Merhaba. Burayı 2006 yılından beri takip etsem de 2010 yılında bir üyeye mesaj atmak için üye oldum. Çok nadir yorum yazarım.
2017'de test ettiğim motosikletin üzerine gerçekten çok şey koymuşlar. Birincisi o zamanlar incelediğimiz motosiklet Soch(üstten tek egzantrik) tipi motora sahipti. Dolayısıyla alt devir torku ve ekonomi düşünülerek üretildiğinden devirlenmesinin biraz daha sakin yapıda olması normal. O zaman da bunu normal gördüğümüz için öyle değerlendirmiştik. Son hızın ve devirlenmenin yavaş olmasına yapılan eleştirilerden dolayı motor yapısı değiştirilmiş. Yeni motorda Doch sisteme geçtikleri için eskiye oranla ciddi farklı bir devirlenmesi var. Zaten sürenler burada yorumlarını yazacaktır.
Yine eski motosiklette videoda eleştirdiğimiz bazı noktasal yerlerdeki (selenin depo ile birleştiği yer, gidon, fren ve debriyaj manetleri) rezonans titreşimlerini gidermişler. Bu çok güzel bir gelişme zira uzun yolda motordan indiğinizde sizde ciddi bir yorgunluk hissi yaratıyordu. Çift balansör sistemine geçtikleri için de diğer parçalara ulaşan titreşim gitmiş. Yani bu düzeltmeyi neden beğenmeyeyim şimdi ben onu anlamadım. Hintliler güzel motosiklet yapamaz mı? Veya hatalarından ders alarak bunu düzeltemez mi? Facebook'taki gruba bakarsanız kullanıcı arkadaşlar da iki model arasında titreşim konusunda uçurum fark olduğunu yazıyor. Bunu söyleyen bir tek ben değilim.
Bosch ABS modülünün kullanılması da önemli bir opsiyon. Çin'den alacağınız ABS modülleri ile arasında 2 katından fazla fiyat farkı var. Bunu yapmasalar da bu motosiklet satacak mıydı? Evet. Eğer böyle bir değişiklik yapılıyorsa kalite hissini ve algısını artırma amaçlı bir yönelim var demektir. Binlerce motosiklet ürettiğinizi düşünürseniz bunun yarattığı maliyet farkını aşağı yukarı tahmin edebilirsiniz sanırım. Kaldı ki ABS hissi de değişmiş.
Bir gün motosikletin eskisini de yenisini de alır sürersiniz ve benim anlattığımdan farklıysa bana gelip "yalancı" diyebilirsiniz ama şu an yaptığınız yorum beni sadece üzdü. Açıkçası yorum yazıp yazmama konusunda çok gittim geldim fakat hakkaniyetli bir şekilde eğrisi doğrusu ne ise söylediğim için çok marka ile ters düştüm. Bu konuya çok hassas yaklaşıyor ve hep kullanıcının tarafında yer alıyorken böyle bir yorumla karşılaşmak insanda biraz motivasyon kaybı yaratıyor. Aslında böyle konuşulmasının sebebi nedense Hint motosikletlerinin beğenilmemesinin ve yerden yere vurulmasının prim yapmasından kaynaklanıyor. Aynı değişimlerin yapıldığı motosikletin üzerinde Honda, Yamaha, BMW, KTM logosu olsaydı beğenip yorum yapmam kimse için sorun olmayacaktı. Hintliler kötü motosiklet yapma evresini geçtiler arkadaşlar. Artık Almanlar ile aynı malzemeleri kullanıyor hatta birçok markayı kendi ülkelerinde üretip teknoloji devşiriyorlar. Çinliler de bu kadar açgözlü olup hiçbir arge yapmadan 30 yıldır CG kopyası motor üretmeyi seçmeseler o eşiği çoktan geçerlerdi.
Ayrıca ne Bajaj ne de başka bir firmadan bugüne kadar yaptığım hiçbir inceleme için hiçbir ücret almadım.
Sevgiler
Her ne kadar polemik sevmeyip uzak durmaya çalışsam da bazı konularda tutamıyorum kendimi.
Bu da onlardan birisi..
Hiç kimsenin videosu altına da bu tip yorum yazmam, yazmadım da.
Kimsenin de özeline dair bir yazı değil bu. Genel olarak gördüklerime, kişisel bakış açımdır.
