Quick Shifther hakkında

Gençler nedir bu QS merakınız? Hepiniz mi pistte sürüyorsunuz? Alt tarafı sol elinizle debriyaja basıp sol ayağınızla vitesle oynarken gaz ayarı yapacaksınız. Bu mudur beceremediğiniz? Nedir bu ihtiyacınız olan 1 saniyenin nedeni? hele fik fik düşük cc kullanıcılarını "QS de Qs" diye kıç baş yırtarken görünce bana hafaganlar basıyor.

Abi viraj çıkışında sıfır kesinti ile çıkabilmek çok keyifli bir şey ve bu keyfi almak için saniyelerle yarışır tempoda sürmeme de gerek yok.
Ha Tuareg'i de mesela arazide veya asfaltta tempolu sürdüğüm zamanlar hariç, neredeyse hep debriyajlı kullanıyorum. O da hoşuma gidiyor. Kıç keyfi yani biraz, bir şeyi yapamamaktan veya üşenmekten değil her zaman.
Olmazsa dünyanın sonu değil elbette ama istemek de sorun değil gibi =)

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Gençler nedir bu QS merakınız? Hepiniz mi pistte sürüyorsunuz? Alt tarafı sol elinizle debriyaja basıp sol ayağınızla vitesle oynarken gaz ayarı yapacaksınız. Bu mudur beceremediğiniz? Nedir bu ihtiyacınız olan 1 saniyenin nedeni? hele fik fik düşük cc kullanıcılarını "QS de Qs" diye kıç baş yırtarken görünce bana hafaganlar basıyor.
Teke Darlık Hacıllı vb yerlerde eğlencelik sürerken auto blipper'lı bir quickshifter'a sahip olmak keyifli olur sanki. Şart mıdır? Bence hayır, sırf eğlencesi için bir motora quickshifter takmazdım herhalde. (O bedeli motora başka türlü harcamayı tercih ederdim...) Ama motorla birlikte geliyor olsa kısıtlı senaryolar dahilinde kullanabilmek hoşuma giderdi diye tahmin ediyorum.

Motosikleti
1190 ADV
Ancak zamanım oldu cevap yazmaya... Jawa da QS falan yok... İhtiyar işkembeden sallamış. QS sadece debriyajı çekmeden vites değiştirmeyi sağlamıyor... Gazı kapatmadan debriyajsız vites değiştirmeyi sağlıyor. Ateşlemeyi kesiyor yani.

Gelelim motogp vites olayına... Vites sıralamasının ters olması da özel bir yapı ile değil, vites kolunun mile ne taraftan bağlandığı ile alakalıdır. Motogp de yada diğer yarışan motorlarda sokak motorlarının tersine olmasının sebebi de özel olarak tasarlanmıp QS li olması değildir. Virajda sürücüler çok yattığı için, ayakları vites pedalının altına girmez. Sola dönüşte viraj içinde rahat vites yükseltebilsinler diye yapılmış birşey.

Günlük kullanılan bazı motosiklerde vites milinin iki tarafında da bağlantı yeri olur, basit bir şekilde civatayı söker vites kolunu diğer taraftan bağlarsanız motogp de ki gibi aşağı doğru vites artar yukarı doğru azalır.

İhtiyar biyerlerden birşeyler duymuş ama yanlış hatırlıyor. Jawanın vites kolundaki özel durum şudur, hem vites değiştirirsin hemde kick starter kolu olarak kullanırsın.

Sonuç olarak QS sistemi tamamen elektroniktir, yaptığı işi elektronik olarak yapar.

Vites kolunun üstündeki uzun parça qs algılama sensörü. Direk vites koluna bağlı mekanik parça. Sensör buna bağlı. Şimdi bu kolu çıkarırsak vitese bastığını nasıl anlayacak?
BMW-M1000RR-23-2-1024x724.jpg
cache-v2
5469-desis-kfs-s3-paslanmaz-mutfak-terazisi-kfs-s3-prof-jpg-kfs-s3-prof.jpg

Yukarıdaki iki kantardan hangisi elektronik hangisi mekanik ? İkisinde tartılan cismin koyulacağı bir tabak var :)

Senin QS nin bir parçası sandığın kol QS olmayan motorlarda da var. Kol mekanik olarak vites milini çevirir, QS sensörü buradan elektronik olarak bilgi alır. QS yaptığı iş elektroniktir. Mekanik bir parçası da olmaz.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Geçenlerde başka bir başlıkta motorun hakkını vermekten bahsediyordun ya... işte motorun hakkını verirken QS olsa motorunda, ulan güzelmiş bu icat dersin :)

Son düzenleme:
Sallami mekanik autoblipper diye linkini attığın şey, qs'in elektronik bir sistem olduğunu anlatan ürünlerden biri. adamlar bu sistemler elektronik olduğu için, elektronik de olmayan motorlara bu sistemi ekleyebiliyoruz diye bas bas bağırıyorlar yani. =)

"This mechanical system blips your fuelling system with a mechanical solenoid (Dimensions 145 x 78 x 65mm) actuating a simple direct connection to your throttle cable."

