Ben de anca müsait oldum yazıyı tamamliyim de gönderiyim diye girdim ama maşallah çok bilgilisin. İyi kitap okumuşsun kendince yorumlamışsın. Düz mantık anlatıcam daha iyi anlaman için. 10w40 10w30 dan daha kalındır viskoz yapıdadır. Düşük bostwick akışkınlığa sahiptir. Yapısını daha yüksek motor ısılarında da korur.
1-kullandığın motosiklet kaç dereceye çıkıyor?
2-kalın yağ koyduğunda kılcal aralara girip sağlıklı yağlama yapıyor mu?
Aralara girip sağlıklı yağlama yaptığına bu kadar eminsen kullan. Ki eminsindir sen. Mikroskop altında incelemişsindir de. Çok bildiğin yoldan git ne kullanırsan kullan. Ama insanları gittiğin yanlış yola da sokma.
Kalın yağ kullanarak sağlıklı bir yağlama yapmamasına ön ayak olursun
Ayrıca yağ pompasına yük bindirirsin. Basmakta zorlanacak. Yağın optimum çalışma ısısına gelmesi daha uzun zaman alacak. Sen yine de marşa bas gazla.
Mesela mt9 ların bazılarında olan bir problem egsantrik sesi. Egsantrik gergisi yağ basınçlı gergi olduğu için yağı kalınlaştırarak sesi kesen arkadaşlar var. Hata olduğunu belirtmeme rağmen bildiklerini okumaya devam ediyor.
Kral z kardeşim internetten iki bişey okuduktan sonra araştırmayı bırakma. Devam et okumaya. Yorumlamaların doğru yönde fakat ekaik bilgiden dolayı yanlış yöne sevk ediyor seni. Bi de ne bu tavırlar sidik yrıştırma havaları? Ulan mt7 kullanıcıları hep mi böyle ya

trafikte de aynılar. Profiller hiç değişmiyor.
Hakkında bir cacık bilmediğiniz insanlar için çok yakından tanıyor edaları ile bilmişliğin tavan yaptığı noktaya varmanıza az kaldı.
Çok kitap okudum, okuyorum ve okumaya devam edicem. Sizin için sorun değil, siz okumayın. Okuldan kalan bilgiler size yetecektir. Yaşınızı başınızı bilemem ama yaşıt olduğumuzu dahi varsaysam otomotiv teknolojileri ve petrokimya konusuna sizden çok önce başladığımı, sidik yarıştırmak istiyorsanız tam yerinde olduğumuz için istediğiniz kadar yarıştırabileceğimizi de bilmenizi isterim.
Bostwick ile Akışkanlığın farkı nedir önce bunu açıklarmısınız? Ayrıca sizin gibi çok bilgili(!) birinin bilgilerinden de yararlanmak isteriz. Ama sizin gibi teknik bilgiye sahip birisi gidip de sidik yarıştırırken yağın "Kalınlığından" bahsediyorsa işler biraz cıvıyor demektir.
Sizin gibi bilgili birinden böyle bir sidik yarışında "kalınlık" ibaresi yerine viskozite veya onu oluşturan adezyon ve kohezyondan, bunların derecelerini oluşturan katıklardan ve oranlarından, yağ içerisinde bulunan deterjan katıklardan, anti asitlerden ve hatta daha ilginci antibiyotik diye sınıflandırabileceğimiz mikroorganizma çoğalmasını önleyici katıklardan, bunların bulunma nedenleri ile oranlarından, MA sınıfında hangisinin neden, ne maksatla, ne miktarda ve oranda kullanılması gerektiğinden bahsetmenizi beklerdim.
Bilmenizi isterim ki MSX125 Triger zincirinde Basınçlı Gergi(sizin tabirinizle) kullanır. Hem olayı benim en sık kullandığım motosiklet olan MSX125 ile değil de işinize gelen motosiklet(MT-07) ile tartıyor olmanız da zaten amacın süper egonuzla bağlantılı olduğunu kanıtlar nitelikte.
İnternetten iki şey değil onikibin şey okusam da sizin seviyenize gelemeyeceğim aşikar. Malesef istesem de mevcut seviyemi düşüremem. Belki bilgilerim eskiyebilir ama genellikle sık kullandığım bilgileri sürekli güncellemeyi severim. Bu arada yazdığım kitap/kitapçıklardan birkaç tanesini adresinize göndermek isterdim ama gönderemiycem, sizi köreltmek istemem. Bilgi seviyem sizinkine eşdeğer olamayacağı için zaten ihtiyacınız da olmayacaktır.
