Motosiklette kaza istisnalar kaideyi bozmaz suretiyle ŞART mıdır?
Ben motosiklete başlarken etrafımda ki klasik çok bilgili insan nüsvettelerinin ağzında dolaşan şu cümleler için sizin de fikrinizi,varsa tecrübelileri(şanslıları(!)) merak ediyorum.
1-) Motosiklet kullanıpta kaza yapmayan yoktur,henüz kaza yapmamış olan vardır.
2-) Motosikleti uzun süre kullanıpta (görecelidir ama 2-3 sene kafii) biyerinde platin olmayan yoktur.
3-) Bizim şeyimin şeysinin şeysi motosikletten öldü veya sakat kaldı gibi cümleler.
Son olarak farklı bir sorum daha var (ve yine istisnalar hariç)
Motosiklet bırakılmaz ara verilir.O toto seleye değdiyse elbet geri binersin ona!
Yaklaşımlarıyla ilgili yorumlarınızı paylaşırsanız belki ben de bu insanların cümlelerine hak veririm.
Kazasız sürüşler.
1-Her b.k bilen Türk insanı traşı.Bunlar genelde motosiklete ilk başladıklarında bir kaç kere yeri öpen deneyim kazandıktan sonrada bu yaptıkları aptalca kazaları gururuna yediremeyen ve herkesden kaza yapmasını bekleyen tipler.Ben uzun yıllardan beri kullanıyorum bir kaç sürtme ufak tefek şey harici büyük kazam yok.
2-Bende platin yok,yıllardır motosiklet kullanan tadıklarımda arkadaşlarımda da platin yok.
3-Benim tanıdığımın tanıdığını motosiklette kaza yapıp ölen de var.Araba ile kaza yapıp sakat kalanda var.vb...
"Motosiklet bırakılmaz ara verilir" olayı da yalan.Hiç bir sebep yokken bırakanlar var.Kaza yapıp bırakan var,başkasının kazasını görüp bırakan var.
Bu halk arasında dolaşan traşları bir kenara bırakırsak.Motosiklet gerçekten de kaza yapma olasığı arabalara göre daha yüksek,kaza yaptığınızda da yaranlanma ve ölüm oranı daha yüksek bir araç.Bu bu şekilde kabul edip ona göre sürmek lazım.Araba gibi sürmeye kalkarsanız dikkatinizi tam vermezseniz kaza yapma olasılığını artar.
Benim şahsi gözlemlerime göre motosiklette kaza yapanları sınıflandırayım;
1-Yeni başlayan hiç bir şey bilmediği halde kimseye kulak asmayan tipler.Yerli youtuberlarda bir sürü örneği var.Bunlar motosiklet nedir nasıl kullanılır,trafikte yeri nedir,dengesi nedir,nasıl fren sıkılır nasıl viraj dönülür gibi konuları ne deneyimle ne eğitimle hiç bir şekilde öğrenmeden direk motosikletin üstüne binip deneyimli sürücüler gibi kullanmaya kalkar ve en sonunda gümler.
2-Biraz deneyimle ben artık öğrendim çok süper sürüyorum diye gereksiz bir öz güven patlaması yaşayan tipler.Buna İkarus Sendromu da deniyor.Bana göre en riskli grup bunlar.En çok kaza yapanlar da bunlar.
3-Yıllarca deneyimine rağmen hala gereksiz riskler alan,onca kazasına rağmen bir türlü akıllanmayan,deneyimlerine güvenerek trafiğe açık yollarda akrobatik hareketlere son hız denemelerine kalkışan tipler.En büyük en ölümcül kazaları da bunlar yapıyor.
4-Deneyimli olmasına rağmen,güvenli sürmesine rağmen başkasının hatası yada çeşitli çevresel faktörler yüzünden kaza yapan yada kaza teklikesi atlatan tipler.Net gözükmeyen virajda küçük bir yağ birikintisi olur gümlersin.Otoyolda dengesizin biri tahta kasa düşürmüştür kasa parçalara ayrılmıştır görmez üstünden geçer dengeni kaybedersin(başıma geldi kıl payı yere yapışmadan atlattım),hayvanın biri ara yoldan yırtık dondan çıkar gibi önüne atlar gümlersin (yine başıma geldi son anda elemanın arka tampona boyadan boya sürterek düşmeden kurtuldum.) daha da bir sürü örnek verebilirim.
Ben şimdiye kadar büyük kaza atlatmadım ama bundan sonra da kaza tehlikesi atlatmayacağım anlamına gelmez.Ama sürekli kaza yapacağım diye de dolaşılmaz.Sonuçta araba ile de kaza yapabilirsiniz yayan da gelip birisi sizi ezebilir hatta trafik dışında kaldırım yürürken bile başına bir iş gelebilir.