Hint motorlarının kalın benzini yakamaması

Motosikleti
D400
özellikle dinlenmiş benzin almamak lazım, şehirlerarası yollarda pek kimsenin ugramadıgı yerlerdeki benzinler ciddi anlamda performans düşürüyor.

aktif şehir içi benzinliklerden alındıgında farkı hissediyorsunuz.

Motosikleti
1190 ADV
Yok kim katkısız satar satmaz aynı fiyata demiyorum da, yani EPDK'ya ne bundan?
Bizdeki yakıt kalitesi nasıl daha iyi onu anlamadım. Araba ile de motosiklet ile de çok net şekilde hissediyorum ben farkı. Araba zaten aşırı beslemeli olduğu için yakıt kalitesini ve yüksek oktan davranışını ayırt etmek nispeten kolay. Ama motorda da misal bu yaz çıktığımda turda Bulgaristan'daki ilk OMV'den itibaren çok net farkı hissettim. Daha pürüzsüz çalışıyor motor, devirlenirken daha rahat devirleniyor bu çok minimal bir fark ama hissediliyor. Egzozun (muhtemelen canister'dan buhar bastığında) çıkardığı ses ve patırdamalar farklı. Ha bulabildikçe 100 oktan aldım, o da fark etmiştir ama İtalya'da çokça yerde 95 de aldım, yine aynı şekilde çalışıyor.
İpsala'dan girdim Tekirdağ'da ilk benzini aldım, 5dk sonra her şey eskisine döndü, bu kadar da keskin.

Bir de Viyana'da bir gece benzincide motorları silerken Viyana Türk Modifiyeci Gençler toplaştı etrafımızda, biraz sohbet ettik. İlk söyledikleri şeylerden biri "abi sizde benzin niye kötü, arabalar gitmiyor menziller düşüyor" şeklinde. Bir sürü insandan bunu duymak mümkün. Ha insanlar bunu diyor diye argüman olmaz aslında da..
Avrupa'da pırıl pırıl eski motosikletler var diye övüyoruz ya. Başka etkenler de olmakla birlikte bunu mümkün kılan şeylerden biri de daha iyi akaryakıt kullanıyor olmaları. Uzun vadede içten yanmalı motorun ne kadar dirayetli duracağına çok etkisi var yakıt kalitesinin.

Velhasıl V-Power koydum motor uçtu gibi bir hayalde değilim, ama yakıt kalitesi önemli bir konu, uzun vadede ya da işin nerdlüğünden.

EPDK tam olarak şu yüzden karıştı bu işe;

İnsanlar x liralık benzin yada mazot doldur diyerek alışveriş yapıyorlar. İstasyonlar da genelde katkılı yakıtı koyup daha pahalıya satıyorlardı. Ben en az 10 kere denk geldim, yüksek oktanlı benzin istemediğim halde onu koyacak olan pompacıya. Uyardım, 95 oktan koy diye.

Türkiye'de almak istediğin ürün hakkında bir fikrin yoksa, genelde satıcı senin için uygun olanı değil daha çok kazanç elde edeceği ürünü verir. Yakıtta da durum böyleydi.

Günümüz araçların birçoğu kötü yakıtta oluşan vuruntuyu algılar ve ateşlemeyi değiştirir.
Misal yakın süre önce sattığım KTM 690'da düşük kaliteli yakıt için ayrıca bir mod vardı.

Senin deneyimindeki pürüzsüz çalışma hava sıcaklığı, hava kalitesi ile bile değişir. Şuan kullandığım dizel otomobil sahil kesiminde daha titreşimli çalışıyor misal. Basınçtan dolayı daha iyi çalışması lazım aslında.

Yani hissettiğimiz fark benzin kalitesinden de olabilir, başka birşeyden de.

EPDK tam olarak şu yüzden karıştı bu işe;

İnsanlar x liralık benzin yada mazot doldur diyerek alışveriş yapıyorlar. İstasyonlar da genelde katkılı yakıtı koyup daha pahalıya satıyorlardı. Ben en az 10 kere denk geldim, yüksek oktanlı benzin istemediğim halde onu koyacak olan pompacıya. Uyardım, 95 oktan koy diye.

