hocam 50-55 yıl kadar geç kalmışsın![]()
Geç değil.
Sadece bazı otomobillerde vardı ve yaygın değildi...
hocam 50-55 yıl kadar geç kalmışsın![]()
Merhaba bu forumda binlerce defa konuşuldu farkındayım fakat anlamadığım bir konu var. ABS olan motosikletlerde fren mesafesinin arttığı söyleniyor bazı kişiler tarafından. Bu nasıl olabilir ? Frenlemeye başladığımızda lastikler yavaşlıyor daha çok frene basarsak ABS olmayan motosikletler tekerleklerini kitliyor ve büyük çoğunlukla iki tekerde kitlenirse düşüyoruz zaten. ABS olan motorlar ise kitlendiği andan itibaren ABS yi devreye sokuyor. Sistem bu şeklide işlemiyor mu ? Zaten ABS olmayan motorları kullanırken tekerleği kitleyecek kadar frene basmıyoruz nasıl oluyor da ABS li olanın fren mesafesi fazla oluyor ? Mantıken aynı olması gerekmiyor mu ?
Araba konusunda uzatıyor olabilir çünkü frenler kitlenene kadar sıkabiliyoruz ama motorda okadar sıkarsak zaten yerdeyiz ?
Uçağa da binmeyin. Herşey elektronik.Ne yalan söyleyeyim, ABS den korkup CBS li motosiklet aldım..
Aga benim motorumda çift kanal ABS var. En son havada uçuyordum Pazartesi akşamı![]()
Yeri gelmişken, geçmiş olsun...
Uçağa da binmeyin. Herşey elektronik.
Ben de. Bir markanın bir modelinin bir kaç kullanıcısında çıkan sorundan dolayı ABS'li motosiklet tercih etmeye çekindiğinizi yazdınız.1. Gereksiz yere abarttığınızı düşünmekten kendimi alamıyorum.
Eğer bütçeniz el verdiği halde sırf bu yüzden ABS'li motosiklet almadiysanız çok garip. Çünkü fayda ve risk hesaplandığında makul bir tercih değil
.....servisten aldığım bilgi şuydu.........Saatte 100 le giderken kendi kendine arka fren devreye giriyor. Kızaklama yok, sert fren yok. Kendi kendine devreye giren fren motoru yavaşlatıyor.Durup kontağı kapatıp açmadan düzelmiyor......ABS nin böyle bir şey yapması mümkün mü?........
böyle bir şey mümkün değil , abs kendi kendine fren basıncı oluşturmaz , sizin parmaklarınızla veya ayağınızla oluşturduğunuz basıncı azaltır , tekerlek dönmeye başlayınca ve siz hala frene basıyorsanız mevcut basıncı tekrar gönderir , tekrar azaltır , tekrar gönderir , bu tekrarlar hız ve yol durumuna göre saniyenin bilmem kaçında bir tekrarlar , yani abs bir çeşit elektromekanik musluk gibi çalışır , içinde frene basınç uygulayacak bir pompa yoktur..
cevabı kendin vermişsin zaten. abs sistemi tekerlek kilitlenmesin diye milisaniye seviyesinde freni bırakır tekrar sıkar bırakır tekrar sıkar. gittiğin hızla o milisaniyelerin toplamını oranlarsan birkaç metre uzadığını hesaplarsın.
ayrıca evet bu abs olayından gına geldi artık.
ABS devreye girerse uzar fren mesafesi.
Teker kitlenmeden yani lastik yolda kaymadan ABS'in devreye girmesi mümkün değil.Bir arkadaş ABS sisteminin bazen tekerlekleri tam kitlemeden biraz daha önce devreye girdiğini öylemiş o mantık ile uzaması gayet mantıklı oluyor.
...........
2005 veya 6. Dubaide bir toplantıya davetliyim.
........