Bu sistem "alışılagelmiş" standardın dışında olduğu için diğer ürünlerini combined qs-ab diye satarlarken, bu ürüne "elektro-mekanik, elektronik olmayan motorlara da takılabilir" diyorlar. Yani, anlatabildim diye düşünüyorum.
*
Bazı kavramlarda bir karışıklık var gibi geliyor.
Quickshifter vites değiştirmez. Quickshifter bir veri okur, buna karşılık da bir sinyal gönderir. Veri okumak da, sinyal göndermek de elektronik işlemler.

Motosikletin debriyajsız vites atmasını mümkün kılan bir şey değil qs. Bunu sağlayan şey sıralı şanzımanın yapısı. QS denilen şey sürücünün bu niyeti olduğunu algılayan bir sensörün, ateşlemeyi kesmesinden ibaret. Şanzımana temas eden, etki eden, bir şeylere izin veren falan sistemler değil qs sistemleri.
İdeal şartlar yokken vites koluna basınca geçmiyor diye qs'in izin vermediği falan mı düşünülüyor acaba? O sırada vites kolunun taş gibi olmasının sebebi ideal şart olmadığında zaten durumun bundan ibaret olması. QS/AB'nin yaptığı tek şey, siz o kazulet gibi duracak olan vites pedalını yukarı çekerseniz ateşlemeyi kes sinyali yollaması. Siz yukarı ittiğinizde pedalın hareketsiz durmak yerine yukarı hareket etmesini "doğrudan" sağlayan bir şey değil quickshifter. Bu harekete izin veren ateşleme kesilmesinin sinyalini gönderen bir devre.

Mesela piste hazırlanan motorlarda da paranız varsa amortisörün üstüne cincik gibi bir tane sensör koyuyorsunuz. Amortisörün hareketini ölçerek ne kadarın kullanıldığını logluyor, diğer sürüş verilerinin üstüne ekliyor. Mekanik bir hareketi izliyor diye bu sistem mekanik mi oldu şimdi? Hayır tamamen elektronik bir sistem.

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Bende aksini söylemiyorum ki. Sodurlu kardeş mekanik hiçbir parçası olmadığını, elektronik olmaz ise qs yapılamayacağını söylediği için, elektronik terazide nerede mekanik parça var dediği için koydum. Ben şahsım adına neyin ne olduğunu biliyorum da işte kim uzağa işiyor yarışıyoruz.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
"Vay efendim QS ile virajdan daha hızlı çıkacağım" diye diye kerli ferli bir dünya adamı forumda birbirine düşman ettiniz.

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Ancak zamanım oldu cevap yazmaya... Jawa da QS falan yok... İhtiyar işkembeden sallamış. QS sadece debriyajı çekmeden vites değiştirmeyi sağlamıyor... Gazı kapatmadan debriyajsız vites değiştirmeyi sağlıyor. Ateşlemeyi kesiyor yani.

Gelelim motogp vites olayına... Vites sıralamasının ters olması da özel bir yapı ile değil, vites kolunun mile ne taraftan bağlandığı ile alakalıdır. Motogp de yada diğer yarışan motorlarda sokak motorlarının tersine olmasının sebebi de özel olarak tasarlanmıp QS li olması değildir. Virajda sürücüler çok yattığı için, ayakları vites pedalının altına girmez. Sola dönüşte viraj içinde rahat vites yükseltebilsinler diye yapılmış birşey.

Günlük kullanılan bazı motosiklerde vites milinin iki tarafında da bağlantı yeri olur, basit bir şekilde civatayı söker vites kolunu diğer taraftan bağlarsanız motogp de ki gibi aşağı doğru vites artar yukarı doğru azalır.

İhtiyar biyerlerden birşeyler duymuş ama yanlış hatırlıyor. Jawanın vites kolundaki özel durum şudur, hem vites değiştirirsin hemde kick starter kolu olarak kullanırsın.