Türkiye'de almak istediğin ürün hakkında bir fikrin yoksa, genelde satıcı senin için uygun olanı değil daha çok kazanç elde edeceği ürünü verir. Yakıtta da durum böyleydi.

Günümüz araçların birçoğu kötü yakıtta oluşan vuruntuyu algılar ve ateşlemeyi değiştirir.
Misal yakın süre önce sattığım KTM 690'da düşük kaliteli yakıt için ayrıca bir mod vardı.

Senin deneyimindeki pürüzsüz çalışma hava sıcaklığı, hava kalitesi ile bile değişir. Şuan kullandığım dizel otomobil sahil kesiminde daha titreşimli çalışıyor misal. Basınçtan dolayı daha iyi çalışması lazım aslında.

Yani hissettiğimiz fark benzin kalitesinden de olabilir, başka birşeyden de.

KTM'in 690'daki modu dünya turu yapan dayıların alacakları 90 oktan altı bok kıvamındaki benzinler için. Elbette modern sistemler yakıtın kalitesine göre elli tane parametreyi ayarlıyorlar da, daha iyi yakıtla daha iyi çalışmasına engel değil bunlar. optimum altında da problem olmamasını sağlıyorlar.

Teorik olarak evet elbette başka etkenler de olabilir, ama 15 gün üst üste yaşayıp sadece benzin değiştirmekle bir anda tekrar şekilde değiştiren deneyim de o kadar random değildir sanki. Bu tecrübemden yola çıkarak bilimsel makale yazamam yani ama ne olduğu da ortada, tekil bir sefer de değil, birden fazla araçla tekrarlanmış aynı etki. Bu farkın rafineri çıkışından var olduğunu iddia edemem, elimde bir araştırma veri falan yok ancak gerçek dünyadaki son ürüne geldiğimiz zaman bizde satılan benzinle Avrupa'da satılan benzin arasındaki fark, özellikle yüksek sıkıştırmalı veya aşırı beslemeli araçlarda bas bas bağırıyor.

Satıcılar sormadan daha karlı ürüne yönlendiriyorsa buna göre bir yaptırım uygulanır. Farklı ürünü ortadan kaldırmak mı çözüm? Türk işi yasaklama kafası işte, sana değil de uygulayıcılara söylüyorum. 10 tane ekip çıkarıp istemeden pahalı benzin koymaya kalkana ceza kesersin denetim dedikodusuyla herkes kendisine çeki düzen verir. Beni niye üründen mahrum bırakıyorsun?

Motosikleti
1190 ADV
KTM'in 690'daki modu dünya turu yapan dayıların alacakları 90 oktan altı bok kıvamındaki benzinler için. Elbette modern sistemler yakıtın kalitesine göre elli tane parametreyi ayarlıyorlar da, daha iyi yakıtla daha iyi çalışmasına engel değil bunlar. optimum altında da problem olmamasını sağlıyorlar.

Teorik olarak evet elbette başka etkenler de olabilir, ama 15 gün üst üste yaşayıp sadece benzin değiştirmekle bir anda tekrar şekilde değiştiren deneyim de o kadar random değildir sanki. Bu tecrübemden yola çıkarak bilimsel makale yazamam yani ama ne olduğu da ortada, tekil bir sefer de değil, birden fazla araçla tekrarlanmış aynı etki. Bu farkın rafineri çıkışından var olduğunu iddia edemem, elimde bir araştırma veri falan yok ancak gerçek dünyadaki son ürüne geldiğimiz zaman bizde satılan benzinle Avrupa'da satılan benzin arasındaki fark, özellikle yüksek sıkıştırmalı veya aşırı beslemeli araçlarda bas bas bağırıyor.

