Bu forum enteresan gerçekten. Havadan nem kapan bir dinamiğe sahip. Herkeste bir gerginlik, herkeste bir üstün gelme çabası...
Bu kadar net ve açık, yazılı verilerle iletişim kurulan bir konuda bile tatsızlık çıkıyor ya, hayret ediyorum. Tamam deyip geçeceyim ama öyle de değil ki birader. Gönül razı olmuyor işte...uzatıyoruz anlamsızca. Ülkenin sorunu bu, mutsuz ve gergin insanlar topluluğuyuz.
Yazmadığımız söylemediğimiz şeyleri yazmışız söylemişiz gibi cevap vermeniz ilginç gerçekten. Avrupalı yada Japon olunca hiç problem yaşamayacağım o yüzden kanuna yönetmeliğe gerek yok diyen olmadı zaten.
"Yazmadığımız şeyleri söylemişiz gibi cevap veriyorsun" diyor adam ama bir üstte de şunu yazıyor...
kanun ve yönetmelikten doğan haklarımızı tabiki bilelim ama en başından mantıklı hareket edelim kanun ve yönetmelikteki hakları kullanmaya ihtiyacımız kalmasın.
Özeti: Voge veya Çinli almaz isek, Kanun ve Yönetmeliklerdeki hakları da kullanmaya gerek kalmaz.
Ya bunu demek istemiyor, yada kendini doğru ifade edemiyor...
Ben ne dediğinizi anlıyorum da, o dediğiniz bu şekilde yazılınca hiç bir anlam ifade etmiyor arkadaşım.
BAKIN TEKRAR EDEYİM;
Ben kimseye servis hizmeti eksik, yedek parça bulunurluğu az, sorun durumunda ehil elleri bulamayacağınız markaları sırf Kanun ve Yönetmelikler var diye alın demiyorum. Nitekim ben de bir tüketici olarak sorunlarla uğraşma fantezisi olan bir adam değilim...
SÖYLEDİĞİM ŞU;
Kanun ve Yönetmelikler geneli kapsayan yasal dayanaklarınızdır. Bunu ne zaman, nerede, nasıl kullanmanız gerekeceği ise hiç belli olmaz. Haklarınızı bilmediğiniz zaman da, tercih ettiğiniz ürünün/markanın hiç bir önemi kalmaz. İster Japon, ister Avrupalı, ister Amerikalı, ister Hintli, ister Çinli motosikletleri tercih edin; sorun yaşama durumunda yasal haklarınızı bilmediğiniz ve kullanmadığınız koşulda hak kayıpları yaşayacaksınız. Ha, benim memleketimin insanı "bir şey olmaz abii" amentüsü ile büyüdüğü için çoğunlukla kadercidir, hak aramayı pek sevmez, zor gelir, umursamaz, önemsemez, vs. Halbuki elinde e-devlet gibi digital bir ortam vardır. Son derece basit, bedava olan bir yasal bir başvuruyu yapmaktan çekinir.
Gelelim Voge özeline;
Bu markayı insanlar neden tercih ediyor? Ekonomik, ulaşılabilir, görsel, vb. kriterler. Bu markayı alan/satan varsa demek ki ortada somut bir veri var. Şimdi Türkiye'de böyle bir piyasa varsa, Voge veya Çinli herhangi bir markayı tercih eden adama, toptancı bir anlayışla "ÇÖP" demenin alemi var mı? Çöp veya değil, burada verilmesi gereken öneri, sorun yaşama durumunda nasıl hareket etmesi gerektiği ve bunun yasal olanakları.
Ben de bunu yaptım/yapıyorum. Yoksa "amaan boşver, parçası yok, servisi yok, tüketici haklarıyla mı uğraşacaksın, alınmaz" vb. yazmak en kolay iş. Ben bunu yazmayı bilmiyor muyum da, sayfalardır zaman harcayıp, insanları bilgilendirmeye çalışıyorum.
Bakın Taylan ne diyor: Tartışma da böyle çıktı ya zaten;
Kanunlar çıkıp “bir ürün getiriyorsan on yıl parça garantisi vereceksin. Bir parçayı temin edemiyorsan şöyle şöyle ceza uygularım” falan demiyor.
Taylan Yasa ve Yönetmelikten habersiz işte. Halbuki Yönetmelik motosiklet özelinde 10 yıl parça garantisini zorunlu kılıyor.
Benim hedefim de zaten Taylan gibi yasal haklarından bi haber olan üyelerimiz ve bu konuya internet ortamında bir şekilde denk gelebilecek diğer Türk vatandaşları. Yoksa bilen zaten biliyor, umursamayan zaten umursamıyor. Kimsenin derdi de beni kişisel olarak bağlamıyor.
Öğrenen teşekkür eder geçer, umurunda olmayan “bu da amma uzattı” der kapatır konuyu…