulabilsen de,
eğer kurcalamayı seviyorsan, detaylar biraz meçhul. Örneğin
MT07 gibi bir motorun bilgilerini dünyanın en büyük ülkelerinde kullanıcılar tarafından paylaşılmış halini
bulabiliyorken, gelgelelim
bizim ufak CB250R biraz nadide kalıyor,
hatta ismiyle bile (CBR250R ile karıştıran kişiler varken Google bile bazen 'CBR250R mı demek istedin?' diye sorabiliyor.)
Kısacası motor gayet leziz duruyor ve ileride motosiklete ilgi duyacak oğluna "Evet evladım, tabii ki de Honda'yla başladım." diyebilecek olup, ağırlığı yerinde, ABS, assist-slipper debriyajı olan ve motordan anlamayan tatlı hanımefendilerin ilgisini çekebileceğin bir araç; ama akü yeri uzakta ve boyutları yüzünden her tür tekeri bulamıyorsun, ayrıca dünya çapında popüler değil, tamir kılavuzu ve benzeri konularda eksik. 2022 veya üstü model öneririm (zincir sesi ve belki birkaç ufak güncelleme için).
Öte yandan senin için bir ilk olan bayiden sıfır motorunun rodajıyla uğraşmak var. Yaklaşık 1000-2000 kilometre yavaş/hızlı, aşırı dikkatli sürmen gereken ve sürekli çok önemli bakımlarını yaptırman gereken bir uğraşın olacak.
Seçim senin.
Edit: Lütfen motorları branda altında tutun