Satıcılar sormadan daha karlı ürüne yönlendiriyorsa buna göre bir yaptırım uygulanır. Farklı ürünü ortadan kaldırmak mı çözüm? Türk işi yasaklama kafası işte, sana değil de uygulayıcılara söylüyorum. 10 tane ekip çıkarıp istemeden pahalı benzin koymaya kalkana ceza kesersin denetim dedikodusuyla herkes kendisine çeki düzen verir. Beni niye üründen mahrum bırakıyorsun?

Saçmalıklar ülkesiyiz işte... Faydalı birşeyi suistmal eden varsa faydalı şey ortadan kaldırılır bizde. Halen istasyonlarda birinin gelip araca yakıt koymasını bekliyoruz. Kart ile ödeme yapacaksak, markete girip sıra bekleyip ödemeyi yapıyoruz. Birde kart slip'ini pompacıya veriyoruz. Ama herhangi birini değil, üsttekini :) Bu kadar tantana sonrasında da benzin yerine mazot da koyulmuş olabilir aracına.

Bolkar dağları gezisinde Pozantı yolunda 10 tane istasyona girip benzin bulamamıştım. En son bir köyde bakkaldan benzin aldım.

Ne yapalım bizden kötü durumda olanlar da var, onlara bakım mutlu olalım bari. İran misal, petrol zengini... Benzinleri çamurdan hallice, herkesin benzin kartı var... Belli bir limitin üstünde benzin alamıyorsun. Tahran da uzun bir tünel var misal, motosikletle o tünelden 2 kere geç, akciğer kanseri oluyorsun.

Mutlu olmak istiyorsan batıyı gezme :)

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Bende Denizli-Kale-Antalya yolu var dağdan orman içinden, bakkaldan süt güğümüyle benzin almıştım. O yörük kadını teyze hala dün gibi aklımda.

Kalın benzin nedir onu ben de merak ediyorum.

Efendim kalın benzin ; yüksek enflasyon sebebiyle artan maliyetlerin, benzin kullanıcıları üzerinde yarattığı negatif etkidir. Diğer bir deyişle 3 sene önce 10 tl den aldığımız benzinin % 40lık tüik enflasyonu ile 4 katına çıkmasıdır. Hatta ve hatta bu kalın benzinin bazı basur problemlerini hızlıca ortaya çıkardığı da konuşulmaktadır.

Kalın benzini ilk defa duydum ama kalın mazot işi gerçek opetten alınca su gibi yakan araç shellden alınca yakmıyor. Tavsiye olarak daha kalın mazot tavsiyesi varsa alırım.

reo

Baktım da 2018 yılından beri Hint malı motor kullanıyormuşum ve hepsi Bajaj ve TVS marka olmak üzere 6 tane motor sahibi olmuşum.
Hatta geçen yıl 8 ay kadar da TVS Raider kullandım.

Ancak bahsettiğiniz yakıttan kaynaklanan durumu hiç yaşamadım. Yakıtı genelde Türkiye Petrollerinden, bazen Opetten, nadiren diğerlerinden alıyorum.

Eski petrol çalışanı olarak şunu söyleyeyim.95 oktan ve 98 oktan arasındaki fark benzinin yada mazotun sıkışmaya dayanıklılığını temsil eder.lpg de bu değer 105 oktan. Modifiyeci arkadaşlar bilirlerki yakıt ne kadar sıkıştırmaya dayanırsa o kadar bg alırsın.98 oktan 95 oktana göre daha dayanıklıdır. motordaki sıkıştırma oranını arttırdıkça yakıtın sıkışma yüzünden istenmeyen zamanda parlaması istenmez. vuruntu denir bu tabire. Buji çakmadan alev alan benzin piston üst ölü noktaya gelmeden ateşlenmesi sorunudur. Benzinliklerde gördüğünüz katkı maddeleri bu oranı arttır. GTR arabası olan bu karışımı koymadan tr de o arabanın tam performansını alamaz. Tr de bu sistem düzgün uygulanmadığı için epdk bu işe el atmı ve etanol seviyelerini tüm ülkede sabitlemiştir. Vee evet tüm petroller yakıtı aynı refineri dolum tesislerinden alır. Tüpraş-Socar falan.

