Hadi birazda gerçekleri konuşalım

Şimdiye kadar hiç parça sıkıntısı çekmedim, ya Korlas tan temin ettim ya da İtalya dan. En fazla 2-3 hafta.... Bu 6 ay 9 ay bana biraz komik geliyor arkadaşlar, gerçekten motorunu seven ve binmek isteyen adam serviste 9 ay bekler mi? Hadi Korlas beceremedi ki adamların günahını almayım bana istediğim tüm parçaları getirdiler, İtalya da onlarca site var, sıfırda ikinci elde parça satıyorlar, 20-30 € gibi kargo ücreti ve %18 gümrük vergisi ödeyerek tüm parçaları en fazla 1 haftada getirtebilirsiniz
2015 yılından beri 2011 model Ducati Multistrada 1200S sahibi olarak konuyu açan arkadaşa merak ettiklerini elimden geldiğince anlatmaya çalışayım.
Öncelikle bakım maliyetlerinden dolayı motorlarına binmiyorlar diye bir önyargı oldukça yanlış. Bakım masraflarını düşünseydim (düşünseydik) Avrupalı bir motor almazdık. Kendi adıma almadan önce çok araştırdım. Bakım masraflarından da haberim vardı, hesap kitap yaptım aldım.
İkinci olarak kendi motorum için konuşuyorum tabi ki, kesinlikle nazik bir motor değil. O kadar donanımı olmasına rağmen elektrik/elektronik anlamında hiç arıza vermedi.
Şimdi diyeceksin ki kaç km yaptın motorla

Ben motorumu yaklaşık 13 bin km de aldım, şu an 47 bin km de, yani sene bazında düşünürsek 7 bin km gibi birşey yapar. Evet çok gibi durmuyor ama Ankara şartlarında ne kadar çok motorunu sevsende 12 ay binemezsen. En az 4 ay garaja çekmek zorundasın.
Bu da bize şunu gösteriyor yaşadığın yer, çalıştığın iş gibi etkenler yüzünden devamlı motosiklet üzerinde olmazsın. Sonuçta ben 47 yaşında işi gücü olan insanım. Öğrenci adam gibi canımın her istediğinde motora atlayıp gezemem.
Diğer marka motorlarda da hem de piyasada çok tutulan, düşük km lere rastlamak mümkün. Bu tamamen kullanıcıya bağlı birşey. Ama bakım olayına gelirsek evet çoğu markaya göre biraz pahalı. Lakin elin biraz anahtar tutuyorsa (motorcuyuz ya) biraz da yabancı forumları araştırırsan Desmo dışında yapamayacağın bakım yok. Onu da yaparsında 2-3 tane özel anahtar alman gerekiyor.
Şimdi pahalı bakımı biraz açalım değil mi? Kendi motorum özelinde konuşuyorum çünkü yanlış hatırlamıyorsam 2014 den sonra bakım aralıkları daha fazla oldu. 2010-2013 12 bin de, 2014- .... 15 bin de bir bakıma giriyor.
Bu motorun 12 bin de yapılacak olan bakımında yağ ve yağ filtresi değişir sadece. Evet yanlış duymadınız, servis kitapçığında yazan budur. Ha hava filtresini temizlerseniz iyi olur. Bi de yağ tapası pulu var özür

Güncel fiyatlar ile 4 litre Shell Ultra Advance 15W50 --- 250₺, Orijinal yağ filtresi 110₺.
E ben kendim değiştiriyorum, maliyet toplam 344₺, hadi usta değiştirsin 444₺. Bunu bir kenara yazalım.
Gelelim meşhur desmo bakıma

Değişmesi gerekenler (güncel fiyatlarını yazıyorum);
* Yağ (250₺)
* Yağ Filtresi (110₺)
* Hava Filtresi (bende temizlenebilir var

