Motora yeni başlayacağım olmuşken Yamaha olsun dedim. Fakat Yamaha motorlarını Çıplak hali ile satmıyor. Liste fiyatına ek aksesuar paketi adı altınca ciddi bir ücret daha talep ediyor. Normal de bu aksesuarlar tercihe göre değişir ister tercih eder ister etmezsiniz. Ben bunla mücadele etmeye çalıştığım süre içerisinde kısa sürede üstüne zam geldi. Daha kimbilir kaç para zam gelir.
Yamaha türkiyeye yazdım.Bana gönderdikleri cevap : Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanuna göre, her bayi tavsiye edilen ürün bedelinde kampanya, aksesuarlı satış ve indirim ya da artırım yapma veya yapmama, yaparsa da ne kadar yapacağını kendi inisiyatifinde belirleme yetkisine sahiptir.
Şikayet var sitesine yazmak için girdiğimde ise bir çok insanın yamaha maduru olduğunu gördüm. Ayrıca garanti ve servisbakım vs.. gibi aşamalarda da sorun yaşamış ve şilayetçi olmuş insaların yazılarını okudm. En son Cimere yazdım ama bu adamları devletin kanınları koruyor ise vatandaşı kim koruyacak şaşırdım kaldım.
Japon firmasıdır sağlam firma dedik meğer kazın ayağı öyle değilmiş. Siz siz olun Yamaha dan uzak durun.
yamahanın, şikayet sitelerinde de verdiği bu klasik cevap maalesef doğru değildir. bu cevap, yamaha yönetiminin çok da iş bilenlerden oluşmadığını veya müşterilerini ciddiye almadığını ya da daha kötüsü artık yalan söylemeye başladığını gösterir.
öncelikle kanunları yayımlama yetkisi bakanlıklara değil cumhurbaşkanına aittir. ikincisi 4054 sayılı kanunda, belirtilen şekilde bir hüküm yoktur. tam aksine bu kanunun 4. maddesinin f bendinde "Anlaşmanın niteliği veya ticarî teamüllere aykırı olarak, bir mal veya hizmet ile birlikte diğer mal veya hizmetin satın alınmasının zorunlu kılınması..." yasaklanmış olup bu eylem para cezasına tabi tutulmuştur.
belli bir markanın ürünlerini satma tekeline sahip olan bayinin, markanın belirlediği liste fiyatı üzerinden satış yapması da, aksesuarlı satış zorunluluğu getirmesi de hukuka aykırıdır. lakin hukuk ayaklar altında olduğundan bu dedikoduya hızla inanılmış ve mevcut piyasa da maalesef buna göre şekillenmiştir.
bayinin fiyat belirleme yetkisi olsa idi, aksesuarlı alımı zorunlu tutmaz, motosiklet nasıl geldiyse o şekliyle ve yine liste fiyatı üzerinden satardı. ancak bu dedikodu bayinin işine geldiği için ve bir sorun olduğunda(mesela ticaret bakanlığı veya vergi dairesiyle), "müşterimiz aksesuarlı ürün istediğinden liste fiyatı üzerinden sattık" şeklindeki savunması hazır olduğu için ve dahi bunun aksi kanıtlanamadığı için, aksesuarlı ürünü, üstelik liste fiyatının çok daha üstünden satabiliyor.
Ne anladık:
1- bayi liste fiyatı üzerinden satış yapamaz; ki yapamıyor. bu yasağı geçmenin tek yolu ürünün süslenmesi. süsün fiyatı ise tamamen serbest piyasa. ön cama 3 bin de diyebilirsiniz, 30 bin de.
2- bayi ürün satışında aksesuar almayı zorunlu tutamaz(4f gereği).
bu bayiler nasıl para kazanacak sorusuna verilecek cevap ; liste fiyatından satış yaparken nasıl kazanıyorlar ise öyle.
ne yapmalıyız sorusuna verilecek cevap; a) almayın. b) muhakkak almalıyım ama canım da sıkılıyor bir şeyler yapmalıyım diyorsanız, alım satım sürecine (sıraya yazılma, aksesuarın zorunlu tutulmasının size bildirilmesi, fiyatın söylenmesi, faturalandırılması vesair belgelerin temini) tanık olacak birini bulundurun. işlem sonucunda da durumu anlatır bir dilekçeyle, ticaret bakanlığı, gelir idaresi başkanlığı, cumhuriyet başsavcılıklarına(kurum çok) başvurabilirsiniz.