---------- Mesajlar birleştirildi - 09:01 ---------- bir önceki mesaj zamanı 08:51 ----------

Şunuda ekleyeyim. Petrollerde bulunan yakıt tanklarının en dibinde yaklaşık 200lt kadar su bulunabilir. Bu su nemden ve güvenlik amacı ile oradadır. Eğer yakıt alacağınız istasyon o anda dolum işlemi yapıyor ise o anlık o istasyondan yakıt almayın. Tank içindeki çalkalanan karışım yüzünden inceden su da dolabilir arabanıza motorunuza. Bu petrollerin satatik elektirik ve oluşan pis tortunun suyun altında kalmasını istemesidir. Dizeller yine bir şekilde yakar atar. Benzinde ufak teklemeler yaşayabilirsiniz. Bu su muhabbeti petrollerin para kazanmak için yaptığı bir şey değil bunu söyleyebilirim. Köşe başı petrollerden değilde karşıdan baktığınızde eli yüzü düzgün duran petroller zaten herşeyi ruhsatnameye göre yapıyorlar. korkunuz olmasın. Aytemiz opet shell po benzinde tercihimdir. Mazotta ise bp gerçektende bir zamanlar iyidi farklı bir etanol karışımı ile mazotun moleküler bağları ile oynamışlardı. Reklamlarda hatırlarsanız tek depoda 40 km daha fazla yol diye. bp çekildi ülkeden ne olur bilmiyorum

Kalın benzin, kalın mazot diye bir şey mi var? Türkiye'de üretilen tüm akaryakıtlar Türkiye genelindeki 5 rafineride aynı standartlarda üretilir. Ayrıca şuranın buranın benzini farklı muhabbeti de boş maalesef, hepsi aynı rafineriden geliyor, tabii aynı şehirden alıyorsanız.

Kalın benzin, kalın mazot diye bir şey mi var? Türkiye'de üretilen tüm akaryakıtlar Türkiye genelindeki 5 rafineride aynı standartlarda üretilir. Ayrıca şuranın buranın benzini farklı muhabbeti de boş maalesef, hepsi aynı rafineriden geliyor, tabii aynı şehirden alıyorsanız.

Evet hepsi aynı rafinerilerden alıyor ama kendi laboratuvarlarında geliştirdikleri katkı maddelerini ekliyorlar fark burada , özellikle Shell , BP ve son yıllarda PO nun geliştirdiği yakıt katkıları öne çıkıyor , tüketiciler bu katkıları öncelikle performansa yönelik ürünler zannetsede daha çok yakıtdaki suyu elimine etme , korozyonu ve karbon birikintisini temizleme gibi özellikleri var , yanma odası sıcaklığını düşürme , vuruntu engelleme , sürtünme azaltma , egzoz emisyonunu düşürmek gibi amaçlarıda var bu katkıların , performansı direkt etkileyen ürünler yüksek oktanlı yakıtlardı fakat yeterince denetlenemediği için ekstra farkla satılması yasaklandı , aynı şekilde mevcuttaki 95 oktan benzin fiyatıda sabitlendi , şirketler isterse 100 oktan benzin satabilir ama bunun için extra fark talep edemez , konu hakkında son duyumum bu şekildedir..ayrıca kalın benzin dedikleri katkılı benzindir yani Shell deki Vpower ve Bp deki Ultimate (diğer markalardaki ticari isimleri nedir hatırlayamadım) gibi ürünler , bizde Alman , Italyan , Tayvan , Çin malı motosikletler var hiçbirinde yakıtı şundan aldım hopladı , zıpladı , cortladı gibi bir durum olmadı :) ha bir istasyon bilerek yada kazara suyu dayamıştır motor tekler vs bu Shell de olur Opet de , bunun yakıtdaki katkı ile bir alakası yoktur.

