Zincir Yağı Tavsiye

Kauçuklu gres. Zincir kullanımına uygun değildir, ikaz etmiş olayım. Yağ viskozitesi(sonsuz) olarak geçer, yani aslında gördüğünüz şey doğru, yağ akmıyor, haliyle de sıçramıyor. Ama aklamayan yağla çalışan zincir yağlıymış gibi görünse de yağsız çalışıyor ve yağsız çalışan zincire ne oluyorsa aynısı oluyor.

En ucuz greslerden biridir, ama özellikle tekrar ikaz ediyorum, kesinlikle zincirde, plastik/lastik aksam bulunan alanlarda ve rulmanlı çalışan kısımlarda kullanmayın. Yağ rulmanın dönüşünü engelleyecek kadar kaygan bir ortam yaratıp, dönme direncini yani bilyelerin kendi etrafında dönüşünü engelleyip(rulmanın basıncı dağıtan, sürtünmeyi azaltan ama teması tamamen engellemeyen bir yağlamaya ihtiyacı vardır) doğrudan yüzey üzerinde sürtünmesine, bu da çok hızlıca bozulmasına neden oluyor. Yani biraz ters mantık gelebilir ama çok kaygan olduğu için rulmanı bozuyor da diyebiliriz(çok basit anlatımla). Bunu bilmeyen ustacıklar furş bilyelerini, teker rulmanlarını kauçuklu gresle yağlar :farao: Sonra mal kötü derler.

Yok reis ben sabunlu gres kullandim.

Zincirin ömrünu kisa vadede bitiren mevzu,

Belirli km de tel firca ile temizlememek
Motoru yikadiktan sonra zinciri kurulayip yaglamadan kullanmak
Arka maşadaki gerdirme çizgilerini eşitlemeden germe.
Ani kalkişlar,devirsiz vites kucultmek/yukseltmek,ve teker yapmak
Dişlilere uygun olmayan zincir kullanmak
Eski ve aşinmis disliye yeni zincir takmak

Sanırım küçük bir hata var, sıkıntı olmaması için düzeltelim.

İlk satırdaki "temizlememek", "temizlemek" olarak düzeltilmeli. Zincire, özellikle contalı zincirlere tel fırça sürülmemeli. Naylon uçlu fırçalar, özellikle zincir temizleme fırçaları hatta diş fırçası olabilir ama tel fırça kullanmayalım. "O-Z-X" Ring, artık zincir üreticisi ne kullanımışsa contaları bozar.

---------- Mesajlar birleştirildi - 10:52 ---------- bir önceki mesaj zamanı 10:51 ----------

Yok reis ben sabunlu gres kullandim.

Ben o PTO bağlantılarına, traktör v.b. da sürülen yağı söylemiştim, ama olsun :cat:

Zinciri gaz yağı ile temizleyeceğim

Yağ konusu kolay da şu "temizleme" işini artık konuşmamak lazım. Temizleme yahu, mümkün olduğunca temizleme. Zaten o ring içlerini temizleyebileceğini düşünmüyorsundur umarım?

Zincirin dışına bakarsın, gözüne kötü gelirse en fazla siler geçersin. İlla bir km konuşulacaksa da. Dağ, taş, toprak vb. durumlar olmadıkça ben diyeyim 2000 km sen de 3000 km.

Zırt pırt zincir temizlenmez.

"Temizlenir" düşüncesi BİR YALANDIR!

"O kadar konuştun ortada yağ önerisi yok" diyebilirsin. Ben en çok I Pone Road zincir yağından memnun kalmıştım. Sonra Valvoline diye bir markaya geçtim. Sonra çıkma yağ sürmeye kadar düştüm. Bu da bir abartı. Zincir ömrünü de zerre etkilemeyen şeyler.

Dişli yağı sanırım 90 numara 140 numara bir şeyler var, onları da sürsen oluyor.

Kasma yani.

Yağ konusu kolay da şu "temizleme" işini artık konuşmamak lazım. Temizleme yahu, mümkün olduğunca temizleme. Zaten o ring içlerini temizleyebileceğini düşünmüyorsundur umarım?

Zincirin dışına bakarsın, gözüne kötü gelirse en fazla siler geçersin. İlla bir km konuşulacaksa da. Dağ, taş, toprak vb. durumlar olmadıkça ben diyeyim 2000 km sen de 3000 km.

