tek tekerli bis sistem denge açısından daha iyi olabilir mi
http://2.bp.blogspot.com/-IKQ0HcNGRjc/UpGJRIN6S1I/AAAAAAAABRs/qzl54IRzOPA/s1600/(3).jpg
Römorkun tekerindeki Disk flanşı belliki göstermelik
Şeklimiz olsun hesabı....
tek tekerli bis sistem denge açısından daha iyi olabilir mi
http://2.bp.blogspot.com/-IKQ0HcNGRjc/UpGJRIN6S1I/AAAAAAAABRs/qzl54IRzOPA/s1600/(3).jpg
https://image.ibb.co/g94LPS/Whats_App_Image_2018_05_09_at_18_26_50.jpg
Bu resimdeki benim yaptırdığım römork. Bugün ilk kez teste çıkardım. Konu da iyi denk geldi.
Römork etli borudan bükülerek yapıldı. 25-30 kilo kadar çekiyor. Daha ince ve hafif borudan da üretilebilir. Ustamın güvenlik takıntısı nedeniyle olması gerekenden ağır ve etli malzeme kullandık.
Bu haliyle sürüşe etkisi neredeyse 0. Devrilme veya denge problemi söz konusu değil. Römorklu römorksuz aynı açıyla U dönüşü yapabildim.
Biraz daha ayar çektikten sonra daha sürülebilir hale gelecek.
120 cm
.
Bunun biraz daha derli toplu olanı kafamdaydı. Teker çok dışarda gözüküyor.
Hocam var fakat yerde olunca ve fileyi az bişey açık bırakınca mutlaka sağından solundan giriyor. Çok büyük bir dert değil ama minimuma indirmek isterim. Geçen bir arkadaşa kene battı, baya uğraştılar. Ne kadar korunursak o kadar iyi. En büyük korkum osuruk böceği :mrgreen: Üstüne basıp kokudan uykusuz bir gece geçirmek istemem
Doğrudur hocam en güzeli deneyimlemek. Motosikletin sağına soluna kamp malzemesi koyduk mu zaten römork kadar genişliyor. Çok sıkıntı yapacaklarını düşünmüyorum.
İki teker römorku daha önce bisiklet için yapmıştım onda bile rahatsız etti. Ancak iki teker motorla birlikte yatacağı için çok sıkıntı oluşturmayacağını düşünüyorum. Belki bazı durumlarda kendini hissettirmez bile.
Dışa açılma yapıyor hocam ya, bulursanız önce bir deneyin bence, kararınızı tek tekerlekten yana değiştireceğinizi düşünüyorum.
https://image.ibb.co/g94LPS/Whats_App_Image_2018_05_09_at_18_26_50.jpg
Bu resimdeki benim yaptırdığım römork. Bugün ilk kez teste çıkardım. Konu da iyi denk geldi.
Römork etli borudan bükülerek yapıldı. 25-30 kilo kadar çekiyor. Daha ince ve hafif borudan da üretilebilir. Ustamın güvenlik takıntısı nedeniyle olması gerekenden ağır ve etli malzeme kullandık.
Bu haliyle sürüşe etkisi neredeyse 0. Devrilme veya denge problemi söz konusu değil. Römorklu römorksuz aynı açıyla U dönüşü yapabildim.
Biraz daha ayar çektikten sonra daha sürülebilir hale gelecek.
Daha kısa römork benim işime yaramaz, bu uzunluk benim tercihim idi. Benim işimi gördükten ve sürüşe sıkıntı oluşturmadıktan sonra NC'nin teker arası mesafenin konuyla alakası yok.
Mekanizma harici sıkıntı olmaz. 750KG altındaki römorklar ruhsattan ve muayeneden muaftır. Bağlantı mekanizması ruhsata işli olmayacağından onu bahane edip ceza yazabilirler. Bir de çok irdelerlerse römork üreticisinin tip onay belgesi alması gerekmekte. O konuda da sıkıntı çıkartabilirler.