Evet hepsi aynı rafinerilerden alıyor ama kendi laboratuvarlarında geliştirdikleri katkı maddelerini ekliyorlar fark burada , özellikle Shell , BP ve son yıllarda PO nun geliştirdiği yakıt katkıları öne çıkıyor , tüketiciler bu katkıları öncelikle performansa yönelik ürünler zannetsede daha çok yakıtdaki suyu elimine etme , korozyonu ve karbon birikintisini temizleme gibi özellikleri var , yanma odası sıcaklığını düşürme , vuruntu engelleme , sürtünme azaltma , egzoz emisyonunu düşürmek gibi amaçlarıda var bu katkıların , performansı direkt etkileyen ürünler yüksek oktanlı yakıtlardı fakat yeterince denetlenemediği için ekstra farkla satılması yasaklandı , aynı şekilde mevcuttaki 95 oktan benzin fiyatıda sabitlendi , şirketler isterse 100 oktan benzin satabilir ama bunun için extra fark talep edemez , konu hakkında son duyumum bu şekildedir..ayrıca kalın benzin dedikleri katkılı benzindir yani Shell deki Vpower ve Bp deki Ultimate (diğer markalardaki ticari isimleri nedir hatırlayamadım) gibi ürünler , bizde Alman , Italyan , Tayvan , Çin malı motosikletler var hiçbirinde yakıtı şundan aldım hopladı , zıpladı , cortladı gibi bir durum olmadı :) ha bir istasyon bilerek yada kazara suyu dayamıştır motor tekler vs bu Shell de olur Opet de , bunun yakıtdaki katkı ile bir alakası yoktur.
Katkı eklense dahi benzin benzindir. Sonuçta motor sporları derecesindeki yakıtları kullanmıyoruz. Yakıta yapacağınız katkılar suyu azaltmaz, çünkü yakıt standartlarında maksimum su oranı da mevcut. Benzin, metal yüzeylerde korozyon yapan bir malzeme değil, korozyonu da azaltmaz. Karbon birikintisini devirli kullanarak önlersiniz. En kral yakıt bile uzun süreli düşük devir kullanımda karbon birikimi yapar. Yanma odasının sıcaklığını ve vuruntuyu düşürmek de oktan ve etanol miktarıyla ilgili. Bunlar da rafineriler de standart olarak üretildiği için pek bir şey etkilemez.

Oktan konusunda şöyle bir durum var. 100 oktan benzini 95 oktan benzinden daha pahalı satabilirler, bunun önünde bir engel yok. Rafinerilerde 98 oktan benzin de üretiliyor fakat yüksek oktan yüksek performanslı motora lazım. E10 veya 105 oktan yakıt üretmenin ve maliyeti hem tüketici hem üretici tarafında artırmanın lüzmu yok.

250NK ve 200'lük Bajaj'ların Facebook gruplarında Shell'den VPower benzin aldığı için bujilerinin patladığını iddia eden kişiler vardı. Önceki motorum 250 NK'ydı, bizzat denedim. Sürekli Shell'den VPower aldım, 5 bin kilometrede hiçbir sorun görmedim. Bu kalın benzin muhabbetlerinin kişisel kullanımdan kaynaklanan sorunları örtbas etmek için uydurulduğunu düşünüyorum açıkçası.

Belki eklenen bir katkı yanma verimini artırıyordur, ya da benzinin atomize olma oranını artırıyordur ama bunlar da neredeyse yok denecek kadar düşük farklar, en azından günlük kullanımda. Benzine su veya yabancı madde karışma olayları akaryakıt istasyonunda yaşanır çoğunlukla. Kurumsal (franchise olmayan) akaryakıt firmalarında bu tür durumlar daha düşük oluyor çünkü denetim kalitesi daha yüksek.

Kıssadan hisse, benzin aldığınız yer kaçak veya sulu benzin satmıyorsa markasının önemi yok, alın geçin. Benzin benzindir, kaynağı aynıdır.

Katkı eklense dahi benzin benzindir. Sonuçta motor sporları derecesindeki yakıtları kullanmıyoruz. Yakıta yapacağınız katkılar suyu azaltmaz, çünkü yakıt standartlarında maksimum su oranı da mevcut. Benzin, metal yüzeylerde korozyon yapan bir malzeme değil, korozyonu da azaltmaz. Karbon birikintisini devirli kullanarak önlersiniz. En kral yakıt bile uzun süreli düşük devir kullanımda karbon birikimi yapar. Yanma odasının sıcaklığını ve vuruntuyu düşürmek de oktan ve etanol miktarıyla ilgili. Bunlar da rafineriler de standart olarak üretildiği için pek bir şey etkilemez.

