ABS Konusundaki Fikir ayrılıkları

Motosikleti
Kymco Skytown 125, Multistrada V2S
Hayır tartıştığımız konu ABS nin fren mesafesini uzatıp uzatmadığı.
Yarış şartlarında birçok araçta ABS kullanılmaz misal, niye ? Taksınlar ABSyi herkes dibine kadar bassın frene, madem uzatmıyor fren mesafesini ?

Ben güvenli bir şekilde bu denemeyi yapabilmen için arka fren kullan diyorum. Asfaltta da deneyebilirsin, ama lastiğin zarar görür. Toprakta deneyimle demem de bu yüzden.
Ben yüksek süratlerde kuru asfalt şartlarında aniden durma ihtiyacı doğduğunda ön fren ve biraz da arka fren desteğiyle acil durma üzerine canlandırdım kafamda.
Arazi şartlarında da tam aksini savunuyorum.
İkimiz de farklı senaryolar üzerinden konuşuyoruz sanırım.
Yarışlarda sürücüler yanal tutunma hakkında motosikletten geri bildirim aldıkları için ABS bulunmuyor motorlarda. Normal bir vatandaş olarak asftal yolda pist yarışı yapmıyoruz o yüzden koşullar ve ihtiyaçlar farklı.
ABS'nin fren mesafesini kısalttığına dair testler mevcut.
ABS'siz frenle benzer veya daha kısa fren mesafesi için sürücünün en uygun ve doğru şekilde %100 hassasiyetle elini kullanıyor olması lazım.
Ama panik anında çok iyi sürücüler bile bazen boş bulunup aniden sıkabiliyor.
Bu durumda zaten mesafe hak getire, teker kitlenip de düşmemek mucize.

Önceki mesajımda belirttiğim gibi, ABS testi yapacak olsam yine de arka frenle yapmam.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Yaptığım kazaların büyük bir kısmı düşük hızda giderken panik anında hatalı fren kullanımından kaynaklıydı. Her ne kadar hataların %100'ü bende olsa da motorlarımda Abs olsaydı kaza yapmazdım diye düşünüyorum. Abs bizi ölümsüz yapmıyor ama öyle bir yerde, öyle bir noktada gerekebilir ki o an yere düşüp fukara sümüğü gibi asfalta yapışmaktan kurtuluruz.

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Abs ye ıslak zemin , gizli buzlanmalı zemin ve panik fren haricinde ihtiyaç olmadığını düşünenlerdenim.. Düz kuru zeminde araç yola atlaması sonucu bir kaç kez abs yüzünden yapışıyordum.. belki abs olmasaydı yapışırmıydım onu da bilemiyorum :)
Ama Bazı koşullarda çok ta lazım değil..En azından kontol kaybını kesin olarak önlüyor onu söyleyebilirim..

ABS olup olmaması konusu ile frenlerken ABS'nin devreye sokup sokmamak bambaşka şeyler.

"ABS gereksizdir" diyene ben hıyar muamelesi yaparım. Her frenlemede ABS'yi devreye sokana acur muamelesi yaparım.

Panik anı, bilinçdışı/refleksif tepkiler verilen bir durumdur. "Ben panik anında kontrollü fren yapabiliyorum" diyenle selamı sabahı kesin.

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Yaptığım kazaların büyük bir kısmı düşük hızda giderken panik anında hatalı fren kullanımından kaynaklıydı. Her ne kadar hataların %100'ü bende olsa da motorlarımda Abs olsaydı kaza yapmazdım diye düşünüyorum. Abs bizi ölümsüz yapmıyor ama öyle bir yerde, öyle bir noktada gerekebilir ki o an yere düşüp fukara sümüğü gibi asfalta yapışmaktan kurtuluruz.
Maalesef pekcok motorda cok düsük hizlarda ABS devreye girmez. Yani fukara sümügü gibi asfalta yapisirsin.

Yada gelir elimi öper affet abi Helganin günahini aldim dersin , ben de sana bir muska yazarim bir daha hic düsmezsin. :cool:

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Maalesef pekcok motorda cok düsük hizlarda ABS devreye girmez. Yani fukara sümügü gibi asfalta yapisirsin.

Yada gelir elimi öper affet abi Helganin günahini aldim dersin , ben de sana bir muska yazarim bir daha hic düsmezsin. :cool:

60-70'de de harş diye ön frene asıldığımda o Abs devreye girmiyorsa yandı gülüm keten helva.

Helga'ya saç tokası minvalinde güzel bir sticker alayım da yenge de bize gönül koymasın

Motosikleti
60-70'de de harş diye ön frene asıldığımda o Abs devreye girmiyorsa yandı gülüm keten helva.

Helga'ya saç tokası minvalinde güzel bir sticker alayım da yenge de bize gönül koymasın
Iste problemimiz burada . Sizin icin düsük sürat 60-70

Bizim icin 10-20

Motosikleti
Üstat bence senin depoya şu aşağıdaki sticker güzel gider :)

Bana 4-5 saatlik yol stickerle falan ugrasmama gerek yok .

