Osmanlı nükleeri hedef 2023. Bir Rus kazığı daha.
Aynen öyledir, güneş panellerinin sınırlı bir ömrü vardır(Galiba 10 yıl),sonra değişecek. Rüzgar güllerinin de rotorlarının ömrü var, onlarda aşağı yukarı benzer aralıklarla değişecek. Hepsi maliyet.1 kere yapınca kurtulunmuyor yani,bakım gerekiyor.Rüzgar ve güneş enerjisinin sürekliliği yokmuş.Bugün de yeni bir şey öğrendik.Bunları neye dayanarak söylüyorsun.Bu iddianı destekleyecek bir kaç bilimsel makale yollar mısın?
olmayan birşeyin bilimsel makalesi mi olur ? Bu nasıl bir soru arkadaş. olmayan herşey için makale yazılacak ise ortaya çıkacak makale sayısını bir düşündün mü ?
sen onu boşver, 99 yılında nükler santral anlaşması imzalanmak üzere iken ecevit'in bir gece ansızın ameriga'ya gidip geldikten sonra nükleer'in n'sinin bile konuşulmamasını bir araştır bence.
neyse onu da araştırma, git her bulduğun boşluğa güneş paneli koy,rüzgar türbini dik sonsuz enerjin olur.
Aynen öyledir, güneş panellerinin sınırlı bir ömrü vardır(Galiba 10 yıl),sonra değişecek. Rüzgar güllerinin de rotorlarının ömrü var, onlarda aşağı yukarı benzer aralıklarla değişecek. Hepsi maliyet.1 kere yapınca kurtulunmuyor yani,bakım gerekiyor.
Dostum sen önceki mesajında güneş ve rüzgar enerjisinin devamlılığı olmadığını iddia etmişin.Bu çok ciddi bir iddiadır ve senden bunun bilimsel kanıtını istiyorum.Mesela internette petrol ve benzeri fosil yakıtların devamlılığının olmadığına dair bir sürü makale var.
Mesela örnek olarak ; STUDY ON ENERGY CRISIS AND THE FUTURE OF FOSSIL FUELS
Güneşin devamlılığının olmaması zaten dünyanın sonu demek.Rüzgar türbinleri de uzun ve kapsamlı bir fizibilete çalışmasından sonra yer ve büyüklüğü belirlenir.Yani yılın 365 günü yoğun rüzgar alan yerlere rüzgar türbini montajı yapılır her yere yapılmaz.Bir bölgenin bir yıl rüzgar alması diğer yıl rüzgarsız olması gibi bir durumda yok.Ayrıca ben sadece rüzgar türbini ve güneş paneli koyalım demiyorum.Bio-enerjiden elektrik santralleri,çiflikler de bio-gaz kullanımı var daha bir sürü enerji kaynağı var.Önce ki mesejımı okusaydınız görürdünüz.
Mesleğinizi yada ilgi alanlarınızı bilmiyorum ama bilim bu şekilde işliyor.Üniveristede farklı derslerde ve bitirme çalışması olarak alternatif enerjiler üzerine araştırmalar yaptım.Hemen hemen her konu hakkında binlerce araştırma ve bilimsel makale vardır.Ne yazık ki bilim öyle "Ecevit amerigaya gitmiş nükleer santralden vazgeçmiş" gibi komplo teorileri ile yürümüyor.Araştırmalarla,kanıtlarla,bilimsel makalelerle yürüyor gelişiyor.
Selam Kurubuz, ortalama güçte 1 NG santralinden yıllık 120 bin ton atık çıktığını (radyoaktif madde) nereden öğrendin? Kaynak gösterebilir misin?
aslında ikimiz de aynı şeyi söylüyoruz ama yazılı ortam olunca pek anlaşılmıyor. biraz daha açayım öyleyse ;
devamlılığı olmaması ne demek : sürekli enerji üretemezsin demek. rüzgar,güneş tabi ki bitmeyecek fakat enerji üretecek süreklilik yok. rüzgar türbinlerinin konulacağı yer, dediğin gibi en az 1 yıl fizibilite çalışması yapılıyor ve ona göre konuluyor. Buna rağmen yine de sürekli rüzgar esecek diye bir kural yok. Rüzgar yeterli olmadığında veya gereğinden fazla rüzgar estiğinde rüzgar türbini yine çalışmaz. hadi diyelim sürekli rüzgar esiyor ; Türkiye'de sürekli rüzgar esen yani rüzgar türbin çiftliği kurulacak yerlerin tümüne rüzgar türbini konsa bile türkiye enerji ihtiyacının yüzde kaçı karşılanır biliyor musun ? Madem sayısız araştırmalar yaptın bunu da biliyor olman gerekir, cevabı sana bırakıyorum.
İşin özü şu ; rüzgar da kursan, güneş te kursan, bio da kursan şu anki teknoloji ile ülkemizin enerji ihtiyacını bunlardan karşılayamayız. yetmiyor.
ya elektrikten vazgeçeceksin ya doğadan. şu anki teknolojide maalesef 3. bir seçenek yok.
ya götü boklu bulgaristan'da bile nükleer var. hala neyin tantanasını yapıyorsunuz. lan bulgaristan'dan elektrik alıyoruz be, ben utanıyorum.
Ortaklık Yapısı ve Kaç Yıl İşletileceği
Akkuyu Nükleer Santrali'nin çoğunluk hissesi olan %51'i her zaman Rusya Federasyonu'na ait olacaktır. Federasyon, diğer %49 hisseyi dilerse Türkiye'deki yatırımcılara satabilecektir. Santralin 60 yıl işletilmesi planlanmaktadır.
Ya anlamıyorsunuz yada anlamamızlıktan geliyorsunuz.Bütün enerji rüzgar ve güneşten sağlanır diye bir cümle hiç kullanmadım.Ama çöpten elektrik üretimi ile Kırklareli tamamen kendi çöpünden kendi elektiriğini elde ettiğini yazdım ve tesis henüz %100 kapasite ile çalışmıyor bile.
Bir de sanırım şu ayrıntıyı atlıyorsunuz.Bakın ilk paylaşılan linkte ne demiş;
Yani bu santral bizim değil Rusya'nın.%100 ü Rusya'nın malı.Keyfi eserse 49 unu satabilir.Burda üretilen enerjiyi sözleşme kapasamında kendi ülkesinde de kullanabilir.Bunun Bulgaristan'dan elektrik satın almadan bir farkı yok.Üstüne de nükleer santralin büyük risklerini de ülkemize taşımız oluyoruz.Adamlar risk almamak için kendi ülkesine kurup elektriğini satmak yerine bizim ülkemize kurup elektriği satıyor nükleer santralin ülkesinde yaratacağı risklerden kurtuluyor.Şu anda gelişmiş ülkelerin taktiği bu.Kendi ülkende nükleer santralleri kapa,gelişmemiş başka ülkere kur,elektriği ve kar payını topla,ülkeni nükleer risklerden uzaklaştır.
önce şu kırklareli meselesini senin ispatlaman gerek. kırklareli'nden çıkan çöpün tamamı elektrik üretiminde kullanılıyor olabilir ama kırklareli'nin ihtiyacı olan tüm elektrik çöpten sağlanıyor iddiası sallamasyon sanki.
mesele zaten ordan çıkmadı mı birader ? bütün enerji rüzgar ve güneşten sağlanamaz diyorsan, nükleer'e de karşı çıkıyorsan peki senin çözümün ne onu söyle de bilelim. yoksa kimsenin bilmediği bir teknoloji mi var sende ?
adam bir teknoloji üretmiş, kafa patlatmış para harcamış hatta bunun uğruna canlar vermiş. bunu bedava satmasını veya kurmasını beklemiyorsun herhalde. lan sen daha pancar motoru üretemeyen bir ülkesin, nükleer'i kendin nasıl kuracaksın ?
gelişmiş ülkelerin taktiği bu olacak tabi, başka ne olacak. Sen de geliş sen de teknoloji sat. sabah akşam seks ile oruç açılır mı, asansörde tahrik olursunuz konularını konuşacağına teknoloji geliştir. yapamıyorsan da katlanacaksın, başka şansın var mı ?
karşı çıkmak en kolayı. çözüm ne, asıl mesele bu.
İyicene saçmaladın dostum.Benim nerede "seks ile oruç açılır mı, asansörde tahrik olursunuz" konularını konuştuğumu gördün?Konunun başında beri alternatifleri sıralıyorum zaten.Okuyup görmek sana kalmış.Saldırganca tutumun ve lanlı konuşmaların hiç hoş değil.Zaten biz istesekte istemesekte zaten bu santraller yapılacak ben tarafız şekilde artılarını ve eksileri yazdım,riskleri belirttim.
Kırkarelindeki santral 2000 kw/s lik.Normal santrallerle karşılaştırıldığın bu çok küçük bir değer.Haber de yazdığına göre şu anda santralin sadece 850 kw/s kapasitede çalıştırılıyor ve bu OSB nin elektrik ihtiyacını karşılıyormuş.Tabii bunun doğruluğu araştırmak lazım.Tam kapasite çalışırsa büyük ölçekte şehir merkezinin elektrik ihtiyacını karşılama olasılığı var.
http://www.enerjigunlugu.net/icerik/26402/kirklarelinde-copten-elektrik-cikti.html
http://www.icci.com.tr/tr/kirklareli-osbnin-elektrigi-copten-cikti
Üstün bilimsel sohbetlerinize doyum olmuyor.Forumdaki bütün nükleer savunucusu arkadaşlara bol radyasyonlu günler dilerim.
simdiye kadar okudugum en vatansever paylasim.Nükleer teknolojinin bizde olmasında sakınca yok ama : Çernobil gibi olursa tüm Ege ve civarının turistik potansiyeli ölmez mi? Ki benim bildiğim bizimkiler onu mutlaka patlatır...
Millet nükleer enerji deki deneyimler ile fisyon yöntemini kuracak. Bir sürü makale ve yayın var nükleerin rakiplerine üstünlüğü ile ilgili. Biz profesörler toplanıp burada tartışıyoruz.
Araba alırken dizel araba alıp partikül filtresini değistirmeyen toplum çevreci oldu. Çoğunluğumuzun motosikleti euro3 standartlarını bile zor karşılıyor. CO2, SO2, NOx ve daha bilimum gaz salıp termik santraller ile tonlarca halen kömür yakıyoruz.
Burada nükleer felaket olursa diye saz çalıyoruz. Akciğer kanserinden kırılıyoruz ama. Hastaneler de tomografi cihazında, röntgen de yediğin radyasyona karşı çıkın biraz da orada da yenilikler olsun.
Fisyon bir yöntem değil tepkimenin adı.Ayrıca zaten mevcut nükleer reaktörler fisyon tepkimesi ile enerji elde ediyor.Bunun yanında şu anda deneysel olan füzyon tepkimesinden enerji eldesi teoride son derece temiz bir enerji.