Ana konuyla dolaylı ilgili bir şeyi merak ediyorum. 5-10-15 yıl içinde tamamen elektrikliye dönüşüm planlanıyor da şu anki teknoloji ile fosil yakıt kullanmayan on (hatta yüz) milyonlarca araca elektriği nasıl sağlayacak dünya? Şu anki teknolojiler ile bu araçlara elektrik yetiştirmek bana mümkün görünmüyor. Hidrojen yakıt hücresi teknolojisi gelişirse OK, ama o zaman da aşırı miktarda suya gerek olacak. Zaten su sıkıntısı varken bu suyu tatlı su kaynaklarından kullanamayız, denizlerden filtreleme yöntemi ile su elde etmemiz lazım. O da yine enerji isteyecek? Ben çözemedim vallahi. (Ama bilgim çok yetersiz, sadece aklıma ilk gelen soruları sordum...)
Bu denklemde zaman en önemli faktör.
15 yıl içerisinde dünyadaki bütün taşıtların elektrikliye geçmesini düşünmek hayal zaten. Ancak altyapı kurmak işin en kolay kısmı değil de, nasıl yapılacağı belli olan kısmı. Elektrik gibi bir şekilde üretebildiğimiz bir şey olmayan fosil yakıtları dünyanın dört bir yanına taşıyabiliyoruz, petrol yakan tankerler istasyonlara petrol götürüyor.
Ben elektrikli motorları gram sevmeyen birisiyim, çözümün de içten yanmalı hidrojen motorlarında olmasını isterdim, ekolojik açıdan da kesinlikle daha sürdürülebilir bir seçenek. Hidrojen yakıt hücresi değil, içten yanmalı hidrojenli motor.
Hidrojen'in ne kadar tehlikeli olduğu falan filan da elektrikli otomobil sektörünün kafamıza kaktığı tatavalardan biri. Benzin hidrojenden daha güvenli bir yakıt mı yüz yıldır götümüzde patlamaya hazır tanklarla geziyoruz?
Hidrojeni elde etmek şu an pahalı evet. Lakin elektrikli araçlar da şu an toplam ürün döngüsünde fosil yakıtlı araçlardan daha çok zarar veriyor çevreye, bunu konuşan yok.