Sonuç olarak QS sistemi tamamen elektroniktir, yaptığı işi elektronik olarak yapar.

cache-v2
5469-desis-kfs-s3-paslanmaz-mutfak-terazisi-kfs-s3-prof-jpg-kfs-s3-prof.jpg

Yukarıdaki iki kantardan hangisi elektronik hangisi mekanik ? İkisinde tartılan cismin koyulacağı bir tabak var :)

Senin QS nin bir parçası sandığın kol QS olmayan motorlarda da var. Kol mekanik olarak vites milini çevirir, QS sensörü buradan elektronik olarak bilgi alır. QS yaptığı iş elektroniktir. Mekanik bir parçası da olmaz.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Geçenlerde başka bir başlıkta motorun hakkını vermekten bahsediyordun ya... işte motorun hakkını verirken QS olsa motorunda, ulan güzelmiş bu icat dersin :)
Hata bende dünkü cocuklara laf anlatiyorum.

Jawa gaz kapatmadan debriyajsiz vites degistirir. Hemde ateslemeyi kesmeden motorun gücünün vites kutusu üzerindeki baskisini mekanik olarak azaltarak yapar bunu, sadece elektrik keserek degil mekanik olarak da bu islem mümkündür. Dikkatinizi cekiyorum MOTORUN GÜCÜNÜN VITES KUTUSU ÜZERINDEKI BASKISINI MEKANIK OLARAK AZALTARAK diyorum , yani güncel modellerde vites kutusu dagilmasin , rahat ve hizlica vites gecisi olsun diye elektronik olarak yapilan isi Jawa mekanik olarak yapabiliyordu. Bizim dünki sübyanlar henüz portakalda vitaminken isler böyle yürüyordu , dünyadan haberleri yok sabilerin.
Ben nereden mi biliyorum. Cevabi gayet basit , babam benim dogdugum yil 1969 da 350cc tek silindir cekoslovak Jawa almis. Daha bebekken anamin kucaginda Jawaya binmeye baslamisim. Motora binmeyi ögrendigim motor Jawa , kendime ait satin aldigim ilk motor Jawa , neredeyse bütün Türkiyeyi gezdigim motor Jawa , son civatasina kadar defalarca söküp taktigim , üzerinde modifikasyonlar yaptigim motor Jawa . Simdi yukarida iki tane yeni yetme cikmis bana Jawa ögretiyor.

Hade len gidin isinize. Cevrenizde varsa Jawaya binmis bir agabeyiniz , sorun anlatsin size. Daha fazla yormayin beni.

Son düzenleme:
Motosikleti
Ns200 15"
Uzattikca uzatiyorsun , ben simdi ne yazsam illa bir cevap yazacaksin degilmi ???

Ayrica

Elektronik atesleme olmayan motosiklette QS calisir ama sadece vites büyütürken aktif olur. Bunu sen de biliyorsun ama simdi ECU olmadan nasil olacak falan diye konuyu uzatmaya calisacaksin. Basitce anlatayim ;

350X-SABBXPQHQE1182019222521_ith-60700401-tf-rn-bobin-131-r9-r12-platinli-60700.jpg

Resimde görmüs oldugun ve elektonik ateslemesi olmayan eski tip distribütörlü araclarda bulunan tek nokta atesleme bobini girisindeki voltaji QS ile kontrol edersen vites büyütürken sikir sikir calisacaktir.

Sevgilerimle
Hocam Anadol sevdalısı olduğunuda bu kadar belli etmeseydin iyiydi :D. Örnek verirken Anadol bobini vermekte hoş olmuş :D.

Motosikleti
Hocam Anadol sevdalısı olduğunuda bu kadar belli etmeseydin iyiydi :D. Örnek verirken Anadol bobini vermekte hoş olmuş :D.

Ne yapayim ,yeni yetmeler eskiden bizim tas devrinde yasadigimizi ve Fred Cakmaktas gibi tahtadan motosikletlere falan bindigimizi zannediyorlar. Üc bes inglizce terim kullanip , iki tane youtube videosu seyredince kendilerini motosiklet duayeni ilan ediveriyor , kendi yanlislarini baskalarina dogruymus gibi dikte ediyorlar. Birisi cikip da isin dogrusunu söyleyince de tutusup, bin dereden su getirince, olay Anadolun atesleme bobinine kadar gidiyor.

