Değerli arkadaşım, bu soruna kendi motosiklet hayatımdan bir örnek vereyim.
Yaşım 50. motosiklet sürmeye 6-7 sene önce başladım. Şimdi çok hayıflanıyorum bu kadar güzel bir işi neden daha önce yapmamışım diye. Çünkü ben 6-7 sene öncesine kadar motosiklet sürenlere "salak" gözü ile bakıyordum. Oğlum büyüdüğünde motosiklet isterse diye korku yaşayan birisiydim. Demek ki büyük konuşmamak lazımmış. Şimdi milli piyangodan büyük ikramiye çıkarsa kendimi bozmam diye büyük konuşuyorum
Nmax 155 ile ilk motosiklet serüvenim başladı. Senin de yaptığın gibi youtube videolarından, grup sürüşü yaptığımız arkadaşların tavsiyelerinden vs yararlanıyordum. Demir raylarının veya menhol kapaklarının kaydırdığını ilk düştüğümde tecrübe ettim. (Demek ki videolarda o bölüme denk gelmemişim

)
Sonra 30 yıldır motosiklet kullanan arkadaşıma "gel eğitim alalım" dedim. Bana dediği şu oldu. "Dostum 30 yıldır motor kullanıyorum sen de 300 bin ben diyim 500 bin km tecrübem var ne eğitimi." Neyse ikna ettim ve ilk eğitimimizi motosikletli Jandarma tim komutanı ileri sürüş eğitmeni arkadaştan aldık ki hala hocamdır benim. Eğitim bittiğinde tecrübeli arkadaşın dediği şu oldu. " Dostum ben motor kullanmıyor muşum.) Bu kadar fark eder mi evet eğitim bu kadar fark ettirir.
Akabinde ikinci eğitimimi Zafer Akçay/Fulya Akçaydan aldım. Üçüncü eğitimimi Uğur Ertekin Hocamdan aldım. Son eğitimimi motosikletli yunus polislerinin Türkiye çapında eğitmeni Gökhan Parlak hocamdan aldım.
Motosikleti onlarca yıldır kullanmıyorum fakat aldığım çok üst düzey eğitimlerle 6 yılın sonunda, aldığım resmi ve sertifikalı eğitim sonucu şimdi bende Motosiklet İleri ve Güvenli Sürüş Teknikleri eğitmeniyim. Bu süreçte de her boş vaktimde kukalarımı aldım, TMF standartlarında kurduğum kapalı alan parkurlarında teknik çalıştım. Yabancı motosiklet eğitmenlerini takip ederek literatür taradım. Bir çoğu ile özelden yazışarak teknik sohbetlerimiz oldu.
Bu sene yaza kısmetse İsviçre' ye Türkiye'den tanıdığım 3 motorcu arkadaşa eğitim vermeye gidiyorum. (Oralarda işçilik çok pahalı olduğu için tüm masraflarımı karşıladıkları halde üçünün eğitime ödeyeceği paranın yarısı kadar benim ücretim tutmuyor)
Velhasılkelam eğitimi önceliklendirmelisin. Motosikletle ilgili youtube dan mesela Uğur Ertekin hocamı, yazılı kaynaklardan mavi kitap, bileğin dansı vb. kabul edilmiş kaynaklar vs. ne kadar bilgi edinirsen faydası olur Fakat alacağın birebir eğitim gibi olmaz.
Geçenlerde eğitmenim diyen bir adamın sayfasına denk geldim, ne kask var, ne eldiven. Ne motosiklete binişi doğru ne de ayak ve oturuş pozisyonu. Bir de eğitim akademisi açmış. Altına yorum yapanlarda " o eğitmen, dağ da bayırda sürüyor kaska gerek yok" demiş. Öyle eğitmenin böyle öğrencisi hesabı.
Güvendiğin, referansı kuvvetli olan bir sürüş eğitmeni seni 3-0 önde başlatacaktır. Kötü tecrübe ile öğrenmek yerine (Allah korusun hayatına bile mal olabilir) eğitim alarak farkındalıkla sürüş yapman daha mantıklı. Aklına takılan farklı bir şey olursa rahatça sorabilirsin. Tekerine taş değmesin.