Son zamanlarda o kadar arttı kibu cinayet olayları...
Emin ol hiçbir yere koyamıyor sığdıramıyorum.
Hele ki empati denen bişey var ya...
Bu topicte yazan herkes empati yapsın. Bu olayı kendisi yaşasa öldürmem diyen kaç kişi çıkabilir?
Ha kimisi hiç tanımasa da bu kardeşimin ölümünden etkilenir,kendisini ilgilendirmese de katili öldürmek hissine kapılır,kimisi de afedersiniz tohumuna para mı verdim benzeri yaklaşabilir olaya..
O yüzden herşeyi siyasete ona buna bağlamadan önce olayla ilgili empati ama gerçekten E M P A T İ yapabilmek lazım gibime geliyor.. Hani şu meşhur şekliyle hemde..
Kimbilir bazılarımıza bu düşündüklerim saçma veya yanlış gelebilir,kimine de yetmeyebilir de...
Bunlar gayet insani hisler.
Öfkemiz ve intikam duygularımız bizi bu davranışlara itiyor.
İşte hukuk bu yüzden var.
Çünkü bu hisler hata yaptırabilir.
Örneğin bu olayda bir katilin itiraflarını basın yoluyla izliyoruz.
Ve bu itiraflar neticesinde katilin bu olduğundan emin oluyoruz.
Peki ya aslında katil bu değilse.
Gelişmiş medeniyetler dediğimiz avrupa ülkelerinde bile polisin zorla itiraf imzalattığı dosyalar var.
İşkence ya da baskı altında kabul ettiği suçlardan dolayı yıllarca hapis yatan insanlar var.
Ve bu insanlardan ülkemizde de bol miktarda var.
Hatta başkasının suçunu üzerine alan insanlar var.
Düşünsenize!
Ceren sizin kızınız olsa.
Ve kızınızın katili bu adam diye size gösterilse.
Fakat asıl katil dışarıda elini kolunu sallayarak geziyor olsa.
Ve o katil sonra başka bir cana kast etse.
İstermisiniz?
Tabi ki istemezsiniz.
İşte illa hukuk, illa adalet diye bas bas bağırmamızın sebebi budur.
İyi çalışan kolluk ve detaycı bir adalet sistemine sahip olalım istiyoruz.
Daha önce yaşadığından bile haberim olmayan bir insanın şu ya da bu şekilde ölmesi ya da dayak yemesi veya hapis yatması çok dert edeceğim bişey değil açıkçası.
Ama bu bir sistem haline gelecekse detaycı olma hakkımı kullanırım arkadaş.
Düşünün.
İdam cezası o kadar ilgisiz konularda kullanıldı ki, bu konuda onlarca film yapıldı.
Yeşil Yol'u seyredip o kocaman kara adam için gözyaşı dökmemiş kimse var mı?
İnsanı tanımadan harcamak hepimiz için oldukça kolay.
Fakat içine girdiğinizde o kadar kolay harcayamıyorsunuz.
Gerçek şu ki eğer düzgün işleyen bir adalet sistemimiz olsaydı bugün hiç kimse daha fazlasını istiyor olmayacaktı.
Ama maalesf sistem işlemiyor ve ben bu işlemeyen sisteme daha fazla yetki verilmesinin ülke için felaketten başka bir şey getirmeyeceğini geçmiş tecrübelere de bakarak bir kez daha ısrarla yazıyorum.