"O kadar konuştun ortada yağ önerisi yok" diyebilirsin. Ben en çok I Pone Road zincir yağından memnun kalmıştım. Sonra Valvoline diye bir markaya geçtim. Sonra çıkma yağ sürmeye kadar düştüm. Bu da bir abartı. Zincir ömrünü de zerre etkilemeyen şeyler.

Dişli yağı sanırım 90 numara 140 numara bir şeyler var, onları da sürsen oluyor.

Kasma yani.

Geçtiğimiz hafta yakit alirken,istasyonda R25 li bir genç gordum,elinde firca deli gibi yagliyor zinciri,yagin cogu zaten yere dokuldu,fircanin ucuyla hafif surse yeterli.

pea

Motosikleti
Honda Cb500f & SYM Joymax Z+

Aha bu. Olay burada bitiyor.
Eskiden sürekli gazyağı ile temizlik yapıyordum. 20 bin olmadan zincir pert oluyordu.
Temizlik işini bıraktım. Hatta yağlama işini bile bıraktım. Kafama estikçe (1000km/2 aydan önce aklıma gelmez) biraz yağ atıp geçiyorum. Şu anki zincir 25 binde.

Senelerce harcadığım yağ, gazyağı ve en önemlisi emeğe acırım.

Geçtiğimiz hafta yakit alirken,istasyonda R25 li bir genç gordum,elinde firca deli gibi yagliyor zinciri,yagin cogu zaten yere dokuldu,fircanin ucuyla hafif surse yeterli.

O "genç" değildir. O kişi Tanrı vergisi karizması ile doğan "kutsal" bir R25 sürücüsüdür ve ne yaparsa yapsın normaldir, doğrudur. Hatta bu işin otoritesidir. Ha arada da hobi olarak 600'lük tokatlar. :cherry:

Onlardan bu gençlerin öğreneceği çok şey var.

O "genç" değildir. O kişi Tanrı vergisi karizması ile doğan "kutsal" bir R25 sürücüsüdür ve ne yaparsa yapsın normaldir, doğrudur. Hatta bu işin otoritesidir. Ha arada da hobi olarak 600'lük tokatlar. :cherry:

Onlardan bu gençlerin öğreneceği çok şey var.

Sanirim o gun,catara patara düello vardi.

Bir inanişa göre,zincirdeki yağin fazla olmasi +5hp rakiplerine oranla avantaj sagliyormus.

Ulu bilge der ki,

Etme cahille sohbet küstürürsün
Silme cam kırığiyla seleyi kestirirsin

Sanirim o gun,catara patara düello vardi.

Bir inanişa göre,zincirdeki yağin fazla olmasi +5hp rakiplerine oranla avantaj sagliyormus.

Ulu bilge der ki,

Etme cahille sohbet küstürürsün
Silme cam kırığiyla seleyi kestirirsin

Seleyi nie streçlememişki? +15hp'de oradan geliyor. Şekil için ulu motosiklet selesini görmezden gelmek olmamış :farao:

Seleyi nie streçlememişki? +15hp'de oradan geliyor. Şekil için ulu motosiklet selesini görmezden gelmek olmamış :farao:

Seleyi streçlemek diğer kavimlerin işi.

Evrim şu şekilde gelişiyor.

Cege--R25--R6 (Efendi kullanicilar istisna)

Otomobilde ise

Şahin--civic--leon--bmw

Farzet ki bu aşki hiç yaşamadik...:)

Seleyi streçlemek diğer kavimlerin işi.

Evrim şu şekilde gelişiyor.

Cege--R25--R6 (Efendi kullanicilar istisna)

Otomobilde ise

Şahin--civic--leon--bmw

Farzet ki bu aşki hiç yaşamadik...:)

Eski ritüeller unutulsa dahi bir genel geçerliliği hep vardı. Tüm umutlarını yitirirsen, tekrar dön başa derler :p

Bu arada çok fena Leon FR darlarım, BMW'leri delirtirim. Karşılıklı toksik ilişki yaşıyoruz onlarla.

Motosikleti
Ns200 15"
Arka maşadaki gerdirme çizgilerini eşitlemeden germe.

Bir zamanlar kullandığım Cg nin arka mafsalını değiştirmeye karar verdim arkadaşım sağolsun gitti aldı geldi, mafsala bir baktım gergi işaretleri yok :pr:. En son zinciri ayarlarken arkaya geçip teker düzmü yamukmu diye bakıyordum daha sonra test sürüşüne çıkıp ellerimi bırakıp çekme yapıyormu diye kontrol ediyordum, o kadar zahmetli olurdu ama bir o kadarda güzel olurdu.

