Snowpiecer
Chris yani kaptan amerikayı ilk defa bir rolde beğendiğimi belirtmek isterim.
Küresel ısınmayı engellemek için yapılan girişim sonucu dünya sogumaya ve buzul cagına dönmeye başlar.
1001 vagonlu son teknoloji bir gemi içerisinde son insanlar yaşamaktadır.
Film en sonda yer alan fakir ve işcilerin ayaklanıp en ön vagona ilerleyişini konu alıyor.
Mantık ararsanız mantık yok, senaryoda ciddi kopukluklar var ancak güzel bir eleştirel film olmus.
6.5 / 10
https://tr.web.img4.acsta.net/c_215_290/pictures/14/02/13/11/38/183661.jpg
salavat getir;
bu filmin popüler olmasının filmden bağımsız iki sebebi olduğu kanaatindeyim;
ilki yönetmeninin tarihi başarısı (tabi akademinin cesaretini de unutmamak gerekiyor, naif bakıyorum, siyasi ve kültürel etkileri kenarıya alıp)
ikincisi dizisinin yapılması.
filmin kadrosu yıldızlar geçidi,
benim için ise sadece Tilda Swinton olması yeterli idi.
ne'se.
Eyvah Necdet: Ülkemizde dönem dönem av yasakları uygulanmaktadır. Burda maksat bazı hayvanların ömrünü uzatmak mıdır, palazlanmalarını beklemek midir bilinmez. Yani bir hayvanı vurmak için biraz daha yağlanmasını beklemenin o hayvana ne faydası var ki?
Film, başından itibaren tren metaforunun kıçından yani sosyoekonomik sınıfların en alt tabakasından bir bakış açısı sunarak, bakış açısının sosyalist, komünist olarak belirtiyor. Grup içerisindeki alfa eleman, onun yanındaki bilge öğütçü karakterleri mükemmeldir. İlerleyen vakitlerde öğütçünün rolünü daha iyi anlıyorsunuz.
Her tren kompartımanı ile farklı statülerdeki sınıfları hem biz hem de pis fakirler tanımaya başlıyor ve trenin nasıl bir şey olduğunu, farklı hayatları, rahatlığı, zenginliği, insan gibi yaşamanın ne olduğunu gördükçe daha da bileniyorlar.
Bir yerde önleri kesildiğinde, karşılarına çıkan kolluk kuvvetinin de trenin kıçında yaşayan sınıfın mensubu olduğunu belirterek, işbirlikçi olarak damgalamakta beis görmüyorum. Zira o sınıfın mensupları kullanılmaya oldukça müsaitler yani gönüllü kölelik konusunda oldukça cüretkarlar.
Yeterince spoiler verdim, filmin ilerleyen sürecinde birkaç kişinin maskesi düşüyor. Yaşadığımız dünyada da bu şekildedir.
Holiwud aksanını kenara alırsak oldukça güzel bir filmdir. Akabinde de parasite gibi bir esere öncülük etmiştir.
Eleştirilebilir yanları da vardır yine de sistem eleştirisinden ziyade güzel bir sistem tanımı yapan filmdir.