Cidden sormuştum ve hala tam olmadı bende...
Bir motosikletin egzosunu değiştirerek kaç Nm'lik bir değişiklik oluşturuyorsunuz tork değerinde merak ettim. Arabalar için konuşayım, bildiğim kadarıyla egzosun kapama yönünde çalışması sıkıştırmayı artırdığından beygir gücüne kumanda eder. Bir zamanlar 1994 model Civic EL sahibiydim ve çok arayıp da zor bulduğum bir performans egzos takmıştım. 4000 devirden sonra kapama yönlü çalışarak motordaki sıkıştırmayı artırıyor ve yüksek devirlerde dahi beygir gücünden kazanım sağlıyordu. Yani ses yükseltmiyor aksine ses düşürüyordu. Net olarak 5500-6000 devir aralığında motora 8 beygir katıyordu. Şimdi buna istinaden soruyorum. Motosiklet için egzos değişiminden rakamsal anlamda ne elde ediyorsunuz veya beklentiniz nedir? Ayrıca hem ses yükselterek hem de tork nasıl artırılıyor tam olarak kavrayamadım. Beni bu konuda aydınlatabilir misiniz?
Ne ölçüde tork ve güç (evet beygir de artıyor ama cruiserda beygir ile işimiz olmadığı için sadece tork konuşuyoruz) artışı alacağın en önce motorun kaç cc olduğuna bağlı. Ondan sonra ne tip egzoz taktığın, hava filtresine de işlem yapıp yapmadığın, bunlardan sonra da yakıt akışına da ne yaptığın gibi değişkenlere bağlı oluyor.
Mesela benim makine 1100 cc. Ben hem Kuryakyn K&N açık hava filtresi, hem Cobra Speedster boğazdan komple spor egzoz taktırdım. Bağıl olarak da karbüratör re-jetting denilen işlem gördü, akış memeleri büyüdü. Rakamsal değerlerine ürünlerin hangi motorlara ne kadar performans kattığına dair teknik speklerinden bakmak lazım. Ben daha çok ses ve görüntü için bu işe girdim. Tüm bunlardan sonra gördüğüm farkı şöyle tarif edebilirim. İşlem öncesi tek kişi ve eşyasız iken 5. vitesten 4. vitese almamı gerektiren rampada şu anda artçılı ve eşyalı hiç vites düşürmeye gerek olmadığı gibi, gaza yüklendiğimde de çatır çatır uzuyor. 50 km hızla 5. viteste titreme yalpalama olmadan gidebiliyorum.
Ancak 250 cc bir makine ile anlamlı bir performans artışı alınmaz. Bu aletleri alıp taktırmaya harcadığın paraya değmez. Zaten ben bu işleri yaparken dolar 2 lira idi, şimdi büyük cc ye de değmez maalesef... Üstteki arkadaş bir şey anlamazsın derken söylemek istediği de 250 cc makinaya bu işlemleri yaparsan sadece daha yüksek ses alacağın, performans artışı elde edemeyeceğin.