---------- Mesajlar birleştirildi - 00:30 ---------- bir önceki mesaj zamanı 00:29 ----------
[/COLOR]
haklısınız benim de kafama takıldı bugün o yüzden demirciye sordum kopar mı diye, döküm demir olsa kopardı ama buna birşey olmaz istersen git üstüne bin tepin biraz dedi, dediğini yaptım ikna da olmadım değil ama korozyon da olabilir. peki paslanmayı önlemek için sprey boya sıkarsak koruyucu olur mu? sonuçta paslanma oksitlenme demek yani kaynaklı oksijenle yani havayla temasını kesersek paslanmayı önleyebiliriz diye düşünüyorum
ömrünü çok uzatmaz o ürünler zira ayaklık her zaman yola en yakın parça olduğundan sıcak-soğuk etkenleri,yolda giderken toz-su çarpması gibi çok şeylere maruz kalır dolayısıyla sıkacağınız spreyin 1 ay daynması imkansız,mutlaka dökülme yaşanır o bölgede.En basiti sprey herhangi bir boyayı motorun herhangi bir yerine test amaçlı sıkın 1 hafta sonra yıkama yapın ve sonucu görün,aynı mantık dolayısıyla fark olmaz.
Korozyondan kurtulmak bir motor kullanıcısı için kolay bir durum değil ne yazıkki,paslanmaz dediğimiz her parça yıl içinde yüzeysel pas hastalığına girebiliyor ve elden geçirmek gerekiyor krom parlatıcılar ile.Mesela bir sanayiye girip çıkmanız dahi parteküler demir ve benzeri tozları motorunuza mıknatıs gibi yapışır,çözümü hemen yıkamak olmalıdır.aynı yağmurlu bir havada motor kullanıp ardından zinciri yağlamanın gerekliliği gibi bir durumdur bu.
Ayaklık konusundada dediğim gibi metal alaşımların ve kaynağın kalitesi önemli.Pirinçten yapım sözde çelik apartlar paslanmaz döküm çelik diye satılıyor piyasada,standart kaynak ile bu sağlıklı birleştirme olmuyor.
İyi bir çelik alaşımını başka parçalarla sağlam kaynak yaptırmak isterseniz işin sağlıklı şekilde yolu şu şekilde olmalı;
-Kaynak atılacak parça çelik alaşımlı olmalı
-argon kaynağı ile kaynak atılmalı ve üstüne bakır kaplanmalı (bu opsiyonel bir tercihtir,krom parça değilse paslanmaz boya atılabilir)
-Bu işlemlerden sonra krom yaptırırsanız(bu opsiyonel bir tercihtir,krom parça değilse paslanmaz boya atılabilir) ve paslanmaz cila atarsanız bu uzun ömürlü olur.
Bu işlemlerin 1 tanesini yapılmasa o parçanın ömrü en fazla 2-3 yıldır kullanım durumuna göre ama dediğim üzere krom parça üzerine yapılması gerekenlerdir,ayaklığınız krom parça olduğu için yazıyorum.Zaten hakiki krom ürünlerde bu şekilde hazırlanmaktadır.Piyasada satılan krom sprey boyalar hakiki krom etkisi vermediği gibi mat gümüş renk etkisi yaratır ve sağlıklı değildir.