- Katılım
- 17 Eki 2019
- Mesajlar
- 802
- Motosikleti
- BMW 1300 GS ADV
Viraja hızlı girmek olayını biraz daha açayım. en azından kendi anladığımı ifade edeyim.TB'de amaç virajı hızlı dönmek denirse konuyu direkt olarak yarış ve pist kullanımına entegre etmektir bence.
Normal bir yol kullanıcısının virajı hızlı dönmeye ihtiyacı yoktur ki, hızlı diyebilmemiz için bir referans olması lazım. Yani hızlı da, neye göre ? Yarış yada pistde rakibe göre yada kendi sürene göre hızlı olmaya çalışırsın. TB ile de bunu başarabilirsin.
Peki yolda ?
O zaman da TB nin yol kullanıcıları için mantıklı birşey olduğunu savunamayız. Ancak yapmak isteyen iyi bildiği yolda, uygun zeminde yapabilir. Kendince de daha hızlı olabilir.
TB'de amaç motosikletin dengesini artırmak ise, bu sonuca ulaşmak için bazı değişkenlerin sabit olması gerekir. Tutuş sürekli iyi olacak, zemin sürekli uygun olacak. Çünkü bunlar olmadığında sizinde daha önce belirttiğiniz gibi "lowside" yaşayıp düşme riski var. Peki motosikletin dengesini artırmak amacı ile lowside riskini artırmak mantıklı mı ?
Sizin tarif ettiğiniz gibi, fren kuvvetini %15-20 seviyelerinde tutarak TB yapıyoruz. Böylece süspansiyonlar biraz kapanmış, ön tekerdeki sürtünme kuvveti artmış şekilde viraja girdik. Bu halde iken nasıl ihtimaller gelişirse lowside oluruz , yada TB bize dezavantaj sağlar ?
Bu hız kavramı pistte sınırları en dibine kadar zorlayacak bir hız olarak değerlendirmiyorum.
Hepimizin acemilik zamanları oldu. Güvenli ve kontrollü bir şekilde, limit noktası takibini yaparak önümüzdeki bir viraja 100 ile girilebileceğini varsayalım. Ama bu viraja tecrübeye göre 50 ile de girebiliriz. Fakat güven sınırına daha 50 km daha var. İşte buradaki daha hızlı kavramı ile ben onu anlıyorum.
Zaten tecrübe geliştikçe güvenliği de elden bırakmamak şartı ile (zaten tecrübelendikçe ve eğitim sonucunda güvenlik her zaman birinci önceliğimiz) hızımızın arttığına, hareketlerimizin daha kıvrak ve daha akıcı olduğuna hepimiz kendimizde şahit oluyoruz.
Eğitim veren bir hoca olduğunuzu düşünün. Eğitim verdiğiniz öğrencinin arkasından gidebilmeniz gerekiyor. Tabi 180-190 yardıra yardıra viraj dönen birisi varsa güvenliği önceliklendirdiğimizden takibi bırakıp, ileri fakat güvenli sürmediğini ifade edebiliyoruz.
1.500-2.000km sürüş tecrübesi olan birisinin yollarda tecrübe eksikliğinden dolayı olması gerekenden daha da yavaş gittiğini, tecrübesi arttıkça, altını eğitimle doldurdukça hızlanması gerektiğini görebiliriz.
Hatta önceki mesajlarımda "normal yollarda, pistteki gibi sınırlarda gitmiyoruz" dediğimde iyimser olduğum söylendi.
Yeni teknikler öğrendikçe hızlanmak (güvenlik sınırlarını aşmamak kaydı ile) olması gereken doğal bir sonuçtur. Hız kavramı budur benim için.
Denge konusunda ise tutuşun/gücün; sürtünme ve yük ile orantılı olduğunu yazımda belirttim. Sürtünme ise Yol kalitesi, sıcaklık, Lastik kalitesi.. hatta lastik basınçları vb değişkenlere bağlıdır. TB yi sadece denge arttırmak için yapmıyoruz ki lowside sınırına gelelim. Zaten tecrübe ve bilgi ile TB yaptığınızda zaten lowside yeme durumu ortadan kalkıyor. Evet çizgi ince ama zaten herkese önermiyorum TB' yi Altını doldurabilen, kontrollü alanlarda iyi pratik yapmış sürücüler için TB nin faydaları olduğu açık bir gerçek.
Lowside yememek için ise tutuş sınırında, motosiklet yatmış iken fren kuvvetini ayarlayamaz, fazla frenleme yaparsanız lowside yeme riski o zaman doğar. Ön fren bir müddet sonra arka tekerleği yerden bile kesebilir. Ya da virajda arka freni kullanmak da lowside' a yol açabilir. Bu dengeler forumlarda yazarak çok fazla anlatılamayabiliyor. İyi bir eğitmenle, kontrollü ortamlarda çalışmanız gerekiyor.
Mesel virajda düşme hissi veya kayma hissi ile sürekli virajlardan korkan öğrencilerime kapalı alanda viraj parkurları kurarak, motosikletinin sınırlarını öğretiyor, tehlike senaryolarının neler olduğunu anlatıp bu senaryolara yaklaşmama konusunda tecrübe kazandırıyorum. Yani burada yazı ile anlatmak sınırlı bir yere kadar faydalı olabilir. ama çok sınırlı..
Sadetle TB nin dezavantajlı olması tamamen altını doldurmadan, tecrübe kazanmadan, deneme yanılma yolu ile TB çalışırsak TB nin dez avantajını görmüş oluruz.