Simdi bu C vitaminlerine Anadolun ön düzeninin kendi zamaninin formula araclari ile ayni oldugunu yazsan , ama kaportasi samandan di essekler yiyordu falan diye yazacaklardir. Ondan sonra hoca anlatsin dursun "kompozit malzeme nedir , avantajlari nelerdir vs vs "

Sevgilerimle

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Ne yapayim ,yeni yetmeler eskiden bizim tas devrinde yasadigimizi ve Fred Cakmaktas gibi tahtadan motosikletlere falan bindigimizi zannediyorlar. Üc bes inglizce terim kullanip , iki tane youtube videosu seyredince kendilerini motosiklet duayeni ilan ediveriyor , kendi yanlislarini baskalarina dogruymus gibi dikte ediyorlar. Birisi cikip da isin dogrusunu söyleyince de tutusup, bin dereden su getirince, olay Anadolun atesleme bobinine kadar gidiyor.

Simdi bu C vitaminlerine Anadolun ön düzeninin kendi zamaninin formula araclari ile ayni oldugunu yazsan , ama kaportasi samandan di essekler yiyordu falan diye yazacaklardir. Ondan sonra hoca anlatsin dursun "kompozit malzeme nedir , avantajlari nelerdir vs vs "

Sevgilerimle

Peki o zaman şöyle sorayım; aynı motorda aynı yeteneklerde aynı eğitimleri almış birbirinin aynısı 2 sürücü dağ yollarında apaçi gibi kapışıyor. Hunharca, umarsızca, kötü adamlar gibi "nıhahhah" diye gaz açıyorlar, QS'in bu kapışmadaki katkısı ne olur?

Motosikleti
Peki o zaman şöyle sorayım; aynı motorda aynı yeteneklerde aynı eğitimleri almış birbirinin aynısı 2 sürücü dağ yollarında apaçi gibi kapışıyor. Hunharca, umarsızca, kötü adamlar gibi "nıhahhah" diye gaz açıyorlar, QS'in bu kapışmadaki katkısı ne olur?
Yasanmisi var,

Mezitlerde MT10 ve S1000XR her ikiside alinabilecek her türlü egitimi almis CSS in icinden gecmis cok deneyimli sürücüler . MT10 sürücüsü anlatiyor "viraj icerisindeki uzamalarda ben kesiciye yakalanmamak icin cirpinirken S1000XR li arkadasim red line da QS ile vites degistirip uzayip gidiyordu. Ben de mal gibi arkasindan bakiyordum "

Konu bundan ibaret :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:

Simdi cok bilmisler araya girip "e o da vites degistirseymis" falan derler MT10 gibi bir makinayla normal asfaltta 52 derece yatikken red line da debriyajla vites degistirmek cok akillica olmayabilir.

Motosikleti
Ns200 15"

Sevgilerimle
Forumda kimi zaman gereksiz yere birbirimizi kırıyoruz, ne qs sistemini biz ürettik ne de motosikleti. Gereksiz yere hırpalayıp duruyoruz :), Bence mekanikten mi elektronik mi muhabbetinden ziyade sonradan takılan qs bir motosiklette ne kadar sağlıklı olur diye onu tartışsak daha iyi :).

Anadol ön takımı iyi güzelde sarı burçlar greslenmedimi kırıyor be hocam onu yapacağız :)?

Motosikleti
Forumda kimi zaman gereksiz yere birbirimizi kırıyoruz, ne qs sistemini biz ürettik ne de motosikleti. Gereksiz yere hırpalayıp duruyoruz :), Bence mekanikten mi elektronik mi muhabbetinden ziyade sonradan takılan qs bir motosiklette ne kadar sağlıklı olur diye onu tartışsak daha iyi :).

Anadol ön takımı iyi güzelde sarı burçlar greslenmedimi kırıyor be hocam onu yapacağız :)?

Ya düzenli olarak degistireceksin ya da bizim yaptigimiz gibi gresörlü model takip sik sik yaglayacaksin

Motosikleti
Ns200 15"
Ya düzenli olarak degistireceksin ya da bizim yaptigimiz gibi gresörlü model takip sik sik yaglayacaksin
Bizimkinde gresörlü vardı ara ara gres basardım :), tamir el kitabına göre subap ayarı yapmıştım saat gibi çalışıyordu. Valla bi özlemedim değil, tamiri basit ve her şey çok kolay sökülen bir araba. Debriyaj teli değiştirmem 15-20 dakika alıyordu :), kimse kıymetini bilmez ama o Anadolların ön frenleri çok güzeldir (sabit çift pistonlu kaliper). Yol tutuşlarıda şaşırtıcı derece güzeldir.

Qs için fazladan para verip almaya değer mi? özellikle KTM 390 adv için soruyorum.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar