Konu biraz geride kalmis ama 10 gun once ayni gidip almis, gelirken 1360 km yol yapmis biri olarak yazmak istedim. Aslinda topik acacaktim ama kirlilik olmamasi adina buradan yazmaya karar verdim.
Oncelikle yas 50, 35 yili askin motorcuyum. X300 de gelince 3 motor oldu suan elimde. Africa dct, vmax 12 de var.
Agirlikli sehir ici kullanima dondugum icin africa yi elden cikarmaya karar verdim. Ne alayim yerine derken hic kawasaki mde olmadigina binaen versys650 ye karar verdim. 69 bg, atak guzel bir yol endurosu malum. Az da yakiyor vs. Ama insan bu asamada soyle dusunuyor; africadan cok daha sehirli mi? 30 kg farklari var yakitlari cok yakin. Versys 650 sadece biraz daha kucuk, ama yinede buyuk bir motor. Son anda hic bilmedigim bir modelolarak denk geldi x300 versys ve ozelliklerini ogrenince tamam dedim aradigim bu. Bi kere az yakiyor, 3-4 lt arasi, guc olarak cok iyi ve efsane 300 luk motoru kullaniyor. 40 bg ve 26 nm.. ideal...175 kg total kuru agirlik sehir icinde commuter gibi. Aks araligi sele yuksekligi vs derken motor en azindan teoride bana eldiven gibi uyacak, tum isteklerimi karsilayacak. Top speed de 165, 300 cc icin harika...
Sonra dedimki kendini kaptirma , muadillerine bir daha gozat..vstrom 250? Hayir, inazumam vardi ve o agirligi, son hizinin cok dusuk olmasi bezdiriyor. Uzun yolda iskence, sehir icinde agirligiyla anlamsiz. Crf rally 250 ? Arazi icin cok iyi altrnatif ama encok %20 toprak yolda gidiyorum, o yoluda racing bile becerir. Yani crf lerde uymuyor. Eski kle 500 , hayir hem cok yakiyor hem eski teknoloji, abs vs olmali. Ustelikte 300 cc versyden guc olarak cok artisida yok. Mondial rx3 u hic dusunmedim bile. Mondialin kalitesi belli. Bmw g310? Hayir, hint mali ayrica 34 bg ve kawasaki yolda fark atiyor. Ustelik cokta 3 lu canta takip tura gidilecek bir motor degil, kucuk.
Sonuc itibariyle en azindan kagit ustunde versys 300 cidden "fiyati disinda" hepsini geride birakiyor. Bu kafayla aksesuari 3 lu cantasi vs ustunde olan nispeten uygun fiyatli 2017 model 3800 km de bir versi ile pazarligi bitirdik ve almaya gittim. Satis oncesi vermedi sahibi denemem icin, zorlada alamazdim, hic test etmeden aldim. Arkadaslarla helallestik ayrildik ben muglaya devam edecegim is icin. Ilk o an oturdum ustune ve aman allahim sele cok sert..

. Africa nin selesine sert dedigime cidden o anda pisman oldum. Sele sertten ote. Ilk eksi bu dedim. Sonra kasisten cukurdan gecerken cokta yaylanmadigini farkettim, amortisorlerde sert. Biraz hizlanip ivmelenmesini test ettim, mukemmel, ses guzel, devir isteyen motorlardan ama yuksek devirde ses guzel. Titresimde minimum. Sonrasinda oturus pozisyonu vs giderken bir yandan puanliyorum. Enduro gibi, sadece on amortisor mesafesi kisa ama enduro motor. Ayaga kalktim gayet guzel. On cam guzel. Debriyaj, vitesler harika. Frenler muhtesem. Denge mukemmel. Ilk 100 km de selenin sertligine ragmen yumusaklar kadar ageitmadigini farkettim. Zaten isininca sanirim daha ergonomik oldu. Izmir aydin arasinda virajlarda da dengesi sportif hissi cok hosuma gitti. Suspansiyon yumusak olsa bu kadar iyi alamaz. Akabinde yakit tuketiminide test ettim ikinci yakit aliminda. Fazla yuklendigim icin 5 lt ye yakin yakti. Bu arada ben 110 kg 180 boy ve enduro montla yan cantalarla parasut gibi gidiyoruz. Bu sebeple ilk 100 km de 155 e kadar cikabildim sonrasi olmadi. Aydin sonrasi 160 gordum. Yakit yine 5 lt ye yakin oldu. 3 gun koycegizde kaldim dalyan vs dolastim sehir icinde cidden cok pratik. Sonrasinda 1000 km yolve memlekete donus. 1000 km boyunca soguk ve yagmur endiseyle cok tat alamadim yoldan. Ama motor 4x4 luk is cikardi. Donuste toplam 1360 km ye gore yakit olctum 4.7 lt cikti sonuc. Ama radar bolgeleri eds ler disinda nadiren 130 un altina dustum. Yani 1000 km 125 ve ustu 360 km 90 km gibi hizlar olarak seyretmisimdir.
Dondukten sonra africaya sadece temizlik ve foto icin bindim ( Ilani verdik bakalim ). Sehir ici yakiti cidden az. Normal commuter gibi kullaninca 3-3.5 lt yakiyor. Ben cok memnunum. Aliexpresten sisler, gidon yukseltme, camin ustune deflektor vs siparisi verdim.
Genel bir sonuca varmam gerekirse , motorun selesi ve suspansiyonu sert ama bunlar ozellikle yapilmis, ben sisme minder siparisi verdim. Gerekirse uzun yolda kullanacagim. Bu sertlik disinda birde yuksek devirli kullanim belki herkese hitap etmeyebilir ama ayni sey tum 250 cc bandinda var. Mt25 ve inazumada ayniydi. Oncam 180 boyumla bana biraz alcak geldi. Sele yuksekligi 84 cm sanirim ama onu dar oldugu icin yere temas kolay ve saglam. Baska bir kusuru yok. Motorun gucu top speed vs cok yeterli. Birde 40 bg i 11000 devirde aliyor 26 nm tork ta sanirim 10000 de, o yuzden her viteste gaz tepkimesini hissettiriyor. Motor yokusta vs de hic yigilip kalmiyor. 150km hiza kadar buyuk motor tadinda, sonra tabi hizlanma yavasliyor . Debriyaj cok yumusak ama fazla yukarida kavriyor, ayarlayinca bu seferde manet bollasiyor. O biraz hosuma gitmedi. Ayarlanabilir manet takabilirim. Sesi guzel aslinda konfor dusunulmus, sessiz. Ucuz olsa bir akrapovic takardim ama, yalan yok. Fiyati pahali, ama su da var cc disinda abilerinden hic farki yok. Gostergesi eksiksiz, abs on arka var. Yani ucuz olmasini gerektirecek bir durum yok. Ha, doviz ve vergiler yuzunden zaten tum motorlar pahali. 9000 euro sifiri, avrupada hic siritmaz ama tr de cok buyuk oldu bu bin dolarlar. Dolar olmus 5.7 . Carp bol inmiyor asagi.
Simdilik bu kadar.
---------- Mesajlar birleştirildi - 03:05 ---------- bir önceki mesaj zamanı 03:00 ----------
Kime yarar onuda yazayim, bence yeni baslayan icin guclu gelir. 2. Motor olur uzun sure binilebilir. Ayrica bence bu motorun asil hedef kitlesi benim yasitlarim, uzun sure motor tecrubesi olmus, artik daha pratik hem sehirde hem dagda gidebilen turada cikilabilecek cok hiz yapmayan motor arayanlara gore. hani neredeyse emekli gezgin motoru diyebilirim.