Arka fren diski,torna mı 0 almak mı?

21binde yzfr 125 12model abi

---------- Mesajlar birleştirildi - 19:08 ---------- bir önceki mesaj zamanı 19:04 ----------

Valla abi orji disk almadim,ng marka.model için üretilmiş.Motorumun üç masrafı vardı,debriyaj balatası arka fren balatası ve arka fren diski.Satici bunlari soyledi,ustamda bunlar disinda bir şey soylemedi bana,birini ebc birini brenta birinide ng aldım.inşallah pişman etmez

2012 model raç 21 binde olması pek normal değil. hadi binmemiş diyelim. 21 binde ki araçta bu kadar sıkıntı parça da olmaz. (balata normalde diske nasıl zarar görmüş ki?)

Motosiklette arka diskte yamulmayı ilk defa duydum ben de.
Ustan motosiklet hakkında pek yorum yapmamış, sadece masraflarını söylemiş gibi görünüyor

Fren disklerinin torna da işlem gördüğünü ilk defa duyuyorum. En fazla uzun süre kullanılmadıysa motosiklet, pas varsa o temizlenir.

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Motosiklette arka diskte yamulmayı ilk defa duydum ben de.

Disk yamulmaz zaten. Ancak insanlar fren yapiyorken titrer. Insanlar da bunu "yamulma" zanneder. Aslinda disk duzdur. Peki neden titrer?

Frene cok abanildiginda, disk ciddi miktarda isinir. Normalde disk bu isiyi yayacak sekilde dizayn edilmistir, ancak buna cok firsat bulamadan cok ve surekli isinirsa, yuzeyin bir kismindaki metal kristalize olmaya baslar. Kristalize olan kisimin surtunme katsayisi farkli olur, ve balatalar o kismi farkli kavrar. O yuzden de fren esnasinda arac titrer.

Torna ile de aslinda disk duzlestirilmez. Sadece yuzeydeki kristalize olan kisim alinir. Ve alttaki kristalize olmayan homojen yuzeyi balata duzgun kavramaya baslar.

Motosikletin bir onceki sahibi (on fren yerine) arka freni cok kullandiysa, zaten kucuk capli olan disk cok isinmistir ve yuzeyi bozulmustur...

Kaza veya düşme kaynaklı yamulma oluyor. Motosikletlerde gördüğüm çoğu disk bu sebeple frene basıldığında titriyordu.
Veya aşırı ısınan disk, incelmişse aniden soğuduğunda da bu problem olabiliyor. Şekli bozulan disklerde balatanın bazı yerlerde sürtüp bazı yerlerde ise diske değmediğini görsel olarak görebilirsiniz.

Kristalize olma işini ilk defa duyuyrum.
Diski soğutamayacak kadar güçlü motora ve frene sahip motosikletiniz varsa veya fren sisteminde bir problem varsa ihtimaller dahilinde olabilir

Son düzenleme:
Disk yamulmaz zaten. Ancak insanlar fren yapiyorken titrer. Insanlar da bunu "yamulma" zanneder. Aslinda disk duzdur. Peki neden titrer?

Frene cok abanildiginda, disk ciddi miktarda isinir. Normalde disk bu isiyi yayacak sekilde dizayn edilmistir, ancak buna cok firsat bulamadan cok ve surekli isinirsa, yuzeyin bir kismindaki metal kristalize olmaya baslar. Kristalize olan kisimin surtunme katsayisi farkli olur, ve balatalar o kismi farkli kavrar. O yuzden de fren esnasinda arac titrer.

Torna ile de aslinda disk duzlestirilmez. Sadece yuzeydeki kristalize olan kisim alinir. Ve alttaki kristalize olmayan homojen yuzeyi balata duzgun kavramaya baslar.

Motosikletin bir onceki sahibi (on fren yerine) arka freni cok kullandiysa, zaten kucuk capli olan disk cok isinmistir ve yuzeyi bozulmustur...

Esasinda arka disk çapida bir noktaya kadar,ön disk kadar verimli soğuyamiyor(hareket halinde yuzeye gelen ruzgar vb.

Hee,yuzeyinde yeterli delik ve slot olmasina rağmen,

Bu yönden bakilirsa,yuzey puruzlulugu sizin tabirinizle kristalize,durumu,oldu ki hafif paso torna yapildi,bu durumda mevcut balatalarinda degismesi gerekir,zira yataklama durumu var.

En azindan yeni balata,ve pasosu alinmis disk,bir muddet daha idare edebilir.

Şahsi önerim,maceraya hiç gerek yok.

Forumdan Uzaklaştırıldı
Kristalize olma işini ilk defa duyuyrum.
Diski soğutamayacak kadar güçlü motora ve frene sahip motosikletiniz varsa veya fren sisteminde bir problem varsa ihtimaller dahilinde olabilir

Cogu insan bilmez zaten. Ihtimaller dahilinde degil, titreyen frenlerin buyuk cogunlugunda sorun budur. Asil fiziksel yamulma cok nadirdir.

Araba on fren diskleri kalindir, cift tabakadir, ortasinda havalandirma kanallari bulunur. Yani ne yapisi, ne de konumu itibariyle kolay kolay yamulmasi mumkun degildir. Ancak omru bitmesine yakin titrer. Yazdigim sebepten dolayi.

