Merhaba arkadaşlar,
Pazartesi başladığım bakım işlerini bu gün itibari ile tamamlamış bulunmaktayım...
Makine soğukken sönme problemi, tekleme problemi, güçte düşüş gibi problemler vardı.
İlk olarak buji elden geçti. Bildiğiniz üzere ben makineyi sıfır Km de almıştım. Kutusundan çıkartılıp montajı ve servis bakımlarında da hep başında durdum. Bunu neden söylüyorum. Makinenin üzerinde gelen buji NGK CR8E idi. Üzerinde bu bujinin geldiğini hiç duymamıştım. benim aklımda yine NGK nın CR7E kodlu bujisi vardı. ne farkları var diye araştırınca, 8 ve 7 rakamları ısıyı temsil ettiğini öğrendim. yani CR8E soğuk Buji tabir edilen. daha geç ısınan bir buji. CR7E ise daha sıcak çalışan bir model. Benim makine de ısınınca sorun çıkarmadığı için bujiyi CR7E ile değiştirmeyi uygun gördüm.
Buji değişikliğinden sonra makineyi denemedim. Problemlerime nasıl bir etkisi oldu bilmiyorum. Elim değmişken hava ve benzin filitresine enjektörlere O2 ve hava emiş sensörüne kadar söktüm. sonrasında, bu kadar dağıtmışken subap ayarlarını da en azından kontrol etmek istedim. CSC nin dökümanlarından faydalanarak radyatörleri çözüp geriye doğru açarak hortum bağlantılarını sökmeden egzoz subaplarına eriştim. Bunun için ön üst koruma demirini de söktüm. koruma demiri takılı iken radyatörler yeterince açılmıyordu.
Subapları emme 0,08mm sentil ile, sentil çok sıkı olacak şekilde keza egzoz 0,10 mm yine çok sıkı şekilde ayarladım. Egzoz subaplarını ayarlarken servisimin ve diğer ustaların "motoru indirip ayar çekeceğiz" sözlerine hak verdim. Para için yapılacak iş değil.
Subap ayarından sonra Makineyi toplamaya başladım ve elime gelen her parçayı temizledim o şekilde taktım. hava emiş semsörünü wd40 ile yıkayıp üfleyerek kuruttum. herhangi bir şekilde sensör ucuna bir şey temas ettirmedim.
o2 sensörüm zaten garantiden değiştiği ve temiz olduğu için herhangi bir kimyasal kullanmadan üzerindeki az miktarda kurumu silerek yerine taktım.
Hava filitresini yıkadım. 2 gün kurumasını bekledim ve wd40 ile çok hafif yağlayıp yerine taktım.
benzin filitresini değişirim diye düşünüyordum ancak sökünce oldukça temiz halde olduğunu görünce herhangi bir işlem yapmadan geri taktım.
Resetleme yaptıktan sonra bir süre rolantide çalıştırıp farklı ses geliyor mu diye kontrol ettikten sonra deneme turu yaptım.
sonuç olarak motorumun tüm problemleri çözüldü. motor soğuk iken marş basıp ikinci bir deneme turuna çıkmama rağmen tekleme yapmıyor (tekleme dediğim yokuş aşağı gaz kapalı giderken motosikletin kendi kendine gaz verip kesmesi. motor üzerinde ileri geri gidip gelmeler)
Motor tüm bu işlemlerden sonra henüz sönmedi. stop sorununu ikinci kez halletmiş oldum. ivmelenmesi çok fark etti. sağır sağır gidiyormuşum motosiklet ile haberim yokmuş.
Bir de benim makine aldığım günden beri vites pedalı bağlantı keçesinden yağ sızdırır. motor 3 gün yattığı için sabredemeyip makineyi topladım. benzini bitirip motoru yan yatırarak keçeyi değişmeyi düşünüyorum. Yağ boşaltmadan bu şekilde yan kapağı da açabileceğim söylendi. açıp somunları kontrol etmek de istiyorum. Malum debriyaj bölümünden gelen şırıltı sesi bende de başladı. Somun kilidi atılmış mı kontrol etmek lazım.
Motosiklet bir şekilde sorun çıkartmaya bende sorunları çözmeye devam ediyorum. akü dışında bu sorunların hiç biri beni yolda bırakmadı. patlak lastikle bile yol aldım yolda kalmadım. Tek sıkıntım sorunlarımı büyük oranda benim halletmem. Sorunu ve çözümünü araştırmak ve bulmak zorunda kalmam. bazen 10 yaşında bir GS alsaydım daha az mı uğraşırdım diyorum.
Son durum budur. Hepinize kolay gelsin.