öncelikle bir çok yerde şeridi paylaş tabelaları var. eğer yasak ise onlar istisna mı kabul ediliyor ? eskiden bisiklet kullanırdım ve en sağ taraftan giderdik. bisiklet yolu olmaması durumunda en sağ taraf bisiklet yolu olarak geçerdi.
mantık olarak kapıyı açan aracın yanından bisikletde geçebilirdi ve şayet ayrılmış bisiklet yolu yoksa orası bisikletin geçebileceği yer. bütün kuralları bildiğimi iddia etmiyorum ama aslında en sağ tarafta kullanılan bir yer olarak biliyorum.
Bu soruyu da cevaplamaya çalışayım. Biliyorusnuz Karayolları Trafik Yönetmeliğinin yanısıra bir de Karayolları Trafik kanunu var. Her iki regülasyonda da açıklandığı üzere;
Trafik Kanunu Md.46 e) (Değişik:18/10/2018-7148/19 md.) İki veya daha fazla şeritli yollarda motosiklet, otomobil, kamyonet, panelvan, minibüs ve otobüs dışındaki araçları kullanırken geçme ve dönme dışında en sağ şeridi izlemek,
(-Bu kural bisikletlerin en sağ şeridi kullanmasını gerektiriyor. Otobanlar haricinde ve eğer ayrılmış bir bisiklet yolu yoksa)
madde 53 D) sağa ve sola dönüşlerde, sürücüler kurallara uygun olarak geçiş yapan yayalara, varsa bisiklet yolundaki ve bisiklet şeridindeki bisiklet ve elektrikli skuter kullananlara ve sola dönüşlerde ilk geçiş hakkını vermek zorundadır.
Madde 68 2 fıkra ise, . Yayaların yürümesine ayrılmış kısımların kullanılmasının mümkün olmaması veya bulunmaması
hallerinde yayalar, bisiklet trafiğine engel olmamak şartı ile bisiklet yolunda veya şeridinde; bisiklet yolu veya
bisiklet şeridi yoksa taşıt yolu üzerinde, imkan oranında taşıt yolu kenarına yakın olmak şartı ile yürüyebilirler.(2)
Bahseder.
Dolayısıyla; Şehir içinde ve şehirlerarası yollarda (otobanlar haricinde) bisikletler, yolun sağ şeridini kullanma hakkına sahiptirler. Motorlu taşıtlar, sağ şeritte seyreden bisikletlere saygı göstermek mecburiyetindedirler. Hızı ne kadar yavaş olursa olsun takip mesafesine aykırı şekilde bisiklete yaklaşmak,korna çalmak ve tacizkar tavırlarda bulunmak doğru değildir. Aynı şekilde bisikletliler de yolun sağ şeridinde, trafik kurallarına uygun bir şekilde ilerlemekle yükümlüdürler.
Bu yazdıklarım Bisiklet için geçerli. Dolayısıyla bisikletlerde trafik kanunu ve yönetmeliğinde yazdığı gibi trafik kurallarına uymak zorunda.
umarım açıklayıcı olmuştur.
---------- Mesajlar birleştirildi - 10:48 ---------- bir önceki mesaj zamanı 10:43 ----------
Yani sonuç olarak değerli arkadaşlar; (bunu avrupa'da yaklaşık 150bin km yapmış biri olarak söylüyorum)
Benim görüşüme göre; Bizim ülkemizde trafik kültürünün oturması için çok uzun yıllar var. O kadar çok uzun yıllar ki bunlar, biz bu kültürü oturttuğumuzda büyük ihtimalle insanlık motorlu taşıt kullanmayı bırakmış, yeni dünyalara yelken açmış olacak.