Motosikleti
CBR 125 R 2014
Kauçuklu gres. Zincir kullanımına uygun değildir, ikaz etmiş olayım. Yağ viskozitesi(sonsuz) olarak geçer, yani aslında gördüğünüz şey doğru, yağ akmıyor, haliyle de sıçramıyor. Ama aklamayan yağla çalışan zincir yağlıymış gibi görünse de yağsız çalışıyor ve yağsız çalışan zincire ne oluyorsa aynısı oluyor.

En ucuz greslerden biridir, ama özellikle tekrar ikaz ediyorum, kesinlikle zincirde, plastik/lastik aksam bulunan alanlarda ve rulmanlı çalışan kısımlarda kullanmayın. Yağ rulmanın dönüşünü engelleyecek kadar kaygan bir ortam yaratıp, dönme direncini yani bilyelerin kendi etrafında dönüşünü engelleyip(rulmanın basıncı dağıtan, sürtünmeyi azaltan ama teması tamamen engellemeyen bir yağlamaya ihtiyacı vardır) doğrudan yüzey üzerinde sürtünmesine, bu da çok hızlıca bozulmasına neden oluyor. Yani biraz ters mantık gelebilir ama çok kaygan olduğu için rulmanı bozuyor da diyebiliriz(çok basit anlatımla). Bunu bilmeyen ustacıklar furş bilyelerini, teker rulmanlarını kauçuklu gresle yağlar :farao: Sonra mal kötü derler.

---------- Mesajlar birleştirildi - 10:48 ---------- bir önceki mesaj zamanı 10:45 ----------

Lazımsa 90lt kadar arıtılmış/filtrelenmiş halde ortalama 30numaraya tekabul eden viskozitede bolca kullanılmış motor yağım var. İsteyen olursa, lazımsa kabunu alıp gelsin, litre litre verebilirim. Sanmıyorum ama ihtiyacı olan varsa gidip almaya kalkmasın, gelsin vereyim. Koyacak yerim de azaldı zaten :mrgreen:

Bir adet yağ sobası ve o kadar yağ ile mekan güzel ısınır kışları :D

yec

Motosikleti
Joymax Z+ 250
Ben en son Motul C5 ile yağlayıp bırakmıştım artık kapattım diye motor işini. Gerçi kapatmamışım o ayrı konu. Fortnine'dan görüp Ipone'un temizleme zımbırtısını almıştım. Ipone yağlama zımbırtısı nasıl diye merak etmiyor değilim ?

Bir sarf malzemesinin ömrünü uzatmaya çalışmak bana boşa uğraş gibi geliyor. Fren balataları bitmesin diye frene basmamaya benziyor. Hakaret gibi algılanmasın ama saatlerce temizlemeyle uğraşmak biraz amelelik. Herhangi bir zincir yağı ile yağla gitsin.

Motul al bundan önce kulandım janta sıçratmıyor motulun kendi resmi sitesinden almanı tavsiye ederim malum her şeyin sahtesini cıkarıyorlar

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Bir sarf malzemesinin ömrünü uzatmaya çalışmak bana boşa uğraş gibi geliyor. Fren balataları bitmesin diye frene basmamaya benziyor. Hakaret gibi algılanmasın ama saatlerce temizlemeyle uğraşmak biraz amelelik. Herhangi bir zincir yağı ile yağla gitsin.

Daha çok estetik veya pratik kaygılar söz konusu.

Örneğin toz toprak çamurdan kirlenmiş zincirin üzerine yağ sürünce zinciri yağlamış mı olacağız? Temiz zincir daha güzel görünüyor. vb.

Bu arada saatler konusunu anlamadım; zincir temizleme + yağlama bende 15dk. Yazın 10-15 günde bir 15dk. beni yormuyor açıkçası. (Kışın hep yağmışsa 3-4 günde bir, yoksa haftada bir...)

yec

Motosikleti
Joymax Z+ 250
Daha çok estetik veya pratik kaygılar söz konusu.

Örneğin toz toprak çamurdan kirlenmiş zincirin üzerine yağ sürünce zinciri yağlamış mı olacağız? Temiz zincir daha güzel görünüyor. vb.

Bu arada saatler konusunu anlamadım; zincir temizleme + yağlama bende 15dk. Yazın 10-15 günde bir 15dk. beni yormuyor açıkçası. (Kışın hep yağmışsa 3-4 günde bir, yoksa haftada bir...)

Orta sehpa yada kaldırma sehpası varsa evet, yoksa biraz sıkıntı. Yada biri daha lazım yardım edecek.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar