Ya arkadaş susayim diyorum ama öyle bir zevzeklik öyle bir yavşaklık var ki dayanamıyorum. Ne zaman kredi ile motor alsammı konusu açılsa hemen yırtık dondan fırlayan beyinli birileri hemen faiz haram diye başlıyor.
Ey cemaat-ı müslim ve gayri müslim dostlarım, lütfen söylermisiniz, faizi almak mı haramdır vermek mi? Onlarca İlahiyat Profesörü ve düşünür bas bas bağrıyor faiz yemeyin haramdır diye, dimi. Bundandamı bişey anlaşılmıyor. Faiz vermenin haram kısmı nerede onu açıklayabilen yok. Hemşerim ben helal bir mal alıp bunun karşılığını helal yoldan kazandığım para ile ödüyor bunun dahilinde alacaklı kişiye faiz ödüyorsam bundan haram meselesini nasıl elde edebiliyorsun.
Lütfen böyle örümcek beyinli, Cumhuriyet düşmanı, oryantalist düşünceli kimseler ile muhatap olmayınız. Dini konularda vatandaşını aydınlatma ve fetva verme konusu devletin belirlenmiş kurumlarında görevli, bu işi bilimsel metodlar ile inceleyen akademisyenlere aittir. Şarlatanlara değil.
Kredi ile motor almak isteyen kardeşim, şartların uyuyor ise banka bu konuda anlaşmalı olduğu markaları belirterek sıfır motosiklet kredisi verir, ancak motor bedelinin tamamını vermez genelde yüzde yetmişlik kısmını tahsis eder. Motorunda kredinin tamamı ödenip dosya kapanıncaya kadar ipotek olur. Yani borcun bitinceye kadar motor bankaya aittir. Ödemede bir sorun olursa el koyar. Bu ipotek koyma ve kaldırma işlemleri esnasında bazı masraflar da sözkonusu olur.
İkinci el alımlarda ise birkaç farklı yöntem uygulanır. Anlaşmalı bayiiden ekspertizi yapılmış motor alımına kredi verebilir, almak istediğin motoru yine anlaştığı serviste ekspere sokman istenebilir. Vereceği kredi miktarı ikinci elde kasko değeri baz alınarak yine yüzde yetmişlik olarak tahsis edilebilir. Üçüncü şahıstan alacağın motora kredi vermeyebilir, ille benim dediğim anlaşmalı yerlerden alacasın da diyebilir. İkinci el alsan dahi ipoteği koyar vb. bankanın bu konudaki kredilendirme politikası değişkenlik gösterebilir. bir de şu var; ister ister sıfır isterse ikinci el kredilendirmiş ol, motora kesinlikle borcu bitene kadar full kasko yapılır, bedeli kredi miktarına ayrıca yansıtılır.