Bu konunun amacı nedir

herkes rastgele devir söylüyor falan bir oyun mu ? Her motosiklet silindir sayısı ve hacmine göre farklı devir aralıklarında çalışır ve kullanılır.
abi anlamak istemiyorsanız benim yapabileceğim bir şey yok.
bakın yazmaktan elim yoruldu,
max tork değeri yakınında sürmek her daim motor ömrünü uzatır. hani düz ve rüzgarsız yolda tork devrinin biraz altına inmek motor ömrünü dahada uzun tutar ve tam ekonomik devirdir fakat rüzgarsız ve düz yol için geçerli bu.
benim motor max tork gücünü 5500 ila 6000 arası veriyor.
ben demiyorum ki herkes 5500-6000 arası kullansın.
motorunuzun max tork gücünü verdiği devirden önce gaza abanacak iseniz bunu ilk 2 vites dışında yapmak silindir gömleğindeki basıncı aşırı arttırı ve bu yüzünden piston-gömlek-krank-piston kolu-krank yatakları gibi parçalar
daha fazla sürtünmeye mağruz kalır.
bakın basit bir örnek.
elimizde 150cc commuter bir motor olsun. genelde bunlar 5000-6000 arası max tork verir. şu 2 maddeyi deneyin.
*** 3. viteste 5500 devirde sabit giderken birden dip gaz yapın ve göreceksiniz motor anında öne atılacak ve motordan bağırma dışında hiç bir garip ses gelmeyecek.
*** 3. viteste 2500 devirde sabit giderken birden dip gaz yapın ve göreceksiniz motor anında önce
atılmayacak ve motordan garip vuruntu sesleri duyacaksınız.
bazıları da bu vuruntu sesi zincirden geliyor diyordu, devir düşük, motor vuruntulu çalışıyor ve zincir tekere çekme kuvveti uygular iken anlık bir boşluğa düşüyor her vuruntuda bu yüzden zincirden ses gelebilir ama zincirin atması kayması söz konusu değil.
şöyle söyleyeyim, arkadaşlar maddenin hallerini bilen bunu duymuştu; maddenin kararsızlık hali vardır yani duran bir cisim harekete geçmek için güce ihtiyaç duyar ve aynı zamanda hareket eden bir cisim durmak için güce ihtiyaç duyar yani "
maddenin kararsızlık halidir" bu.
motosiklet dediğimiz 140 kiloluk bir cisim durdu yerden hareket etmek için büyük bir güce ihtiyaç duyar ve bu büyük güç 1. viteste en kolay üretilebilen güçtür ki herkes motorun en kuvvetli olduğu 1. viteste kalkış yapar, hatta bazı gardaşlarımız 1. viteste ön kaldırma antrenmanları yapar çünkü motorlarının en yüksek çekiş kuvveti ürettiği vitestir kendisi.
aramızda benim gibi ön kaldırmayı başaran gardaşlarımızdan rica ediyorum söylesinler; hiç ön kaldırmaya çalışırken motorlarınız debriyaj kaçırdı mı? peki hiç ön kaldırmaya çalışırken zincir kaçtı mı?
ben debriyaj balatasını yeni değiştirmiştim ve o günlerde debriyaj kaçırma yapıyordu ama zincir kaçması gibi bir durum söz konusu bile değil.