Öncelikle, herhangi bir ücret alıp-almamak sizin özeliniz. Ki, alabilirsiniz de, iyi veya kötü de olsa, ortada bir emek var.
Ancak, arada teknoloji farkı elbette olacaktır. Aksi halde rekabet edilmez.
Ben bu tip videoları izlemiyorum, sizinkini de izlemedim. Yeni- eski aradındaki fark 10-15 bin tl fark eder mi peki?
Buna 25 vereceğinize buna 40 bin verin diyebilir misiniz ya da siz verir misiniz 400cc motosikkete? ( ülkemiz şartları doğrultusunda )
Bunu es geçerek, 2020 öncesi büuük bir kullanıcı kitlesinin ikinci el piyasasında sıkıntı yaşamasını sağlıyor olduğunuzun farkında mısınız?
Ayrıca, hangi motoru kaç km kullanmışsınız
Hangi yollarda ve şartlarda kaç bin km tecrübeniz var?
Hangi güvenli ve ileri sürüş ve mekanik bilgileriniz var?
Dominar'ın yedek parça, sarf malzemerinin fiyatı mondialle neredeyse aynı.
Bu büyük artı hemen hemen hiç dile gelmiyor.
Evet, ön-arka dişli fiyatları yüksek. O da sürümü düşük olduğundan olsa gerek.
Toparlayacak olursak, kimseyi kırmak- üzmek-yermek niyetinde değilim ama üç-beş araştırmacı/meraklı tembeli ( test imkanı varken etmeyenlerdir kastım ) ve imkanı olup deneyemeyenleri hangi kıstasa göre yönlendiriyorsunuz?
Ben, bu tip videolardaki bilgileri kuyu dibinden gökyüzünü gördüğü kadarıyla anlatan kurbağalara benzetiyorum.
Gökyüzünün daha geniş olduğunu bilenlerle sohbet edince fark ortaya çıkıyor.
Eski kasa Domiye çöp denmiş, 2018-19 125cc honda, yamaha motorların 20 bin tl paralara satıldığı piyasada 400cc ve nispeten kaliteli ve güçlü çift ABS'li makinayı 60-70 binlik makinalarla mı kıyaslıyorsunuz?
Kaldı ki; bu tip videoları çekenler, pek çok modeli ya tam anlamıyla kullanmamıştır ya da kağıt üstünde veya başka videolardan kukaktan dolma bilgilerle kıyaslıyordur.
Titreşim varmış. Neye göre?
Siz hiç moto guzzi kullandınız mı? Yüzbinlik makina! Ama ayaklıktayken bile titremekten yer değiştiriyor..
Ya da, hondanın en çok satan modellerinden transalp'in titreşimini bilen var mı?
Son sözüm, mobyletteden, mz, jawa, çinli pek çok makina, suzuki freewind, suzuki gsr, bmw f800f, gs 500, hyosung gv250, bandit 600/650, nc700, hornet 600, hyosung gtr650, crf 250, ninja 6.36, k1200r, vn800, cbf150, ybr125, mc150, zealsun 125, mt25 vs ( hepsi aklıma gelmedi şimdi ) sahibi olmuş, istanbul-mersin arası, mersin-hatay-antalya aradı gibi ortalama her birinin sahibi ya da motor takas ederek kullandım. Şimfi de 2017 domi sıfır alıp kullanıyorum. 2500km oldu.
Titreşim mondial mc 150 kadar.
Artık üretilmiyor gerçi ama aynı motor bloğu drift 150 bile 9-10 bin seviyesinde.
10 bine drift mi, 20 bine dominar mı tercih edersiniz?
Yorumlardan birinde, "titreşim yok diyenler.." diye bir yorum vardı.
Tekrar soruyorum, neye-kime göre titreşim??
Bu makina sizce naked mı? Tuoring mi?
Dual mi?
En yakın rakibi nk250, artçı selesi yok, servis yok, parça yok.
21.000 tl
Crf 250 28.000tl
Ya Rc390...???
Honda cb125f, 2. Elde 19.000 istedi geçen..
F/p olarak varsa başka " çöp " bilelim.
Amacımız kimseyi kırnak değildir
Şurdakini, oraya koymak değildir
Arada bir dilimiz sürçerse affola
Tutmasını biliriz de..
Sevgilerle motosiklet dostlarım...