Akü'yü Eve Aldım / Doldur Boşalt

Arkadaşlar merhabalar;

Malüm havalar soğudu, motorum kapalı bir alanda tutuyorum. Lakin yer bayağı soğuk. Kışın akü'nün muhafaza edilmesi ile alakalı internette farklı yazılar makaleler okudum. Ortak kaide akünün motosiklet üzerinden sökülüp oda sıcaklığında (evde) tutulması gerektiğini bilgisini edindim.

Fakat akü'ye iki adet ampül düzeneği kurdum. Ayda 1 veya 2 defa komple bir dboşalt/doldur yapayım akü devir daim yapsın diye düşündüm ama bu yaptığım sizce mantıklı mı yoksa gerek değil sadece evde tutmam yeterli mi?

Amacım, akü ömrünü korumak.

Bu konuda ki yaklaşımlarınız nedir?

Motosikleti
Ns200 15"
Motosikleti uzun süre kullanmayacaksanız söküp eve götürmek ömrünü uzatır fakat doldur boşalt yapmaktan ziyade ayda 1 veya 2 ayda 1 şarja takmak daha sağlıklı olacaktır. Bs akülerin 2 sene garantisi var, bunuda göz önünde bulundurun.

Motosikleti
Hero X Pulse 200
doldur boşalt yapmanıza gerek yok, byu aküye zarar bile verebilir.

kurşun asit aküler marş yapmak için tasarlanmıştır, kapasitesinin %80 i altına indiğinde sülfatlaşma başlar ve eskisi gibi performans vermez. Yapılması gereken şey ayda bir kez voltaj ölçümü yapmak voltaj düştüyse (12.2 V altına) şarj etmek, ki voltajı hiç bir yere bağlı değilken düşüyorsa zaten ömrü azalmış demektir.

Arkadaşlar merhabalar;

Malüm havalar soğudu, motorum kapalı bir alanda tutuyorum. Lakin yer bayağı soğuk. Kışın akü'nün muhafaza edilmesi ile alakalı internette farklı yazılar makaleler okudum. Ortak kaide akünün motosiklet üzerinden sökülüp oda sıcaklığında (evde) tutulması gerektiğini bilgisini edindim.

Fakat akü'ye iki adet ampül düzeneği kurdum. Ayda 1 veya 2 defa komple bir dboşalt/doldur yapayım akü devir daim yapsın diye düşündüm ama bu yaptığım sizce mantıklı mı yoksa gerek değil sadece evde tutmam yeterli mi?

Amacım, akü ömrünü korumak.

Bu konuda ki yaklaşımlarınız nedir?

[url]https://i.hizliresim.com/7q28dkg.jpeg[/url]

Ayda 1-2 kere doldur boşalt daha sağlıklı olur, zaten akülerin ömrü 1-2 yıl bu kadar uğraşmana gerek yok bence :D , herkesin malı kendine değerli tabi . Bunu genelde ben uzun süre kullanmayacağım zamanlarda yapıyorum :D , bu kadar titiz olmaya gerek yok bence.

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Aküyü motosikletten sökmeye bile gerek. Sadece "-" kutup başını sökmeniz yeterli. Gerisi teferruat...

Aküyü evde sürekli şarjda tutmak en iyisi. Ama bu tarz teferruatlara ben de gerek yok diye düşünüyorum. Motordayken kutup başını sökmek veya eve götürüp sıcak bi kenara koymak yeterli.

Eve getirdim, oda sıcaklığında muhafaza ediyorum. :)

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Tam "haftada bir 15-20 km sür" diye tavsiye verecektim de memleketin Isparta olduğunu geç fark ettim. Sizin oraların soğuğu bir değişik soğuk.

Kaş yapayım derken göz çıkarmış olursun.
Otomobil/motosiklet aküleri ile cep telefonlarındaki veya powerbanklerdeki piller aynı türden piller değiller. Bu aküler doldur boşalt işlemine uygun şekilde üretilmiyorlar.

Motosikleti
XV250 - FZ6
Akü sıcak ortamda daha çabuk boşalıyor, kimyasal reaksiyon hızı ısıyla arttığı için.
Soğukta akü performansı (CCA) düşüyor. (Cold Cranking Amp) Bu CCA değeri akünün üstünde yazıyor çoğunlukla.

Yani soğukta saklanıp takmadan önce sıcak bir yere alınırsa maksimum verim alınır sanırım.

Akü ömrünü uzatmak için de 2-3 haftada bir şarj etmek faydalı olur. Motorun üstünde takılıyken de yapılabilir.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Kurşun-asit aküler boşalmaya dayanıklı değiller. kısa süre marşa basıp marşı çevirmek sornasında motorun ürettiği akımla şarj olmak üzerre tasarlanmışlar, uzun uzun deşarj aküyü bozar, yani doldur-boşalt yapmayın boşuna, aküye yazık. dolu tutun yeter. Otomatik akü şarj cihazınız varsa takın onlar akü dolunca zaten trickle-charge denen çok düşük akımda akünün kendi kendine kaybettiği şarjı tamamlarla, aküyü hep sağlıklı tutarlar. sürekli şarj cihazı takılı olmasın diyorsanız da hafta bir gün şarj cihazı çalışsın yeter.

Benim motor yaklaşım bir aydır parkettiğim yerde, büyük ihtimalle iki ay daha bu şekilde duracak, bende aküden sürekli olarak az da olsa akım çekip aküyü bitiren takip cihazı var (Turuncu Takip). Şarj cihazına bağlamazsam motor çok yattığında 2-3 hafta içinde marş basmaz hale geliyor diye parkettiğim yere elektrik kablosu çektim ve boch c3 modeli otomatik şarj cihazı bağladım, bu cihazın motosiklet aküsü modu da var yani araba aküsüne göre küçük olduğu için daha düşük akımla şarj ediyor, akü dolunca da şarjı kesiyor. Bu şekilde aküm bitmeden motor aylarca durabiliyor. Tabi ki parkyeri yapmur/su almıyor ki ıslanıp kısa devre yapma tehlikesi yok.