Sen bana bundan yaptir

banu_2760.jpg

Motosikleti
1190 ADV
Uzatmaz !!! ABS nin fren mesafesini uzatacağını düşündüğün zeminde ABS olmasada fren mesafen uzar.... Arazi de niye kapatıyoruz diyeceksin çünkü orası arazi...
Threshold braking nedir bir araştır. ABS olmadan ABS ye göre daha kısa mesafede durmanın mümkün olduğunu görürsün. Arazi de kastım stablize yol, toprak yol. Böyle bir yolda dik bir inişte bırak ABS ile kısa mesafede durmayı, hiç duramazsın.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Ben yüksek süratlerde kuru asfalt şartlarında aniden durma ihtiyacı doğduğunda ön fren ve biraz da arka fren desteğiyle acil durma üzerine canlandırdım kafamda.
Arazi şartlarında da tam aksini savunuyorum.
İkimiz de farklı senaryolar üzerinden konuşuyoruz sanırım.
Yarışlarda sürücüler yanal tutunma hakkında motosikletten geri bildirim aldıkları için ABS bulunmuyor motorlarda. Normal bir vatandaş olarak asftal yolda pist yarışı yapmıyoruz o yüzden koşullar ve ihtiyaçlar farklı.
ABS'nin fren mesafesini kısalttığına dair testler mevcut.
ABS'siz frenle benzer veya daha kısa fren mesafesi için sürücünün en uygun ve doğru şekilde %100 hassasiyetle elini kullanıyor olması lazım.
Ama panik anında çok iyi sürücüler bile bazen boş bulunup aniden sıkabiliyor.
Bu durumda zaten mesafe hak getire, teker kitlenip de düşmemek mucize.

Önceki mesajımda belirttiğim gibi, ABS testi yapacak olsam yine de arka frenle yapmam.

Motosikleti
K 1600 GTL
Threshold braking nedir bir araştır. ABS olmadan ABS ye göre daha kısa mesafede durmanın mümkün olduğunu görürsün. Arazi de kastım stablize yol, toprak yol. Böyle bir yolda dik bir inişte bırak ABS ile kısa mesafede durmayı, hiç duramazsın.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

trail braking mevzusuna döner mevzu. Lastikleri kilitlemeyecek noktaya kadar fren sıkmak... zaten abs de senin adına benzer işi yapıyor denilebilir. ( DENİLEBİLİR DİYORUM TAM OLARAK AYNI ŞEY DEĞİL ) tabi burda zemin kaygan tutuş görece kötü ise bunu elinle nasıl ayarlarsın oda ayrı mevzu....

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
trail braking mevzusuna döner mevzu. Lastikleri kilitlemeyecek noktaya kadar fren sıkmak... zaten abs de senin adına benzer işi yapıyor denilebilir. ( DENİLEBİLİR DİYORUM TAM OLARAK AYNI ŞEY DEĞİL ) tabi burda zemin kaygan tutuş görece kötü ise bunu elinle nasıl ayarlarsın oda ayrı mevzu....
Aman hocam o bambaşka bir tartışma konusu,

Kamuya açık alanda trailbraking yapacak kadar süratli girmenin hiç anlamı yok.

Pist ortamında iş başka, seni bekleyen bir ambulans ve itfaiye var. Yola bir parça düşse alacak gözetmen var. Yolda kaygan bir yüzey oluştuysa önlem alacak gözetmen var. Arkandan gelecekleri durdurmak için çift sarı bayrak sallayacak gözetmenler var. Zemin belli tutuşu belli.

Kamuya açık alanda ise az önce yakıt filtresini söküp oradan mazotu kendi bidonuna doldurmuş kamyon şoförünün yola döktüğü mazot var. Ya da yağ akıtan bir araç, ya da yeşillikleri sulayan belediye görevlileri...

Limitlerimizi bilelim. Bunu kendi hayatımıza mal olabilecek ya da yaralayacak bir durumdan kurtarmak için kullanalım.

Garip bir durum ancak geçen bir video gördüm, benzer şekilde motorcu arkadaşlarla da konuştugumda 3 farklı fikir ortaya çıktı.

ABS'li bir model kullanıyorum henüz kullanmak zorunda kalmadım, önceden abs'siz kullandıgım için ani fren sıkarken bile kaydırmayacak şekilde sık / gevşet şeklinde frenliyorum.

İlk görüş motosiklette abs'nin zaruri bir durum olmadığı. Eğer fren yapmayı biliyorsan, panik yapmak gibi bir huyun yoksa ABS'nin fren mesafesini uzattığını düşünerek kaza ihtimalini arttırdığını söyleyenler var.

İkinci görüşün abs'nin her cc'de tamamen gerekli olduğu, fren yapmayı bilsen de kurtarıcı olduğunu söyleyenler tayfa.

Başka bir görüş de düşük cc'lerde fren yapmayı öğrenmek açısından abs'nin olmaması gerektiği, limitlerini fren yapmayı bu şekilde daha iyi öğrenebileceği ancak yüksek cc'lerde zorunlu bir durum olduğu yönünde.