(550 ₺)
* Bujiler (2 Adet)(125x2= 250₺)
* Zamanlama Kayışları (2 Adet)(350x2= 700₺)
* Valf ayarı (değişmesi gereken Shim ler değişecek)( genelde 4-5 yeterli oluyor)(70₺/Adet)
Burda en çok kafa karıştıran 2 sabit, 2 hareketli kayış gergi rulmanları. Bunların her 24 binde değişmesi şart diye birşey yok, servis kitapçığında da yazmıyor. Yabancı forumlarda da okuduğum gerektiğinde değişmesi. Nerden anlıyoruz gerektiğini? Rulmanları elle kontrol ediyorlar, dönerken takılma yapıyor mu, ses geliyor mu vs gibi... Şimdi benim anladığım Korlas riske girmek istemiyor ve her desmo bakımda bu rulmanları değiştiriyor, e tabi bu da ciddi maliyet, güncel fiyatları 4 ü toplam 3600₺ gibi birşey.
Biliyorum çok uzun oldu ama şu desmo bakım konusu insanların aklında hep soru işareti. İnşallah bu yazdıklarımdan sonra önyargılar biraz azalır.
Desmo da yapılan diğer markalarda yapılmayan ne var? kayışlar, shim ler ve tabi fazla işçilik. Yetkili serviste işçilik fiyatları bilindiği üzere zaten yüksektir, e birde zor bir işçilik olan valf ayarı ve kayış değişimi işin içine girince bu fiyat daha da yükselir, normaldir. Gerçekten zor ve zaman alan bir iş.
Desmo bakım işçiliği (Korlas hariç diğer yetkili servislerde) ortalama 1500-1600₺ gibi birşeydir. Artar azalır o yapılan işle alakalıdır.
Toplayalım mı?

3710₺ rulmanlar değişmez ise. Zincir dişli, fren balatası, fren diskleri, hidrolik, soğutma sıvısı ve lastiklere hiç girmiyorum çünkü bunlar bütün motorlarda zamanı geldiğinde değiştirilir. Yalnız ne hikmetse 24 bine geldiğinde zincir dişliler baya yıpranıyor, motor çok fena

Velhasıl ben ilk 12 bin km için 444₺ (1. sene), ikinci 12 bin km için 3710₺ (2. sene), toplam 4154₺ para harcadım. Hiç istemiyorum ama Japon marka motosikletlerin bakım ücretleri ile kıyas yapmamız gerekiyor, yoksa bu kadar yazdığımızın bir anlamı kalmaz. İnanın japonların bakım ücretleri hakkında hiçbir bilgim yok, bilgisi olan yazarsa çok sevinirim. Ama şöyle kabaca bir hesap yapabilirim. Sonuçta yağ, yağ filtresi, hava filtresi ve buji fiyatları hemen hemen aynı. Burdan yola çıkarak yine yanlış biliyorsam düzeltin, her 6 bin km de bir bakıma giriyorlar, yani aslında çok karışık bir hesap çünkü hava filtresi değişiyor mu? bujiler değişiyor mu? bilmiyorum. Şimdi değişiyor gibi hesaplarsam da değişmiyorsa adaletsizlik olur.
O zaman şöyle düşünelim bir bakım yağ ve yağ filtresi, bir bakım yağ, yağ filtresi, buji ve hava filtresi olsun. 2 senede toplam 4 bakıma girecek 2 tane 460₺ (işçilik 100₺ dahil), 2 tane 1200₺ (200₺ işçilik dahil) olur.
Yani toplamda 3320₺ yapar. Ducati için olan neydi 4154₺, öyle abartıldığı gibi bir uçurum yok arada.
Tabi 3600₺ rulmanları eklerseniz iş değişir

ha onuda şurdan eşitleyebiliriz, Japon motorlarında da eksantrik zincir ve gergisi var...
Sonuna kadar okuyan arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Cevap yazacaksanız emeğe saygılı olmanızı rica ediyorum, gerçekten 1 saattir bu mesajı yazmak için uğraşıyorum. Atladığım yanlış yazdığım şeyler olabilir, insanlık hali. Düzeltirseniz sevinirim...