Motor yağını hobi maksadı ile incelemekte kullandığım yöntemler içerisinde maalesef mikroskop yok. Almayı düşündüm ancak kullanım alanı olarak çok az ihtiyaç duyacağım için gerek görmedim. Genellikle yeni/eski motor yağı arasındaki elektriksel geçirgenlik farklarını ölçerek, çeşitli görsel testler ile denemelerimi hobi bazında gerçekleştiriyorum. Bunun haricinde daha önce de belirttiğim gibi yine kendi çapımda endoskop ile silindir ve yanma odası ile supap durumlarını, kurum miktarı ve yanma odası çalışma ısılarını tespit ederek notlar alıyorum. Eminim ki siz de yapıyorsunuzdur(!).
Burası teknik bir forum değil. Yukarıdaki metinde dahi herkesin anlayacağı bir dili tercih etmeye çalıştım. Size de aynısını öneririm. Tabi ki niyetiniz yine kim daha uzağa gönderecek muhabbeti ise sıkılana kadar devam ederiz.
Bu arada; sn. Cyan, motor içerisindeki sıcaklık dış hava koşullarına doğrudan bağlıdır. İçten yanmalı motorlarda motorun tamamen kapalı bir ortamda bulunması soğutma sistemini çökertir, deneyebilirsiniz. Eğer bunu yaparsanız bir süre kullanımdan sonra motoru söktüğünüzde silindir cidarlarında benek benek lekeler göreceksiniz. Bu lekeler silindirin kısmi olarak yapısal bozukluğa uğradığını gösterir. Bunun yapılması zorunlu kalındığı durumlar ile soğutmanın nominal tutulamadığı durumlarda en kolay yol yağ soğutusucusu kullanmaktır, ki üreticiler genellikle bunu tercih ederler. Bunun yapılamadığı bazı durumlarda ise motor yağının niteliğini kısıtlayarak daha hassas ürün kullanımına yöneltirler. Kullanım klavuzunu açıp incelediğinizde de motor yağ viskozite indeksinin, kullanılacağı ortamdaki ortalama hava ısısına göre verildiğini göreceksiniz.
Motor içindeki ısı asla sabit kalmaz, ama sabit tutulmaya çalışılır. Esasen birinci silindire her zaman diğerlerinden çok daha düşük ısıda soğutma sıvısı(veya akışkan hava) maruz kalır. Haliyle birinci silindir her zaman diğer silindirlerden daha soğuktur. Bunun yanma ısısına, aşıntı ve genleşmeye etkilerini tahmin edebilirsiniz. Bu durum çok silindirli motorlarda (özellikle sıra tip veya birleşik silindirlerde) öngörülerek ısıl dağılıma göre malzeme işleme teknolojisinde küçük hileler/oyunlar yapılarak stabil tutulmaya çalışılır. Bu hileler her zaman gözle hemen görülemez, mesela daha çok ısınması beklenen silindirin biyel kolundaki yağ jeti biraz daha büyük tutularak püskütülecek yağın miktarı arttırılmaya çalışılabilir, su ceketleri biraz daha ince tercih edilebilir... Pistonun BDY ile KDY' leri dahi asla aynı miktarda ısı yaymaz. Sonuçta havanın da sıvının da ilk ulaştığı silindirin ısısı her zaman diğerlerinden daha düşük olacaktır, bu gözetilmeksizin üretilecek bir motor verimsiz ve kısa ömürlü olabilecek veya bundan etkilenmemesi için metalurji açısından gelişkin malzemeye yönelip maliyeti arttıracaktır.
Esasen söylediğiniz doğrudur. Benim de sıklıkla belirttiğim üzere her zaman kullanıcı talimatına, üreticinin kullanım klavuzuna uymak gerek. Lakin evdeki hesap her zaman çarşıya uymuyor. Ben yine de ilanda kullanım klavuzunda yazanı değil, kullandığım motor yağlarını belirtmeyi uygun gördüm. Siz istediğiniz yağı kullanıp ilana kullanım klavuzundakini yazmakta özgürsünüz sn. telike.