Peki benim farklı bir sorum olacak hazır konu açılmışken yeni başlık açmayayım bu sene sadece yunanistanı gezeceğim ama seneye belki birkaç ülke gezebilirim. Bu sene yunanistan vizesi alıp seneye şengen almak mı ? Yoksa Bu sene şengen alıp seneye uğraşmamak mı? Yoksa illa her sene gümrükten çıktıkça bu uğraşı veriyormuyuz?
Schengen vizesinin birkac durumu var.
1) Multiple/Single (Coklu/Tekli giris) - Bu yil Yunanistan'dan tekli giris alirsaniz, Yunanistan'dan cikis sonrasinda o vizenizin isi biter, bir daha kullanamazsiniz, Turkiye disinda bir ulkeye de gecemezsiniz zaten o vize ile. Coklu giris alirsaniz Schengen bolgesi ulkelere de giris yapabilirsiniz vize tarihleriniz icerisinde.
2) Schengen bolgesinde kullanilabilecek toplam sure - Yunanistan diyelim ki 2 haftalik vize verdi, tek giris ise 2 hafta Yunanistan icinde gezersiniz, sonra Turkiye'ye donmek zorundasiniz. Multiple giris varsa, Schengen bolgesinde toplam 2 hafta zaman gecirirsiniz. Ornegin 4 gun Yunanistan, 5 gun Bulgaristan, 5 gun Avusturya, sonra Turkiye'ye donus.
3) Schengen vizesi gecerlilik suresi - Yunanistan diyelim ki size multiple vize verdi, 5 gunluk ama 1 ay gecerli. Bu demektir ki, vizenin baslangicindan sonraki 30 gun icerisinde tekli ise Yunanistan icinde, multiple ise Schengen bolgesinde 5 gun gecirebilirsiniz. Multiple ise, 5 kere girip cikabilirsiniz ama 5 gunu gecemezsiniz.
Benim bildiklerim bunlar, yanlisim varsa bilen duzeltsin.
Daha once 4-5 kez Schengen vizesi aldim, en uzunu Hollanda 1 yil verdi, o vize ile ben 5 ulke gezdim 1 yil icinde. En kisasi da Italya idi, ilk kez Schengen aldigim icin 5 gun vermisti ki tatilim 4 gunluk idi. Ilk vizenizden sonra sure yavas yavas artar, maksimum da 1 yil sanirim.
Kisaca, Schengen alayim seneye ugrasmayayim diye bir sey ancak 1 yillik vize alirsaniz olur.