Merhabalar 2 hafta önce aldığım sl200 9bin km deydi şimdi 10bin oldu. Yağ değişimi, zincir yağlaması ve temizlenmesi , hava filtresi temizligi yapacağım. Bujiyi kontrol ettirdim buji sağlam ve yanımda da yeni buji var saklıyorum. Size sorum fren balatalarını ne zaman kontrol ettirmem gerek , ilk aldığımda fren yapınca ses yoktu şimdi ufaktan balata sesi geliyor sanirim. Genel bakım haricinde km arttıkça neleri kontrol ettirmeliyiz? Herkese iyi sürüşler.
---------- Mesajlar birleştirildi - 08:35 ---------- bir önceki mesaj zamanı 10:54 ----------
Blackghost tüm paylaşımların için teşekkür ederim benim gibi yeni başlayanlara çok faydalı yol gösteriyorsun, 1. Viteste kalkarken tak diye ses gelme sorunu sende de varmış bir zamanlar, bu sorun çok sıkıntılımıdır motora nasıl bir zararı vardır ve bu sorunun bir usta tarafindan giderilmesi çok masraflımıdır teşekkürler şimdiden cevabın için
1.vites geçişinin sert olması normaldir,hatta şuan kullandığım 2001 model honda shadow motorumun 1.vites geçişide sert tok bir sesle geçiş yapar.Ben honda motorumda bile motul 5100 10-40 yağ kullanıyorum ,bu motorların genetiği böyledir.Harley motorların dahi vites geçişleri sesli ve tok sesli olur.Vites geçişi olunca şansızman elinize gelecek sanırsınız ama normaldir bu durum.Ben sadece 1 yıl önce denemek için kullandığım ve çok memnun kaldığım italyan bir yağ markası olan emi motor yağında vites geçişlerimin çok yumuşak olduğunu gördüm.Yüksek cc motorlarda motul yağın bir üst kalitesinde uzun vade kullanılacak motor yağı olarak emi motor yağını şiddetle tavsiye ediyorum ancak sl200 için emi motor yağı çok lükstür,motul iyidir.YÜksek cc bir motora geçtiğinize tecrübe edebilirsiniz emi motor yağını.
Fren balatası değişimi görecelidir zira kullanımla alakalı bir durumdur.Frenaj kullanımlarınız normalin üstünde ise balata değişimleriniz sıklaşabilir.Fren kullanımı temelde motor kullanımını profosyonel anlamda çok iyi yapamayan kullanıcılarda balataların çabuk bitmesine sebeb olur.Ben yan sanayi bir arka balata ile honda motorumda 35 bin km dir kullanıyorum ancak her 10 bin km de bir balatalarınızı kontrol edip bakmalısınız.Frenlerinizde zayıflama oluşmuş ise ön-arka değiştirin.
Fren balataları değişimi yaparken sl200 de illaki orjinal diye parça aramayın,zaten çin menşeyli bir motor olduğu için motorunuza uygun "sinterli siyah balataları" tercih edin,bu sinterli siyah balatalar hem uzun ömürlü oluyor hemde ses yapmıyor.Piyasadaki ucuz 15-20 tl lik balatalar her zaman ses yapar ama iş görür ancak kafa bırakmaz yolda ciyak ciyak sesleriyle.
Fren balatalarında da aynı zincir -dişli setinde olduğu gibi bir "grup değişim" yapma zaruriyeti vardır zira tek bir balata değişimi yaparsanız (örneğin sadece arka balata) bu sefer ön balata ile arka yeni balatanın uyumsuz frenaj yapması sebebiyle ön yada arka balatanız zamanından önce eriyecektir dolayısıyla 3 temel grupda değişimleri tek yapmayın;
1- lastikleriniz
2-zincir ve dişli setiniz
3-fren balatalarınız (ön hidrolik fren sıvınızda dahil olmak üzere)
Bu 3 temel grup "her zaman grup olarak değişmek zorundadır" daha güvenli ve konforlu sürüş için aksi takdirde hangi motor modeli olursa olsun sürüşde sıkıntılar ve tehlikeler yaşarsınız.
---------- Mesajlar birleştirildi - 15:21 ---------- bir önceki mesaj zamanı 15:10 ----------
Murat Otomotiv de fiyatı yüksek söyledi, o yüzden n11 üzerinden aldım lastikleri. Bugün de Prestij Motor'a gittim taktırdım ANLAS CAPRA lastikleri. Yalnız kafama takılan bir konu var.
@shadowmaster'ın hazırladığı dokümanda "Zincir gergisi yapılırken, arka lastik mil somunu gevşetilip ayar yapıldıktan sonra, arka maşa kenarlarındaki, beyaz çentiklerin, sol ve sağ tarafta eşit olduğuna dikkat ediniz." uyarı vardı.
Lastikler değiştikten sonra bu kısımdaki çentikleri kontrol ettim, sağ ve soldaki çentikler eşit değildi. Ustaya bu durumu sorduğumda teker düz bakıyor, öyle ayarlandı sıkıntı yok dedi. Honda vs. marka bi' motor olsaydı bu önemli olurdu ama bunlarda o şekilde değil dedi. Usta öyle diyince ben de bir şey demedim. Buradan sol ve sağ kısmın fotoğrafını çektim. Buradan da paylaşayım, bu şekilde çentiklerin farklı olması bir sıkıntı yaratır mı? Bilen birisi yorum yaparsa sevinirim.
Sağ tarafta 5 çentik varken sol tarafta 2 çentik gözüküyor. Bu durum kafamı kurcaladı.
Bu durum bazen olabiliyor ancak sürüş esnasında gidon sağa yada sola çekme eğilinde olmaz ise korkmayın.
Sebebleri farklı olabilir;
-arka dişlinizin bağlantıları gevşemiş yada dişliniz yamulmuş olabilir
-arka jant milinizde yada yuvasında sorun oluşmuş olabilir
-arka jantın monte olduğu şase yuvasında sorun oluşmuş olabilir
genelde sincir dişli seti aşınma ve gevşeme dönemine girdiğinde bunlar yaşanır,zincir ve dişli setiniz eskimiş ise değiştirin.
lastik konusunda ise yorum yapamıyorum zira bizim sl200 kullanan arkadaşlarımız michlein lastiklerden hiçbir zaman vazgeçmedi ve çok memnunlar.Anlas lastikler konusunda tecrübelerinizi dinlemek isteriz yağışlı ve ıslak zemin performanslarını.Gerçi orjinal sl200 lastiklerine göre fark yaratacaktır ancak tehlikeli görünen yol şartlarında anlas performansını birkaç arkdaşdan olumsuz tecrübe aldık dolayısıyla orjinal lastiklere göre iyi ama klasman olarak orta segment bir lastik olarak görüyoruz anlas lastikleri.