Ben kendi gördüklerimden bahsettim. O örneklerde balata diske bazı yerlerde temas etmiyor, bazı yerlerde dönmesini zorlaştıracak kadar sıkı temas ediyordu. Bu kadar nadir olaylarla sık karşılaştığım için şanslı olmalıyım :)

Motor aksamini ustaya gosterdik,acip bakmadi ama motordan ne farkli bir ses geliyor nede performansi kötü.yani 125cc bir motorun performansina gore orta şekerli ama cbr kadar atik oldugynu dusunmuyorum,yokuşta iki kişi 40dan yukari cikamadik ama duz yolda 80 90a cok cabuk ivmeleniyor,usta 15dakika tur attı.Kafa grenajını sıkmak gerek,arka fren balatasi disk ve debriyaj balatasi degisecek,iç aksam cok iyi dedi.Motor 22.100de,20.400de muayeneye girmiş. 4kusur var hepsi far ayarı,usta bizim ustamızdı satıcı ustaya gitmeden 3kusur söyledi,usta bu kusurlar disinda kafa grenajı sıkılacak dedi sadece abi

Umut kardeş postunu yeni gordum,

Hevesini kirmak istemem ama,motor sanki ciddi hırpalanmış gibi geldi.kozmetik görünüşe hiç aldanma,

Ne motorlar gordum,dışardan paçoz duran,ama mekanigi,yuruyeni ve alt motoru sorunsuz,saat gibi.

Baska sıkıntılar yaşamaman dileğiyle.

Forumdan Uzaklaştırıldı
Ben kendi gördüklerimden bahsettim. O örneklerde balata diske bazı yerlerde temas etmiyor, bazı yerlerde dönmesini zorlaştıracak kadar sıkı temas ediyordu. Bu kadar nadir olaylarla sık karşılaştığım için şanslı olmalıyım :)

Hayatimizda topu topu kac ornek gormusuzdur ki? Haftada elinden elli tane disk gecen profesyonel tamirci degiliz sonucta. Verdigim bilgi guvenilir bir kaynaktan okudugum kitabi bilgi. Bizzat deneyimime ait degil. Oyle olsa cok da guvenilir olmazdi zaten. :)

Cogu insan bilmez zaten. Ihtimaller dahilinde degil, titreyen frenlerin buyuk cogunlugunda sorun budur. Asil fiziksel yamulma cok nadirdir.

Bilgiyi sorgulamıyorum. Yukarıdaki istatistiği veren siz misiniz kitap yazarı mı?
Eğer kitap yazarıysa diğer yazdıklarını da okumak isterim. Adı nedr?

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiyi sorgulamıyorum. Yukarıdaki istatistiği veren siz misiniz kitap yazarı mı?
Eğer kitap yazarıysa diğer yazdıklarını da okumak isterim. Adı nedr?

Istatistik makale yazarina ait. Makalenin ismi "The Warped Brake Disc and Other Myths of the Braking System" Yazari Carroll Smith.
Seneler once okumustum. Ararsaniz illa ki bulursunuz. Bayagi ayrintiliydi, farkli sekilde hasar gormus rotorlarin resimleri falan vardi.

Motosikleti
Honda CBF 250
Ben arabada bile verim alamadım, her frende titreme yapıyordu. Motorda hiç sanmıyorum. Yeni disk al başın ağrımasın

Forumdan Uzaklaştırıldı
Birebir bahsettiğiniz makaleyi bulamadım ama aynı konu başlığında bir kaç yazı okudum.
“Rotorlar(diskler) yamulmaz” kısmına çeşitli forumlarda eleştiriler olmuş. Genel olarak katılıyorlar

https://www.hellcat.org/threads/the-myth-of-warped-brake-disks-interesting-read-from-stoptech.218717/
https://rennlist.com/forums/924-931-944-951-968-forum/44579-the-warped-brake-disc-and-other-myths-of-the-braking-system.html

Forumlarda istediğiniz görüşü savunacak materyal bulursunuz. Başlığını ve yazarını verdiğim makale profesyonel biri tarafından aşırı ayrıntılı yazılıp açıklanmış, bahsettiği örnekleri direk fotoğraflarla destekleyen düzgün bir makaleydi. O yüzden güvenilir buldum. Forumlarda kim olduğu belli olmayan insanlar sınırlı tecrübeleriyle "o yanlış benimde dediğim doğru" diyebiliyorlar. Bu forumda bile neler neler yazılıyor...

Öncelikle şunu söyleyeyim,motorun yuruyeninde hic bir sorun yok ama debriyaj bal. Arka fren balatasi ve arka fren diski degisecek dedi sahibi , bende ustama goturdum farkli bisey soylemedi,diskte yamulma zaten yok sadece disk fazla çizik,frenlemeyi yaparken mesafe uzun kaçmıyor,usta değismsi lazim dedi,motoru yarim saat sürdü,aksam sorunsuz ama disk ve balatalar bitik dedi,debriyaj kötü durumdaydı,arka fren daha götürür dedi ama disk çok çizilmiş,umarım çok sorun çıkartmaz,bir kaç motor bakmaya gittim.Hepsinin iç aksamı sorunluydu bende iç aksamda sorun çıkmasın da : makyajmış,balataymış bunlar sorun değil dedim ama...İlk motorum acemiyim doğrumu düşündüm bilemiyorum

Nc 750 için Fren disk balata almayı düşünüyorum. Marka olarak tavsiyeniz var mıdır?

Motosiklet diski tornacıda traşlanmaz (diskin içine edersiniz)bunun özel bir makinesi var yüzey taşlamalı motosiklet için üretilmiş oda eski parçası bulunmayan motorların veya servis limiti aşılmamış ölçüde diskleri zımparalamak içindir %5-%15 gibi...

Yeni disk takılmalı ben motoruma orjinal değil yerli üretim arman dişliden aldım fiyatıda uygun çok memnunum laser kesim gayet başarılı...

F54

motosiklet disk i taşlanmaz diyor ustalar
fakat ben afrika da taşlatıp kullanan gördüm hatta hatta 5 yıl oldu kullanmaya devam ediyor ilk seferde yapamadılar gidip tekrar taşlandı şuan bir sıkıntı yok

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar