yahu tekrar belirtiyorum siz olayın temelini kaçırıyorsunuz.
zaten bu al-sat yapıp bayilerdeki stokları tüketip sizi kendine mecbur bırakan adamlara prim vermeseniz, adamlar bu işi yapmayacak.
Bu işi yapmadıgı için zaten Bayiye gittiğinizde stok ya da sıra boşlugu olacagından motor alabileceksiniz.
Zaten bu durumda enflasyon ya da fiyat farkı olayı sıkıntı olmayacak cünkü motor alabileceksiniz.
abi nasıl bir ülke olduk kara borsayı destekleyip onları savunuyoruz pes ya.
abi o iş öyle olmuyor.
Türkiye tamamen rant ekonomisi üzerine kurulu bir yapıda. rant ekonomisi diye de devlet eliyle yapılan hırsızlıklardan bahsetmyorum, bugün adil bir hükümet gelse de (uzun yıllar doğru programları uygulamadığı müddetçe) türkiye rant ekonomisine devam eden bir yer olacaktır.
bu ülkede ekonomi bu hale gelmediğinde yatırım olarak görülen şeyler nelerdi? ev, arsa, takı işte yastık altına altın falan. bu ülkede betona, toprağa para gömülür, bunların değerlenmesi beklenir ve değerlendir de. bunun kelime karşılığı ranttır. Bizim kültürel ekonomik yapımızda nakti ekonomiye katarak değerlendirme yoktur, en en fazla insanlar bankaya para koyarlar banka ekonomiye kazandırır. bireysel olarak bu çok çok düşük oranda kalır.
yatırım için ev almak ile yatırım için motosiklet almak arasında hiç bir fark yoktur.
oturmayacağı evi satın alan adama kimse rantçı fırsatçı pezevenk demiyorken (hatta toplumun bir çok kesiminden de "helal olsun bak çalışmış kazanmış geleceğini kuruyor" gibi övgü alıyor), binmeyeceği motoru fiyatı artacağı için satın alana neler deniyor. bu açıklamayı yapmama gerek olmaması lazım ama, yapayım yine de. bir tane bindiğim arabam, bir tane bindiğim motosikletim var, pek de prim yapacak rant sağlayacak bir motosiklet değil bildiğiniz üzere =) yan ben kendi davranışımı meşrulaştırmak amacında değilim. ama ülkenin gerçeği buyken kendini koruyabilmek için hareket eden insanlarda sorunun çözümünü bulamayız. ya finansal cehaletten, ya başka bir takım güvensizliklerden ötürü insanların bana göre de yanlış tercih yapıyor olmaları onları suçlamam için yeterli değil. toplumsal yüzeye dağılmış, geniş kitlelerin yaptığı yanlışların adresi o bireyler değildir, bu tüm toplumlar için geçerli. hükümetlere verilen yetkiler unutulmamalı. sorun da oradan kaynaklıdır, çözüm de. hele türkiye gibi devletin (doğru ellerde olsa dahi) günümüz koşullarına göre aşırı fazla noktada hayata müdahil olduğu yerlerde, kesinlikle kaynak burasıdır. çözümün de kaynağı, sorunun çıktığı yerde aranmalı.
eskiden topluma nazaran güzel kazanan insanlar ev alıyordu, arsa alıyordu. sonra yavaşça bu otomobillere doğru kaydı, büyük bir kitle elindeki nakdin erimemesi için otomobil alımına yöneldi, haksız çıktıklarını iddia edebilir misiniz? (hayır bu yükselişin sorumlusu onlar değil. bir ürünün sıfırında bu kadar vergi varsa ikinci eli de yüksek olur, verginin amortismanını beklemeyin

) benzer bir şekilde eskiden otomobillerde gezen kitle de motosiklete kaydı.
bir tane bizzat tanıdığım insan, Hollanda'da yaşıyor, burada evi falan var bir kaç tane, bir tanesinin garajında bir PCX yatıyor. Benim abuzittin verse token'ına $50 deneme yatırımı yapmam gibi o da bir ara bir tane PCX almış. Benzetmeyi finansal ürünler üzerinden yapmıyorum, benim o kadar param vardı alayım bakayım ya dedim ki riski çok çok daha yüksek bir ürüne gittim, o adam da kaç paraysa ne zaman aldığını tam bilmiyorum atıyorum 50bin TL'ye değerlenme ihtimali daha yüksek bir ürüne yöneldi. Ya motosiklet dediğiniz şey temel gıda mı? insanlık hakkı mı? almak isteyenlerin hakkını yemiş falan filan garip şeyler.
e aynısı galeriler için de geçerli. market nasıl bakkaldan ucuza satıyor? toptan daha ucuza aldığı için. e motosiklet sürümü bu kadar olan bir şey değil, toptan alım enflasyon da hesaba katıldığında ucuza almaktır.
eğer bir resmi motosiklet bayisi müşterilere yok çekip el altından galeriye satıyorsa bu etik değildir.
eğer bir resmi motosiklet bayisi motosikletler varken ve satılmamışken bunları depoda saklıyor ve müşterilere motor yok diyorsa bu etik değildir.
ama ben bir galeri açıp motosiklet satın alıp (normal bir vatandaş gibi) bunu 6 ay sonra satışa koymak için alabilirim. bu kimseyi ilgilendirmez. kalkar aynı modelden kıtlık çıkarak kadar piyasadan toplarsam o zaman başak konu, bunlar da inanmazsınız ama modern ülkelerde tespit edilmesi kolay olan şeyler. =) piyasanın yükselmesinin sebebi de kesinlikle bu kişiler de-ğil.
benim geçen yaz 140'a aldığım motor olmuş bu yaz 290. hangi galeri hangi bayi neyi stoklasa nolur stoklamasa nolur. ve başa dönecek olursak insanların bunu yapmaması için bu ekonomik koşulların olmaması gerekir zaten. 2005-2015 arasında niye bu çakallar fırsatçılar rantçılar kan emiciler yoktu ortada?