Tam "haftada bir 15-20 km sür" diye tavsiye verecektim de memleketin Isparta olduğunu geç fark ettim. Sizin oraların soğuğu bir değişik soğuk.

Abey kapıdan baktırıyor inan.. :sunny:

---------- Mesajlar birleştirildi - 13:04 ---------- bir önceki mesaj zamanı 13:02 ----------

Kurşun-asit aküler boşalmaya dayanıklı değiller. kısa süre marşa basıp marşı çevirmek sornasında motorun ürettiği akımla şarj olmak üzerre tasarlanmışlar, uzun uzun deşarj aküyü bozar, yani doldur-boşalt yapmayın boşuna, aküye yazık. dolu tutun yeter. Otomatik akü şarj cihazınız varsa takın onlar akü dolunca zaten trickle-charge denen çok düşük akımda akünün kendi kendine kaybettiği şarjı tamamlarla, aküyü hep sağlıklı tutarlar. sürekli şarj cihazı takılı olmasın diyorsanız da hafta bir gün şarj cihazı çalışsın yeter.

Benim motor yaklaşım bir aydır parkettiğim yerde, büyük ihtimalle iki ay daha bu şekilde duracak, bende aküden sürekli olarak az da olsa akım çekip aküyü bitiren takip cihazı var (Turuncu Takip). Şarj cihazına bağlamazsam motor çok yattığında 2-3 hafta içinde marş basmaz hale geliyor diye parkettiğim yere elektrik kablosu çektim ve boch c3 modeli otomatik şarj cihazı bağladım, bu cihazın motosiklet aküsü modu da var yani araba aküsüne göre küçük olduğu için daha düşük akımla şarj ediyor, akü dolunca da şarjı kesiyor. Bu şekilde aküm bitmeden motor aylarca durabiliyor. Tabi ki parkyeri yapmur/su almıyor ki ıslanıp kısa devre yapma tehlikesi yok.

Senin yöntem daha bi karmaşık hocam :)

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Abey kapıdan baktırıyor inan.. :sunny:

---------- Mesajlar birleştirildi - 13:04 ---------- bir önceki mesaj zamanı 13:02 ----------

Senin yöntem daha bi karmaşık hocam :)

Bende takip cihazı var bu yüzden akü 2-3 haftada bitiyor. Aynı motordan ve aynı takip cihazıncan Cyan'da da var o haftada bir falan aküyü söküp evde şarj edip yerine takıyor motoru parkettiği yere elektrik çekme imkanı olmadığı için.

Aküyü söküp eve alacaksanız çok karmaşık bir şeyler yapmaya gerek yok, yerden soğuk çeken beton zemine falan koymayın, altında tahta falan olsun, haftada bri gün şarj cihazı bağlayın eksilen şarjını tamamlasın yeter. Evde olmayacaksanız da şarj cihazı kaliteli bilinen bir marka ise (bosch vb. gibi) takın, takılı kalsın.

Deşarjda kesici devre yoksa aküyü bozarsınız ampul yansa bile şarj tutmayacak ve marş basmayacaktır. Otomatik şarj cihazları var dolduğu zaman şarjı kesen onunla şarj etseniz yeterli gelir. Akünün kaç amper olduğunu bilmiyorum. Bosch c3 0.8 amperle şarj eder uygunsa tavsiye ederim.

Bende takip cihazı var bu yüzden akü 2-3 haftada bitiyor. Aynı motordan ve aynı takip cihazıncan Cyan'da da var o haftada bir falan aküyü söküp evde şarj edip yerine takıyor motoru parkettiği yere elektrik çekme imkanı olmadığı için.

Aküyü söküp eve alacaksanız çok karmaşık bir şeyler yapmaya gerek yok, yerden soğuk çeken beton zemine falan koymayın, altında tahta falan olsun, haftada bri gün şarj cihazı bağlayın eksilen şarjını tamamlasın yeter. Evde olmayacaksanız da şarj cihazı kaliteli bilinen bir marka ise (bosch vb. gibi) takın, takılı kalsın.

Evde vestiyerin üst dolabına koydum hocam. Oda sıcaklığında, şimdilik artı bir durum yok. Bu şekilde yazı bekleyeceğiz. Doldur/Boşalt için çoğu arkadaş doğru bir yöntem olmadığını veya gereksiz olduğunu söyledi.

Arada bir amperine bakacağım ölçüm cihazıyla artık.

Motosikleti
Triumph Tiger 800XRx
Bu şekilde doldur boşalt yapmanıza gerek yok zaten faydasız bir uygulama. Motoru kullanmadığımızda aküyü söküp eve almak ve oda sıcaklığında serin ve kuru bir yerde muhafaza etmek akü ömrüne epey katkı yapıyor. Bir tane de akıllı şarj/bakım/tamir modu olan şarj cihazı edinin. Akünüzü 15 günde bir 1 saat kadar şarj edin yeterli olacaktır. Şarj cihazı akıllı ise bağlı kalsada birşey olmaz. Bende pandemiden önce aldığım black&decker bdv90 ile sonradan aliexpressten aldığım 7 aşamalı akıllı şarj cihazı var. Hem motorun hem de arabaların akülerini şarj ediyorum. Pandemi ve sonrasında zayıf akü, marş basmama gibi problemlerle hiç uğraşmadım. Eşe, dosta, konu-komşuya da faydası oldu.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar