Soğuk bir Demir parçasına bir parça boru bir avuç civataya yaşayan dişi bir organizma nitelendirmesi yapan ben değilimki niye saçmalamışım anlamadım .. bir avuç civataya Demir parçasına yaşayan bir insanmış hayvanmış gibi nitelendiren insanlar normal ise ben anormal isem sıkıntı yok ben anormalim o zaman…
Eğerki bir arkadaş motorsikletine yaşayan bir dişi organizma olarak görüyorsa eğer o gözle nitelendiriyorsa o gözle bakıyor o gözle seviyorsa o zaman dediğim de saçma hiç bir şey yok ..
bugün hangi nitelikli ortama girersen ben haklı çıkarım isteyenle bunun felsefi antropomorfizm yanınıda tartışırız…
Peki yapalim madem, icimdem bir ses "Einstein gelse bu tartismadan galip cikamaz" diyor ama tartisalim bakalim.
Zamaninda Almanlarin yaptigi havalimanin yapimi gecikince, Alman gazeteler "Turkler havalimanini bitirdi,biz bitiremedik" seklinde baslik atar.
Bunu gören saray şarlatanlari, yuce padisahimiza bu haberleri gosterir ve sonuc: Almanlar bizi kiskaniyor.
Senin cikis noktan, "Almanlar bizi kiskaniyor" soyleminin cikis noktasi kadar abesle istigal maalesef.
Arkadaslar motosikleti disi bir varliga benzetti, metafor yapti. Bu benzetmeyi gercek bir olgu kabul edip, "edep" çikisi yapmanin mantik seviyesi, Almanlarin bizi kiskanmasinin olasilik seviyesi ile aynidir.
Yapilan benzetmeyi dayanak noktasi aliryorsan, soyleyecegin hersey mizansene dahil olmak zorundadir. Yani saka yapabilirsin, otesi sacma olur.
Tabiki metafor yapilirken, benzeyen ve benzetilen arasinda bir iliski olmak zorundadir.
Kadin ile motosiklet arasindaki benzerlikler sunlar olabilir:
-ikisinin de guzel olmasi,
-narin olmasi,
-nazli olmasi
-ilgi gerektirmesi
-keyif vermesi
-aşk yasatmasi vs vs
Yukarda yazdigim benzerlikler baz alinarak, motosikleti kadina benzetmek dogal bir dil oyunudur. Bu dil oyununa bazi muzip sakalar da eklenebilir.(ustune bindim, butun parami yedi gibi gibi)
Yalniz burda dogal olmayan sey, bu benzetmeyi gercek bir olgu kabul edip, bunu temel alip, benzetmeyi konu ile asla yanyana gelmemesi gereken Ahlaki bir deger uzerinden elestirmektir.
Ayrica cikis noktan ne kadar sacma ise, varis noktan olan "Ahlak bekciligi" de gecmis toplumsal yasantilar sebebiyle o kadar mide bulandiricidir.
Tam olarak neyini savunacaksin su olayin merak ediyorum.