01.01.2016 tarihli ehliyet mevzuatından öncesinde, başka bir araç ile çekilerek veya itilerek hareketi sağlanan 750 kg' a kadarki römorklara ayrıca bir ehliyet istenmez iken, 750 kg üzerindeki tüm römorklar için "Çekici(TIR)(D sınıfı)" şartı aranıyordu. Fakat;
01.01.2016 tarihli mevzuata göre römork takılan araçlarda ehliyet sınıfının sonunda "...E" ibaresi eklidir. Yani otomobil ile herhangi bir ağırlık belirtilmeksizin, yani ağırlığı her ne olursa olsun tüm römorklar için otomobilde "BE", Otobüste "DE"(römorklu otobüs=körüklü otobüs. Şu anki metrobüsler gibi...), Çekicide (TIR' da) "CE" sınıfı ehliyet şartı aranmaktadır. Buna ek olarak ticari sınıflar için de yük ve yolcu için SRC2 ve SRC4 belgeleri de aranmaktadır. İlginçtir ki motosiklet için "römorklu araç" sınıfı yok. Buradan da sistemin motosikleti ne kadar ciddiye aldığını görebiliyoruz.
Açıkçası şu anda motosikletinize römork takmanız durumunda, ehliyet sınıfı yeterliliği bazında incelersek sistemdeki boşluğu/açığı kullanıyor olursunuz. Yani size römork taktığınız için ceza kesemeyecektir. Çünkü motosiklete römork ile ilgili bir mevzuat yok.
Fakat. iş uzadığında canınızı sıkacak kısım ehliyet değil römorkun kendisi olur. Römork eğer 750 kg üzerinde ise, römorkun kendisine ruhsat düzenlenmesi ve muayeneye tabi olması şartları var. Tabi ki ışıklandırma, fren sistemi ve gerekli ikazların bulunması da var... Sizin römorkunuz 750 kg altında olacaktır diye tahmin ediyorum (750 kg üzeri motosiklet römorkları mevcut). Römorkunuzda motosikletinizden destek alarak çalışacak fren sistemi (kablolu sistem ile arka frene basitça bağlanabilir), gerekli fren/park/plakalık/sinyal lambaları, reflektif ikazlar olduğunda römork için yasal mevzuatı da atlatmış olursunuz. Yine de atlatması sorun olabilecek tek bir konu kalıyor.
Römorku motosiklete bağlayacağınız bağlantı aparatının motosiklet ruhsatına işli olması zorunluluğu. Bunun için yetkili bir mühendisin çizeceği projenin onaylanıp (bu onayın TSE' den de onaylatılması gerekir ki hiç bulaşmayın, benim CBF150 Cafe Racer Project' i takip ettiyseniz orada konuyla ilgili detayları belirtmiştim) ardından aracın muayeneden geçirilmesi ve ruhsatın yenilenmesi gerekiyor. Ardından bir plaka daha bastırıp römorkun arkasına asmalısınız.
Gerçek prosedür bu.
Motosiklet römorku ve ehliyet yasal olarak boşlukta kalsa da işin kilitlendiği kısım motosikletinizdeki yasal değişiklik olacaktır.
Motosikletinizde topcase ruhsata işli ise, bağlantıyı topcase üzerinden yapabilirseniz bir açık yakalamış olursunuz. Sonuçta topcase ruhsata işli, topcase' in bağlama şekli müfredata uygun, topcase üzerindeki küçük bir bağlama elemanı sizi kurtarabilir. Tabi hatırlatırım ki ruhsatınızda çeki demiri için bir detay belirtilmediğinden yine dönüp aynı noktaya gelmiş oluyoruz. Yine de bir kaçamak bakış açısı, göz boyama için kullanılacak bir yol diyebiliriz. Sonuçta topcase' in kendi tasarımı mühendisin çizdiği projede (genellikle) birebir yansıtılmamış oluyor.