En azından bir zaman yapmışlar. İçlerinde olmasa o zaman da yapmazlardı. Peki ya saydığım Avrupa markaları ne zaman yapmışlar?
Japonlarin genel olarak muhafazakar yaklaşımı olduğuna katılıyorum. Ama dayanıksızlık, üretim kalitesizliği ve yetersiz dizaynı, tümden performansa fatura etmeye kesinlikle katılmıyorum. Etkisi tabii ki var, ama imkansız değil.
Avrupa markaları ne mi yapmışlar?

Performansın bir tane güzel faturası var. Dayanıklılık.
Muhafazakar olmamamanın çok güzel faturası var. Süprizler. 20 yıl boyunca 20 tane motorunda kullanabildiğin, eh fena da iş görmeyen bir arka maşa yerine o motora özel, her kullanıcının fark hissetmeyeceği bir durum olsa da limite getirildiğinde ya da performans sürüşünde fark oluşturabilecek bir komponent kullanıyorsan, o motora özel bu yeni tasarımın yol açabileceği sorunlara da hazırlıklı olmak lazım.
Mesela 2008 1000RR.

Bunu daha az sıklıkta yaparsan daha az problem yaşıyorsun yani bu çok basit bir denklem.
Günün sonunda Avrupalılar motosikleti veya otomobili zaten icadından itibaren kullanan geliştiren toplumlar, yenilik peşinde deneyip bazen batırıyorlar. Japonlar ise Amerika'ya ölümsüz makinalar satarak para kazanmak yolundan gelen bir toplum, onların böyle denemeler yapma lüksleri yoktu ve bu kültür de bu şekilde gelişti. Üstüne kültürel olarak buna müsait olmalarını eklediğimizde sonuç bu oluyor.
Ha motosiklet doğası gereği bu incelikler olmadan da çok hızlı. Otomobiller arasında klasmana göre inanılmaz farklı viraj hızları görmek mümkün, ama motosiklette böyle bir şey yok. Teknik pistlere baktığımızda MotoGP-Moto2-Moto3 arasındaki süreler çok çok kısa. O yüzden ben keyfimi kara düzenden de alırım kardeşim diyen adama gıkımı çıakrtamam zira onlar da çok keyifli ve iyi.
Çok uzattım yine. Evet Japonlar daha dayanıklı, doğal olarak. Ama paramız varsa M3 yerine Lexus almıyoruz, sizin oralarda alıyorlar evet ama biraz sizin oraya özel bu

---------- Mesajlar birleştirildi - 10:33 ---------- bir önceki mesaj zamanı 10:31 ----------
Desmo dan daha avantajlı ne üretildi ki ? mekanik sistemler içerisinde en performanslısı Desmo dur , subap yayları bulunmadığı için krank çıkış gücünden harcanmaz , bujileri söküp yaylı ve özellikle dört subaplı motorları elle çevirin ne kadar güç gerektirdiğine şaşırırsınız , oysa bir desmo motoru küçük bir çocuk bile eliyle çevirebilir..
Desmonun da egzantrikleri daha ağır, da, desmonun üretilme sebebi yayda kaybolan güç değil ki. 1900'lerin başında mı ne icat ediliyor Desmodromik sübaplar, tek amaç da sübap yüzmesine engel olmak. Artık sübap yüzmesi diye bir şey kalmadı diyebiliriz ki, Ducati en çok dayanıklılık istediği motosikletinde de Desmo kullanmıyor artık. (Multistrada V4)
---------- Mesajlar birleştirildi - 10:38 ---------- bir önceki mesaj zamanı 10:33 ----------
Desmo ayarı için modele özel alet edevata da ihtiyaç olabiliyormuş. Genelde bu tip şeyler de ucuz olmuyor.
Avrupalıların en nefret ettiğim huylarından biri işte. Bu inovasyon tarafı da işe etken, ama hal huy tavır etik para kazanma anlayışı vs bin açıdan bakabileceğimiz sebepten bayılıyorlar bu special part işine.
Egzantrik zamanlama için special part

Ducato'ya çakmış gibi olmayalım, bizati Aprilia'nın bok yemesi aşağıdaki arkadaş