Motosiklet sektöründen yola çıkarsak, her esnafın istediği " az işçilik, az risk ve stres ama kolay paradır, " ha bu nedir ? Adam bir motosiklet ile tüm gün uğraşıp baştan toplayacağına ve 500 TL - 700 TL kazanacağına ( ki bu durumda ince işçilik, tecrübe, stres faktörleri üst düzey ) .. 10 - 15 motosiklet gelse, yağ/yağ filtresi değiştirsem 50 TL işçilikten 500 TL mis, ağrısız başım felsefesi ile yaşar ..
Ayrıca her çeşit esnafa da " bir şeyi beğenmeyen, asla memnun olmayan, adamı yoran, ustanın işine karışan, her şeyi mükemmel bekleyen ama mükemmel para vermeyen " insanlar da uğrayınca.. bir süre sonra esnaf da sıkılıyor, bıkıyor .. tek motivasyonu YEŞİL oluyor YEŞİL ..
Düşün ! adam oto yıkamcıya gidiyor, ulan verdiğin 30 TL - 40 TL para .. " orası neden böyle ? burası neden böyle ? , şurayı da sil, buraya da bunu sık " .. kafa şişiriyor .. bu kadar pimpirikli isen SEN ÖĞRENECEKSİN .. mahalle arası oto yıkamacıda çalışan adamın profilini bilmiyor musun ? ne bekliyorsun ? .. aşağılamak gibi olmasın ama durum ortada .. ha .. ya da gidersin bilmem ne WAX'a .. Profesyonel bir iç-dış yıkamaya 150 TL bayılır, kendine gelirsin ..
Ama şunu da ayrıca belirtmek isterim, son 4-5 senedir yaptırdığım motosiklet dışı işlere de bakıyorum, mesela boya olsun, halı yıkama, bahçe kapısı, ev içi/dışı elektrik işleri, mobilya alışverişi, eşya taşımacılığı, stor/tül perde, otomobil bakımı ( periyodik + görsel ) falan .. yahu hakikaten işini düzgün yapan adam yok, en basit örnek dünya para verip ev boyatıyorsun adam daha tavan ile duvarın çizgisini düz tutturamıyor, aynı duvarda aynı boya kullanıp ton farkı yaratmayı başarıyor .. duvara duvar kağıdı yaptırıyorsun bir bakmışsın bir kısmı tam yapışmamış, 2 gün sonra kalkıyor ... bahçeye kapı yaptırıyorsun 2 gün sonra kaynak kopuyor, yanmaz yırtılmaz çardak brandası alıyorsun 2 gün sonra branda yırtılıyor v.s v.s .. bu işlerin tek çözümü KENDİN YAPMAK .. ben artık elimden geldiğince her işi kendim yapmaya çalışıyorum, yapamasam da " ben yaptım " diyorum en azından ...
Çünkü artık ne usta var, ne de işine bir sanat gibi bakan, işine ve kendisine saygı duyan adam var .. herkesin tek derdi " para kazanayım da günü kurtarayım " .. belki de bu yozlaşmanın asıl sebebi MUTSUZLUK ..
Buradan da bugüne kadar hayatıma giren her ustanın hayatına .... diyorum ... robot resminizi pergelle çizeyim diyorum ... SİNİRLENDİM ...