Siz hangisine katılıyorsunuz? Ya da sizce nasıl olmalı?
Eğerki fren yapmayı biliyorsanız abs devreye girmez ve fren mesafesi uzamaz ama bazı tutsun olmadığı durumlarda fren ön amortisör kitleyemeden yani aşağıya indirmeden fren kitlenirse lazım olur yani kısacası nolur nolmaz abs olmalı ama abs olmalı risk almaya değmez

Motosikleti
1190 ADV
Bak ABSsiz sistem ben güvenli daha iyi vs demiyorum. Yapılır yapılmaz zemin vs de demiyorum. ABS çalışma prensibi gereği fren mesafesini uzatır, ama bu sırada motosikletler de düşme riskini azaltır, fren sırasında yönlendirmeyi mümkün kılar. Stabileyi korur vs vs. Az miktar fren mesafesini uzatırken birçok fayda sağlar. Konu bu.

Garip bir durum ancak geçen bir video gördüm, benzer şekilde motorcu arkadaşlarla da konuştugumda 3 farklı fikir ortaya çıktı.

ABS'li bir model kullanıyorum henüz kullanmak zorunda kalmadım, önceden abs'siz kullandıgım için ani fren sıkarken bile kaydırmayacak şekilde sık / gevşet şeklinde frenliyorum.

İlk görüş motosiklette abs'nin zaruri bir durum olmadığı. Eğer fren yapmayı biliyorsan, panik yapmak gibi bir huyun yoksa ABS'nin fren mesafesini uzattığını düşünerek kaza ihtimalini arttırdığını söyleyenler var.

İkinci görüşün abs'nin her cc'de tamamen gerekli olduğu, fren yapmayı bilsen de kurtarıcı olduğunu söyleyenler tayfa.

Başka bir görüş de düşük cc'lerde fren yapmayı öğrenmek açısından abs'nin olmaması gerektiği, limitlerini fren yapmayı bu şekilde daha iyi öğrenebileceği ancak yüksek cc'lerde zorunlu bir durum olduğu yönünde.

Siz hangisine katılıyorsunuz? Ya da sizce nasıl olmalı?
Bildiğim kadarıyla ABS'siz tekeri kilitlemeden kendiniz durabiliyorsanız en kısa mesafe onda. Sonra ABS'nin devreye girdiği frenleme geliyor (Yani normalde tekerin kilitlenmesi gerekiyor ama ABS önlüyor) geliyor, en sonda da ABS'siz tekeri kilitleyerek durmak var.
Özetle, ABS'yi devreye sokmadığınız frenleme en kısa durma mesafesi veriyor (Tabii freni az sıkıp yüzlerce metre ötede durmaktan bahsetmiyorum), sonra ABS'nin devreye girdiği frenleme geliyor, en sonda da (tabii ki ABS'siz motorlarda oluyor bu) tekeri kilitlediğiniz frenleme.

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
Bak ABSsiz sistem ben güvenli daha iyi vs demiyorum. Yapılır yapılmaz zemin vs de demiyorum. ABS çalışma prensibi gereği fren mesafesini uzatır, ama bu sırada motosikletler de düşme riskini azaltır, fren sırasında yönlendirmeyi mümkün kılar. Stabileyi korur vs vs. Az miktar fren mesafesini uzatırken birçok fayda sağlar. Konu bu.
Hocam size söylemedim, ben alıntıladığım mesajla alakalı söylemiştim. Sizin mesajla alakalı değil.

Motosikleti
Aman hocam o bambaşka bir tartışma konusu,

Kamuya açık alanda trailbraking yapacak kadar süratli girmenin hiç anlamı yok.

Pist ortamında iş başka, seni bekleyen bir ambulans ve itfaiye var. Yola bir parça düşse alacak gözetmen var. Yolda kaygan bir yüzey oluştuysa önlem alacak gözetmen var. Arkandan gelecekleri durdurmak için çift sarı bayrak sallayacak gözetmenler var. Zemin belli tutuşu belli.

Kamuya açık alanda ise az önce yakıt filtresini söküp oradan mazotu kendi bidonuna doldurmuş kamyon şoförünün yola döktüğü mazot var. Ya da yağ akıtan bir araç, ya da yeşillikleri sulayan belediye görevlileri...

Limitlerimizi bilelim. Bunu kendi hayatımıza mal olabilecek ya da yaralayacak bir durumdan kurtarmak için kullanalım.
Girme o topa girmeee

Biz bin kere söyledik ama dinlemiyorlar

Hatta aralarinda trail brakingin güvenli sürüs teknigi oldugunu iddia edenler bile var.

Onlara göre bizim bilgiler cok bayatmis , yeni teknikler varmis bizim haberimiz yokmus hocam. :cool:

• Beğen
Tepkiler: ACT
Motosikleti
K 1600 GTL
Bak bende diyorum ki abs nin devreye girdiği yerde abs olmazsa da lastik kayacağı için fren mesafesi zaten uzayacaktır. Yani abs freni tut bırak yaparak düz mantık mesafeyi uzatır diye düşünüyoruz ama abs olmadığında da teker kayacağı için zaten mesafe uzayacaktır diyorum. Yukarıdaki videoda zaten göstermişler motor düşmediği zaman abs li motordan ileride durabiliyor....

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar