Yettim ben de geveleyeceğim
Kanuni / kaza raporu açısından bir şey söylemek zor.
Minibüs önündeki trafikteki yavaşlama nedeniyle duramayacağı için/duramayacağını düşünerek ani şekilde şerit değiştiriyor. Önündeki trafiği yeterli hız ve mesafede veya dikkatte takip etmediği anlamına gelir, bu da ona hata yazar.
Motosikletli ise olmaması gereken bir yerde seyir halinde, zaten emniyetten giderken gerçekleşecek kasalarda 0 kusur alma ihtimalimiz yok. Göz yumuluyor olması kaza kusurunu kapatmıyor. Şeride aniden yandan girilmesi arkadan çarpma durumunda göz önüne alınan bir şey mi bilemedim, Türkiye trafik kanunlarına güvenmiyorum bu konuda. Normalde değerlendirilmesi gereken bir şey olmalı, ben otobanda orta şeritte 110kmh ile gidiyorken son anda sağdaki araç 50kmh ile şeridime girdi diye arkadan çarpınca suç bende olacak değil heralde..
Herhangi bir kazanın ya da trafikteki bir olayın sadece kanun nizam yönüyle değerlendirilmesini aşırı saçma bulduğum için de yorumsal olarak fikrimi de yazmak istiyorum. Suçun büyük kısmını minibüse yazarım ben, önündeki trafiğin ani durmasına karşılık olarak sen sağa sola kaçma gereksinimi duyuyorsan;
a. Yakın takip ediyorsun. Yanlış.
b. Trafiğe bakmıyorsun. Yanlış.
c. Frenlerin iyi durumda değil. Yanlış.
Zaman zaman duramayacağım diye ben de farklı şeride geçiyorum, yalan yok. E bu benim hatalı olduğum gerçeğini değiştirmiyor. Ayrıca bunu yapacağım zaman da direksiyona müdahale etmeden önce gireceğim şeride aynadan bakıyorum gelen var mı diye. Aracın kazadan kaçmak için manevra yaptığı şerit sol şerit de olabilirdi ve sol şeritte nizami şekilde giden araç minibüse çakabilirdi, o zaman ne olacaktı?* Minibüs sürücüsünün davranışındaki hatayı, manevra yaptığı yerin araç trafiğine açık bir alan olup olmaması değiştirmez. Oradan bir ambulans veya itfaiye de hakkı doğrultusunda tam gaz geliyor olabilirdi. O zaman suçlu şimdi suçsuz diyemeyiz, yaptığı hareketi buna göre değerlendiremeyiz. Minibüs sürücüsü esas kusurludur.
Motosiklet sürücüsüne bir kusur vermek gerekirse öndeki trafiğin durduğunu farkettiyse hızını azaltmalıydı ama o kısımları göremiyoruz kamera açısından dolayı. Bir de yine çok hızlı gerçekleştiği için beylik laf etmek istemiyorum ama sanki daha iyi fren yapılabilirdi gibime geliyor.
*Gözden kaçırılmaması gereken sorumlu ise, öndeki trafiğin bir anda durmasına neden olan, muhtemelen aslında saçma sapan bir hareket yapıp frene basarak arkasındaki trafiği durduran ve bu kazadan haberi bile olmayan bir zerzavat. Trafikte özellikle araba kullanırken sinir krizi geçirmemek için kendimi zor tutuyorum. İstanbul'da araç sürücülerinin 80%'i falan yolda başka kimse yokmuş, yaptığı fren/şerit değişikliği kimseyi etkilemezmiş gibi, sorumluluk arkadan gelendedir kafasıyla aptal saptal hareketler yapıyor. O kadar gereksiz ve tehlikeli frenler yapılıyor ki, tehlikeliden kastım sert fren de değil, salak salak bir şey yapıp durduk yere frene basıp ortalığı karıştırıyor insanlar.
---------- Mesajlar birleştirildi - 12:35 ---------- bir önceki mesaj zamanı 12:28 ----------
Çarptığı araç emniyet şeridini doğru kullanmış ve kazayı önlemek için kendini oraya atmış ama orada da büyükbaş'a denk gelmiş.
Emniyet şeridinin kullanım amaçları arasında duramayacağım diye kaçılacak bir alan olması bulunmuyor. Emniyet şeridi arıza yaşayan araçların trafiğin akışına engel olmamak için duraklama yapabilecekleri ve bir acil durumda acil durum araçlarının duran trafiğe takılmadan ilerleyebilmeleri için bulunan bir şertitir.
Duracak şekilde gideceksin.
İşin trajikomik yanı, akan trafikten çok da yüksek bir hızda ilerlemeyen motorcuyu (duramayacak bir hızda olduğu için) çok hızlı diye eleştirirken, duramayacak şekilde giden minibüs şöförünün bu hareketine "doğru yapmış" demen. Motorcu bu olay olurken kendini sol şeride atsaydı ona da arkadan gelen bambaşka bir araba çarpsaydı mesela o zaman da motorcu doğru olanı yapmış ama arkadaki araba mı suçlu olacaktı? Emniyet şeridinde gidiyor olmak kazanın oluşumuna etki eden bir şey değil, tıpkı ehliyetsizken kaza yaptın diye tamamen kusursuz olduğun bir kazada sana kusur yazılmayacağı gibi, kazadan bağımsız bir ihlal.