Oktan konusunda şöyle bir durum var. 100 oktan benzini 95 oktan benzinden daha pahalı satabilirler, bunun önünde bir engel yok. Rafinerilerde 98 oktan benzin de üretiliyor fakat yüksek oktan yüksek performanslı motora lazım. E10 veya 105 oktan yakıt üretmenin ve maliyeti hem tüketici hem üretici tarafında artırmanın lüzmu yok.

250NK ve 200'lük Bajaj'ların Facebook gruplarında Shell'den VPower benzin aldığı için bujilerinin patladığını iddia eden kişiler vardı. Önceki motorum 250 NK'ydı, bizzat denedim. Sürekli Shell'den VPower aldım, 5 bin kilometrede hiçbir sorun görmedim. Bu kalın benzin muhabbetlerinin kişisel kullanımdan kaynaklanan sorunları örtbas etmek için uydurulduğunu düşünüyorum açıkçası.

Belki eklenen bir katkı yanma verimini artırıyordur, ya da benzinin atomize olma oranını artırıyordur ama bunlar da neredeyse yok denecek kadar düşük farklar, en azından günlük kullanımda. Benzine su veya yabancı madde karışma olayları akaryakıt istasyonunda yaşanır çoğunlukla. Kurumsal (franchise olmayan) akaryakıt firmalarında bu tür durumlar daha düşük oluyor çünkü denetim kalitesi daha yüksek.

Kıssadan hisse, benzin aldığınız yer kaçak veya sulu benzin satmıyorsa markasının önemi yok, alın geçin. Benzin benzindir, kaynağı aynıdır.

Tamam hocam sen denk geldiğin en dandik yerden al benzin benzindir..

Uzun vadede benzinin kalitesi yağın kalitesinden önemlidir diyerek beti artırıyorum.

Uzun vadede benzinin kalitesi yağın kalitesinden önemlidir diyerek beti artırıyorum.

Yağın kalitesi benzin kalitesinden çok daha önemlidir , kalitesiz yada sahte yağ ciddi masraf açar motor kilitlenip kalır ne olduğunu anlamazsınız , benzin aksırır tıksırır kendini belli eder..

Yağın kalitesi benzin kalitesinden çok daha önemlidir , kalitesiz yada sahte yağ ciddi masraf açar motor kilitlenip kalır ne olduğunu anlamazsınız , benzin aksırır tıksırır kendini belli eder..

Sahte başka bir şey, yanlış yağ da o potaya girmez.
JASO MA'sı olan, doğru viskozitedeki en kötü(?) yağı düşünelim mesela.

Motosikleti
Ns200 15"

Abi fakat şöyle bir durum var bence. Bir insan yakıtı ücra köşelerden almadığı sürece pekte bir problem yaşanmıyor fakat çoğu insan motosiklete hangi sertifika yağ koyulmasını gerektiğini bilmiyor. En kötü yakıt kullanımı yanma odasına zarar verir ve çözülür fakat yağ kötülüğü direkt krankı etkiliyor, dahada ilerlerse komple motorun rektefiyesine kadar gider, kötü yakıtın bu kadar sonuçlar açmasına ben ihtimal vermiyorum.

Kalite yazmışsın o açıdan yorumladım , yanlış viskozite seçimi kişilerin hatası ama dediğin gibi herhangi bir motora çok farklı vizkozite yağ koyulsa öyle zart diye kitlemez..

Son düzenleme:
Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Sevgili Propaganda, akaryakıt evet üretenler aynıda, satan arkadaşların üretimleri farklı. Bunların bazısı sucuğu sakatat'tan değilde sakat at'tan yapıyor. İçine solvent karıştırıyor vb. Benzin aynı ama deposuna girince içerik değişiyor.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar