[url]https://i.hizliresim.com/mm57t4j.png[/url]
hasmet illa ilkokul matematik problemi gibi 2/3 , 3/4, 4/5 gibi kesirli fiks bir rakam mı vermemiz gerekiyor? Ben diyorum benden kesilen, harcadığım paradan elde edilen verginin dini oluşumlara, göçmenlere giden ne kadarı varsa %100'ü ite köpeğe gitsin, benim de bir vatandaş olarak talebim bu. Eğer hayvanlara harcanmayacaksa da o para yakılsın, yandaşa da geçmesin hakkım emeklilere de.
Güzel. Peki sence bu talebin gerçekleşecek mi?
Meselenin hayatla vicdanla yürekle hiç bir alakası yok. Mesele tamamen para. İnsanlara "Sokak köpekleri toplatılacak, uygun barınaklarda doğal yaşam süreçleri boyunca bakılacak, ve bunun size hiç bir maliyeti olmayacak" dendiğinde, bir sürü insan çıkıp "olmaz, ille de öldürecez tüm köpekleri" mi diyecek? Tabii ki hayır.
Mesele hayat, vicdan, yürek değil, mesele tamamen para. İnsanların çoğu bu sorunun en hesaplı ve acısız yönden çözümünden yana, gerektiğinde sahiplenilmeyen köpeklerin acısız ölümü de dahil. Bunun sebebi hayvanların öldürülmesinden zevk alan caniler olmalari değil. Sen de etini yediğin hayvanların öldürülmesinden zevk almıyorsun sonuçta. Bunun sebebi, milyonlarca sokak hayvanına barınak ve doğal yaşam süreleri boyunca bakım-görüm sağlamanın herkese getirecegi ciddi mali yük.
Velhasıl "bu sorun hiç bir sokak hayvanı öldürülmeden halledilsin" diyorsan, aynı zamanda millete "pamuk eller cebe" de demiş oluyorsun. Bu noktada ortaya çıkan en doğal soru şu: Bu isteğin için ne kadar maliyetin altına girmeye hazırsın? Çünkü mesele kimin ne kadar vicdanlı olduğu değil, kimin bu iş için ne kadar maddi fedakarlık yapmayı kabullendiği. Sorun vicdanda ve lafta değil, sorun parada. Yoksa başkasının parasıyla vicdan edebiyatını herkes yapar... ama bu elle tutulur bir çözüm üretmez. "Ben bir rakam vermek istemiyorum, onun yerine iktidar vergimi öyle değil de böyle kullansın" demek te öyle.
Diyeceğim o ki, sokak hayvanlarının yaşamı gerçekten umrunuzdaysa:
1. millete hayat, vicdan, yürek dersi vermeyi bırakın
2. bu işin maliyetini ortaya çıkarın
3. bu verinin ışığında makul bir çözüm önerin.
Maliyet yüksek diyoruz, "hayır değil" diyorsunuz. "E o zaman maliyeti siz çıkarın" diyoruz, vicdan-yürek edebiyatı dinliyoruz (@killingroad hariç.) Olmaz ki böyle.