- Motosikleti
- Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Viraja girmeden önce zaten yavaşlamış olmak konusunda hemfikir sanırım herkes. Ama oldu ya viraja girdik, bir şekilde birazcık daha yavaşlamamız gerekiyor, o zaman frenleri kazık gibi asılmak tabi ki olmaz, hafif hafif çok hafif fren yaparak amortisörlerin basılmasına / yerleşmesine (bunu tam yazarak ifade edemedim ama) izin vererek fren yapıp yavaşlamak mümkün. Ön fren motoru dikleştiriyor yani çicginin dışına çıkmamıza, virajda açılmaya neden olabilir çok abartmamak lazım ama arka fren de kayarsa o da fena motor daha çok yatar, dengeli bir şekilde hafif hafif fren yapmak mümkün, haa motor çok dikleşti eğer virajda açılacak yer varsa yani karşı şeride geçmeyeceksek ya da yoldan çıkma tehlikesi kalmadıysa ön freni biraz daha sıkıp motoru dikleştirip daha çabuk yavaşlatıp hemen ardından freni bırakıp motoru yatırabiliriz.
Bu konuda Cyan'ın ve Nikki'nin dediikleri aslında benzer şeyler. Nikki çok ani yavaşlayacak payı kalsın diye viraja içten giriyorum demiş, bu da düşününce mantıklı.
Viraja girerken benim bildiğim, pistte değilsek önce görüş önemli, yani ne kadar çok ilerisini görebileceğimiz noktadaysak o kadar önce görürür ileride bir tehlike var mı, sonra da güvenlik, görüş iyi olacak diye mesela sağa virajda şeridin çok solund akonumlanırsak da karşıdan gelen, önünde yavaş giden aracı virajda sollamaya kalkan bir dallama sürücü ile karşılaşma ihtimalimiz de var, sağa virajda şeridin sen sagından yani çok içeriden girersek de hem dönüş daha keski olur hem ileriyi çok göremeyiz, bir denge bulup o çizgide viraja girip gerektiğinde açılabilecek pay da olsa iyi olur noktalar iyidir. tabi gaza gelip yardırıyor da olsak pay bırakmak lazım frene ne kadar az iş düşerse o kadar iyi.
Bu konuda Cyan'ın ve Nikki'nin dediikleri aslında benzer şeyler. Nikki çok ani yavaşlayacak payı kalsın diye viraja içten giriyorum demiş, bu da düşününce mantıklı.
Viraja girerken benim bildiğim, pistte değilsek önce görüş önemli, yani ne kadar çok ilerisini görebileceğimiz noktadaysak o kadar önce görürür ileride bir tehlike var mı, sonra da güvenlik, görüş iyi olacak diye mesela sağa virajda şeridin çok solund akonumlanırsak da karşıdan gelen, önünde yavaş giden aracı virajda sollamaya kalkan bir dallama sürücü ile karşılaşma ihtimalimiz de var, sağa virajda şeridin sen sagından yani çok içeriden girersek de hem dönüş daha keski olur hem ileriyi çok göremeyiz, bir denge bulup o çizgide viraja girip gerektiğinde açılabilecek pay da olsa iyi olur noktalar iyidir. tabi gaza gelip yardırıyor da olsak pay bırakmak lazım frene ne kadar az iş düşerse o kadar iyi.